Οι εργοδότες, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών και των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, των τεχνολογικών εταιρειών και των δικηγορικών εταιρειών, βελτιώνουν μέρα τη μέρα τα σχέδιά τους για επιστροφή στην… κανονικότητα της εργασίας καθώς όλο και περισσότεροι Αμερικανοί εμβολιάζονται και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ Ντε Μπλάσιο στοχεύει να ανοίξει ξανά την πόλη τον Ιούλιο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέμι Ντίμον, κάλεσε τους Αμερικανούς εργαζόμενους να γυρίζουν πίσω στο γραφείο, τουλάχιστον με μερική απασχόληση, έως τον Ιούλιο. Στην Goldman Sachs, οι υπάλληλοι είπαν ότι είναι έτοιμοι να επιστρέψουν μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Άλλες εταιρείες στοχεύουν να οργανώσουν την επιστροφή των υπαλλήλων τους μετά την αργία της Ημέρας της Εργασίας, που είναι η 6η Σεπτεμβρίου για τις ΗΠΑ.

Δωρεάν γεύματα

Για ορισμένες εταιρείες, όπως η Goldman, τα δωρεάν γεύματα ξεκίνησαν πέρυσι ως απαραίτητη παροχή επειδή πολλά τοπικά εστιατόρια είχαν κλείσει λόγω των περιοριστικών μέτρων, δίνοντας στους υπαλλήλους μερικές επιλογές για μεσημεριανό γεύμα. Για άλλους εργοδότες, το δωρεάν γεύμα είναι ένας τρόπος να κάνουν τα γραφεία των εταιρειών τους πιο ελκυστικά για όσους έχουν συνηθίσει να εργάζονται εξ αποστάσεως, σύμφωνα με τον Ντίλιπ Ράο, CEO μιας πλατφόρμας παραγγελίας φαγητού που ονομάζεται Sharebite, με περίπου 200 εταιρικούς πελάτες.

«Πολλές από αυτές τις εταιρείες ανοίγουν ξανά τα γραφεία τους και χρησιμοποιούν φαγητό ως… καρότο για να φέρουν πίσω τους υπαλλήλους τους», δήλωσε ο Ράο στο CNBC. «Πολλές φορές όταν μιλάμε με εταιρείες, μας λένε ‘’δε με νοιάζει αν είναι 20 δολάρια την ημέρα [σε επιδοτήσεις για φαγητό], θέλω απλώς να επιστρέψουν οι άνθρωποι στο γραφείο’’».

Δύο στους τρεις προτιμούν εργασία από το σπίτι

Οι εταιρείες αγωνίζονται πώς να πείσουν χιλιάδες εργαζομένους να γυρίσουν πίσω στη δουλειά με ασφάλεια καθώς ακόμα και σήμερα και για περισσότερο από ένα χρόνο, συνεχίζουν την τηλεργασία. Έπρεπε να περπατήσουν σε τεντωμένο σχοινί για να πείσουν τους υπαλλήλους τους ότι είναι ασφαλές να επιστρέψουν, ενώ δεν έχουν ακόμη κάνει εμβόλιο. Μια πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center διαπίστωσε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των εργαζομένων αισθάνονταν άβολα να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Μέρος αυτής της εξίσωσης είναι να καταλάβουμε πώς οι εργαζόμενοι θα έχουν κάποιες παροχές εστίασης. Έτσι οι εταιρείες έχουν αναδιαμορφώσει τις καφετέριες ή έχουν εγγραφεί σε πλατφόρμες λογισμικού όπως η Sharebite που βελτιστοποιούν τις παραγγελίες φαγητού, καφέ κ.α.

Δεν είναι τυχαίο ότι το δωρεάν φαγητό, έχει υπάρξει ως ένα από τα πιο συνηθισμένα δώρα προς τους εργαζομένους τους για τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Alphabet και η Facebook, και αυτό σήμερα πλέον καθίσταται ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν και άλλες εταιρείες για να προσελκύσουν τους εργαζομένους και να τους πείσουν να γυρίσουν πίσω στη ζωή του γραφείου, λέει ο Rao.

Μεταξύ των πελατών της Sharebite, συμπεριλαμβάνονται χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δικηγορικές εταιρείες και εταιρείες παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, τεχνολογικές εταιρείες. Όλοι αυτοί οι εργοδότες επιδοτούν περισσότερο από το 90% των γευμάτων που προορίζονται για τους υπαλλήλους τους, σύμφωνα με τη Sharebite. Στους πελάτες υψηλού προφίλ περιλαμβάνονται και οι McKinsey, WeWork και Coinbase.

Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο για χρηματοοικονομικές εταιρείες όπως τράπεζες και hedge funds. Οι τράπεζες επενδύσεων, όπως η Credit Suisse και η Cowen, καθώς και ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων, Neuberger Berman, επιδοτούν τα γεύματα των υπαλλήλων μέσω της Sharebite, σύμφωνα πληροφορίες.

Το πρόβλημα του συνωστισμού

Ένα πρόβλημα που η Sharebite βοήθησε να επιλυθεί αυτό που θα δημιουργούσε μια μαζική παραγγελία γευμάτων και που θα είχε ως αποτέλεσμα τα λόμπι των γραφείων να γεμίζουν με προσωπικό των εταιρειών ντελίβερι. Οι εργοδότες που έχουν εγγραφεί στην εταιρεία, έχουν τη δυνατότητα να ομαδοποιούν τις παραγγελίες μέσα από μια λίστα εγκεκριμένων εστιατορίων, με αποτέλεσμα να γίνεται μια ομαδική παράδοση.

«Όλοι οι πελάτες μας συνειδητοποίησαν πολύ γρήγορα ότι μπορείτε να ανοίξετε ξανά το γραφείο σας, αλλά χρειάζεστε ένα σχέδιο για να ελαχιστοποιήσετε τη μεταβλητότητα που σχετίζεται με άτομα που εισέρχονται και εξέρχονται από το κτίριό σας», δήλωσε ο Ράο. «Δεν θέλετε εκατοντάδες άτομα εταιρειών διανομής να περιμένουν στο λόμπι κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος. Σίγουρα δεν θέλετε χιλιάδες υπάλληλοι να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν σε γεμάτους ανελκυστήρες. »

Πριν από την πανδημία, οι τράπεζες και τα δικηγορικά γραφεία συνήθως κάλυπταν στους υπαλλήλους τους κάποιες δαπάνες για γεύματα ή βόλτες τα σαββατοκύριακα προκειμένου να τους ανταμείψουν για τις πολλές ώρες εργασίας, είπε ο Ράο. Τώρα, σχεδόν όλες οι παραγγελίες στο Sharebite πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, είπε.

Εταιρείες προσφέρουν οι ίδιες γεύματα

Οι εταιρείες που δεν χρησιμοποιούν το Sharebite, όπως η Goldman, έχουν αποφασίσει να προσφέρουν οι ίδιες γεύματα στους υπαλλήλους τους.

Η Goldman άρχισε να προσφέρει δωρεάν πρωινό και μεσημεριανό γεύμα στα κεντρικά γραφεία της στο Μανχάταν πέρυσι, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της Λέσλι Σρίμπμαν. Σε περιοχές που δεν υπάρχουν καφετέριες στις εγκαταστάσεις, όπως ο κόμβος της εταιρείας στο Σολτ Λέικ Σίτι, οι υπάλληλοι λαμβάνουν έως και 20 δολάρια την ημέρα για επιδοτήσεις γευμάτων, δήλωσε στο CNBC.
Άλλες χρηματοοικονομικές εταιρείες έχουν επίσης αυξήσει τα προνόμια, αν και ενδέχεται να μην διαρκέσουν επ ‘αόριστον.

Οι υπάλληλοι της Bank of America λαμβάνουν επιδοτήσεις γεύματος και μεταφοράς για να εργαστούν στα γραφεία της, αλλά «αυτά τα προγράμματα εξελίσσονται τώρα», σύμφωνα με άτομο με γνώση της εταιρείας. Ήταν μέρος της επιπλέον υποστήριξης που δόθηκε στη χειρότερη φάση της πανδημίας που περιλάμβανε επιδοτούμενη φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων.

Στο Bloomberg, την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων της Wall Street που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Μάικλ Μπλούμπεργκ, οι υπάλληλοι απολαμβάνουν από καιρό όλο το 24ωρο πρόσβαση σε σνακ. Τώρα, τα μεσημεριανά γεύματα είναι πιο πλήρη και ατομικά συσκευασμένα, όπως σαλάτες, χυλοπίτες και περιστασιακά σούσι!

Ωστόσο, δεν έχουν ακολουθήσει όλες οι επενδυτικές τράπεζες αυτή τη διαδρομή. Η JPMorgan και η Citigroup δεν προσφέρουν επί του παρόντος επιδοτήσεις γεύματος πέρα από ό, τι παραδοσιακά παρείχαν και πριν από την πανδημία…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive