Το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας με τον υπόλοιπο κόσμο αυξήθηκε κατά 20,7% τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Εμπορίου την Τετάρτη.

Το έλλειμμα διευρύνθηκε στα 4,15 δισεκατομμύρια δολάρια από 3,44 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο του περασμένου έτους, ανέφερε το υπουργείο, επικαλούμενο προκαταρκτικά στοιχεία.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 65,5% ετησίως σε 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 54% στα 20,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Τουρκία επιδιώκει να αυξήσει τις εξαγωγές για να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο έφτασε το 5,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος πέρυσι καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν. Η Τουρκία βασίζεται στις εισροές ξένου νομίσματος από τον τουρισμό και τις επενδύσεις για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του ελλείμματος, αλλά και οι δύο πηγές εσόδων έχουν υποχωρήσει τον τελευταίο χρόνο.

Το εμπορικό έλλειμμα για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους μειώθηκε κατά 13,1% ετησίως στα 18,3 δισ. δολάρια, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 38,4% και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 25,3%, ανέφερε το υπουργείο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή