Το Βιετνάμ επιδιώκει να μεταφέρει την τεχνολογία mRNA στην εγχώρια παραγωγή εμβολίων κατά της Covid-19, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης, καθώς αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι θα υπάρξουν προβλήματα εφοδιασμού μέχρι το τέλος του έτους.

Τα εμβόλια mRNA, όπως αυτά που αναπτύχθηκαν από κοινού από τις εταιρείες BionTech και Pfizer, ωθούν το ανθρώπινο σώμα να παράγει μια πρωτεΐνη που είναι μέρος του ιού, προκαλώντας μια ανοσοαπόκριση. Τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson χρησιμοποιούν διαφορετική τεχνολογία.

«Δεδομένης της περιορισμένης προμήθειας προς το Βιετνάμ, ειδικά καθώς η κατάσταση με την Covid-19 διαμορφώνει περίπλοκες εξελίξεις, το υπουργείο Υγείας συναντήθηκε με έναν εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά τεχνολογίας mRNA», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων του Βιετνάμ.

Οι κατασκευαστές εμβολίων δέχονται αυξανόμενη πίεση για να αποδεσμεύσουν τις πατέντες τους και να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες. Η BioNTech και άλλοι κατασκευαστές εμβολίων κατά της COVID-19 δήλωσαν ότι ήδη μεταφέρουν ζωτικές γνώσεις παραγωγής σε άλλα μέρη του κόσμου. Τη Δευτέρα, η BioNTech ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία ενός περιφερειακού κέντρου και ενός νέου εργοστασίου εμβολίων στη Σιγκαπούρη.

Ρεκόρ περιορισμού της πανδημίας

Το Βιετνάμ επαινέθηκε για το ρεκόρ του καθώς περιόρισε γρήγορα τα κρούσματα Covid-19 μέσω στοχευμένων μαζικών τεστ και ενός αυστηρού, κεντρικού προγράμματος καραντίνας. Ωστόσο, ένα νέο ξέσπασμα κρουσμάτων εμφανίστηκε στα τέλη του περασμένου μήνα και έχει ήδη φτάσει σε 25 από τις 63 επαρχίες του, με ημερήσιο ρεκόρ 129 περιστατικών που αναφέρθηκαν τη Δευτέρα, αν και οι μολύνσεις εξακολουθούν να είναι σχετικά χαμηλές, στα 501 τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Το Βιετνάμ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι στοχεύει στη διαχείριση όλων των 928.800 δόσεων AstraZeneca, οι περισσότερες από τις οποίες προήλθαν μέσω του παγκόσμιου συστήματος COVAX, έως τις 15 Μαΐου.

«Το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να αποκτήσει περισσότερα εμβόλια και αναμένουμε να λάβουμε περισσότερα έως τα τέλη του 2021, αλλά δεν θα είναι αρκετά για την επίτευξη ανοσίας της κοινότητας», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Βου Ντουκ Νταμ στο Reuters. Και πρόσθεσε: «Τουλάχιστον από τώρα έως το τέλος του 2021, το Βιετνάμ θα πρέπει να λάβει μέτρα κατά της Covid-19 σαν να μην έχει λάβει εμβόλια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα