Η φρενίτιδα εξαγορών στη Βρετανία αρχίζει να φαίνεται υπερβολική. Ο διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων Sanne ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απέρριψε προσφορά 1,35 δισεκατομμυρίων λιρών από την Cinven, καθιστώντας την πιο πρόσφατη προσπάθεια εξαγοράς βρετανικών εταιρειών που στοχεύονται από ιδιωτικά κεφάλαια. Εχοντας ζεστό χρήμα, οι βαρόνοι των εξαγορών κινδυνεύουν, όμως, να πληρώσουν υπερβολικά τις αγορές τους.

Μέχρι τώρα, φέτος, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει δεχτεί τα δύο τρίτα των 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων ιδιωτικών εξαγορών της Ευρώπης, σύμφωνα με την Dealogic, ενώ την ίδια περίοδο το 2019 αυτές ήταν λιγότερες από το μισό αυτό ποσό. Το μερίδιό της Βρετανίας θα αυξηθεί περαιτέρω εάν η KKR πετύχει στη απόκτηση του επενδυτή υποδομών 2 δισεκατομμυρίων λιρών John Laing και αν η Cinven αποκτήσει την Sanne.

Η σχετικά γρήγορη αποκατάσταση από την πανδημία στη Βρετανία ωθεί αυτή την τάση. Το πρόγραμμα εμβολιασμού Covid-19 έχει πάει πολύ καλύτερα από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, με περισσότερους από τους μισούς Βρετανούς να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση. Το lockdown έχει σχεδόν λήξει και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί περισσότερο από 7% φέτος σε σύγκριση με 4,2% στην υπόλοιπη Ευρώπη, χρησιμοποιώντας προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ενώ το Brexit συνεχίζει να προκαλεί ζημιές στην οικονομία και ορισμένες πτυχές της νέας σχέσης της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν απροσδιόριστες, υπάρχουν λιγότερες αβεβαιότητες από ό, τι τα τελευταία χρόνια. Αυτό βοήθησε το ράλι της λίρας κατά 4% έναντι του ευρώ το 2021.

Ωστόσο, πολλές από τις εξαγορές εξακολουθούν να φαίνονται ακριβές. Η Sanne απέρριψε την «ευκαιριακή» προσέγγιση της Cinven, παρά την πριμοδότηση 38% στην τιμή κλεισίματος της Πέμπτης. Δεν υπάρχει ακόμη προσφορά για την John Laing, αλλά οι μετοχές της διαπραγματεύονται τώρα στις 365 πένες σε σύγκριση με μια τελευταία αναφερόμενη καθαρή αξία ενεργητικού στις 310 πένες. Η εξαγορά της UDG Healthcare που είναι εισηγμένη στο Λονδίνο έναντι 2,6 δισεκατομμυρίων λιρών από την Clayton, Dubilier & Rice, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πολύ χαμηλό εσωτερικό ποσοστό απόδοσης 11%.

Οι μετοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι φθηνές. Ο δείκτης FTSE 250 σημείωσε άνοδο 44% τους τελευταίους 12 μήνες σε σύγκριση με το 35% για το STOXX Europe 600. Συναλλάσσεται στις 18,5 φορές τα προθεσμιακά κέρδη, σύμφωνα με το Refinitiv, ενώ το STOXX είναι στις 16,5 φορές. Τα κεφάλαια εξαγοράς ξεκίνησαν το 2021 με 970 δισεκατομμύρια δολάρια σε εύκολα ρευστοποιήσιμους εμπορεύσιμους τίτλους, σύμφωνα με στοιχεία της Bain & Co. Το παράθυρο για φθηνό χρέος μπορεί να κλείσει εάν οι κεντρικές τράπεζες αυξήσουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Αυτό κάνει μια ριψοκίνδυνη επένδυση στο Ηνωμένο Βασίλειο πολύ ελκυστική.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners