Με τις μετοχικές αγορές να έχουν σημειώσει κέρδη σχεδόν 80% από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2020, ενώ από τον περασμένο Νοέμβριο, με την έλευση των εμβολίων, το ράλι επιταχύνθηκε οδηγώντας και το χρηματιστήριο της Αθήνας σε κέρδη 58%, στο τοπ των αποδόσεων παγκοσμίως, οι επενδυτές δείχνουν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι ανάμεσα στο ευνοϊκό διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον και στους εντεινόμενους φόβους για σταδιακό περιορισμό της νομισματικής στήριξης, μετά την άνοδο του πληθωρισμού. Η άνοδος των αποτιμήσεων των μετοχών, οι φόβοι για τον πληθωρισμό και οι ανησυχίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα σφίξουν τις κάνουλες της ρευστότητας έχει κάνει μάλιστα αρκετούς  να αναρωτιούνται αν πρέπει να ρευστοποιήσουν και να πάνε διακοπές,  να μείνουν στο περιθώριο των συναλλαγών ή «να μην αφήσουν ακόμη το πόδι από το γκάζι»

Στα διλήμματα των επενδυτών οι απόψεις κορυφαίων στελεχών διεθνών τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων βοηθούν τους  επενδυτές να έχουν μία καλύτερη εικόνα των εξελίξεων.

Περιθώρια περαιτέρω ανόδου

Στην μία πλευρά βρίσκονται στρατηγικοί αναλυτές  όπως  ο Mark Haefele, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης πλούτου της της UBS AG, που εκτιμά πως αν και οι μετοχές παγκοσμίως βρίσκονται τώρα σε ιστορικά υψηλά, ένας συνδυασμός ισχυρής αύξησης των εταιρικών κερδών και εύλογες αποτιμήσεις σε σχέση με τις ομολογιακές αγορές, δεικνύουν ότι οι μετοχικές αγορές έχουν ακόμη ανοδικά περιθώρια.

Επίσης σε αυτή την πλευρά βρίσκεται και  ο Robert Buckland, επικεφαλής για τις μετοχικές αγορές της Citigroup, που εκτιμά πως διανύουμε τον πρώτο χρόνο του παγκόσμιου ανοδικού οικονομικού κύκλου με τα  κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων στα χρηματιστήρια παγκοσμίως να  εκτιμάται πωε θα σημειώσουν άνοδο 36%, ρυθμός αρκετός, ώστε να καθησυχάσει τους φόβους των επενδυτών σχετικά με την άνοδο των επιτοκίων. Τα πράγματα εξάλλου, ιστορικά, γίνονται πιο σύνθετα κατά το δεύτερο έτος του ανοδικού οικονομικού κύκλου, καθώς η δυναμική των εταιρικών κερδών εξασθενεί. Έτσι συστήνει «αγορές κυκλικών μετοχών» σε οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη πτώση των αγορών, ενώ οι επενδυτές θα μπορούσαν να αναζητήσουν (ως ποιο αμυντική πρόταση)  και ευκαιρίες σε ευρωπαϊκές μετοχές που προσφέρουν εισόδημα μέσω της υψηλότερης μερισματικής πολιτικής.

Στην άλλη πλευρά βρίσκονται διαχειριστές κεφαλαίων όπως ο Lorenzo Pagani της PIMCO, που εκτιμά ότι με τον πληθωρισμό  να αυξάνεται σταδιακά τους επόμενους 12-18 μήνες, οι τοποθετήσεις στα τρέχοντα επίπεδα σε ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό μπορούν να παρέχουν μια σχετικά φθηνή αντιστάθμιση στον πληθωριστικό κίνδυνο, ενώ  οι επενδύσεις σε εμπορεύματα προσφέρουν υψηλότερα επίπεδα αντιστάθμισης, χωρίς όμως να αποκλείεται η μεταβλητότητα. Παράλληλα, μακροπρόθεσμα, τα νομίσματα των χωρών με υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού τείνουν να υποτιμούνται σε σχέση με εκείνα χωρών με χαμηλότερα επιτόκια. Καθώς ο πληθωρισμός διαβρώνει την αξία των επενδύσεων, με την πάροδο του χρόνου, οι ροές κεφαλαίων κατευθύνονται σε αγορές με χαμηλότερο πληθωρισμό.

Περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων

Στην ίδια λογική βρίσκεται και η Lisa Shalett, επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης Πλούτου της Morgan Stanley, η οποία  εκτιμά πως οι  επενδυτές θα πρέπει να απορρίψουν τις εκτιμήσεις ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού θα αποτελέσει παροδικό φαινόμενο, καθώς ο επιχειρηματικός κύκλος στη μετά πανδημία εποχή οδηγείται από μια νέα περίοδο  δημοσιονομικών δαπανών, υψηλότερου πληθωρισμού και αυξημένων  μακροπρόθεσμων επιτοκίων.

Έτσι, οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για τοποθετήσεις σε ένα περιβάλλον με υψηλότερα επιτόκια και πληθωρισμό. Η μεταβλητότητα αναμένεται να αυξηθεί, ενώ, καθώς τα επιτόκια θα ομαλοποιούνται σημειώνοντας άνοδο, προτείνει να μειωθούν οι θέσεις σε μετοχές «που έχουν τρέξει» και έχουν δει τις αποτιμήσεις τους να αυξάνονται, υπέρ των τίτλων αξίας και των μετοχών ποιότητας που διαθέτουν ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, ευνοούνται από την ισχυρή ανάπτυξη αλλά βρίσκονται και σε λογικές τιμές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές