Συνεχίζονται τα θετικά μηνύματα από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις νέων ανέργων υποχώρησαν για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 14 μηνών, καθώς η ανάκαμψη της αγοράς μειώνει τον όγκο των Αμερικανών που χάνουν τώρα για πρώτη φορά τη δουλειά τους.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός αιτήσεων νέων ανέργων υποχώρησε κατά 385.000 έναντι των 387.000 που περίμεναν οι αναλυτές, χαμηλότερα από τις 405.000 που ήταν την περασμένη εβδομάδα.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις από ήδη ανέργους ανήλθαν σε 3,771 εκατ. έναντι 3,614 εκατ. που αναμένονταν, χαμηλότερα από τα 3,602 εκατ. της περασμένης εβδομάδας.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι αιτήσεις νέων ανέργων υποχωρούν κάτω από το ψυχολογικό όριο των 400.000 από την έναρξη της πανδημίας, αν και παραμένουν πολύ ψηλότερα από τα επίπεδα που παραπέμπουν σε μια υγιή κατάσταση στην αγορά εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια του 2019, οι νέοι άνεργοι κινούνταν κατά μέσο όρο στους 200.000, ήτοι δηλαδή περίπου στο μισό από τα σημερινά νούμερα.

Η συγκεκριμένη έκθεση εστιάζει και στις διαφοροποιήσεις μεταξύ των πολιτειών της χώρας, καταγράφοντας τις τάσεις σε κάθε πολιτεία. Τα επιμέρους στοιχεία, δείχνουν πως σε κάποιες πολιτείες ο αριθμός των νέων ανέργων συνέχισε να αυξάνεται και μάλιστα σημαντικά, μεταξύ τους η Πενσυλβάνια, η Καλιφόρνια και το Ιλινόις.

Επόμενος σταθμός για τους αναλυτές είναι να μελετήσουν τον όγκο των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας (unemployment benefits), δεδομένου πως αρκετές πολιτείες που βρίσκονται υπό την ηγεσία συντηρητικών κυβερνητών έχουν στήσει… αντάρτικο κατά του Λευκού Οίκου και έχουν αρχίσει, η μία μετά την άλλη, να μπλοκάρουν τη χορήγηση των επιπλέον επιδομάτων που μοίρασε το μέγκα πακέτο στήριξης Μπάιντεν και τα οποία έχουν παραταθεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το επιχείρημα γι’ αυτό είναι πως πολλές επιχειρήσεις διαμαρτύρονται πως έχουν κενές θέσεις εργασίας και δεν βρίσκουν προσωπικό, ρίχνοντας την ευθύνη στην αύξηση των επιδομάτων που αποτρέπει –κατά τη γνώμη τους- σε πολλούς Αμερικανούς να επιστρέψουν στη δουλειά. Την άποψη αυτή έχουν δείξει να συμφωνούν και πολλοί οικονομικοί αναλυτές.

Συνολικά 25 αμερικανικές πολιτείες έχουν ανακοινώσει πως αποσύρονται από τα ομοσπονδιακά προγράμματα επιδομάτων ανεργίας, που σημαίνει πως από τον ερχόμενο μήνα περίπου 4,5 εκατ. άνεργοι θα μείνουν χωρίς καθόλου επιδόματα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί, ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών που έχουν κάνει αίτηση για επιδόματα από διάφορα προγράμματα ανεργίας ανέρχονται σε 15,4 εκατ.

Πάντως, τα στοιχεία για τους νέους ανέργους, μαζί με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αναφορικά με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα (που επίσης δείχνουν συνεχή βελτίωση του κλάδου) έχουν αναπτερώσει τις ελπίδες των επενδυτών πως η κρίσιμη έκθεση για την απασχόληση, που θα δημοσιευτεί αύριο, θα είναι θετική, μετά τα λίαν απογοητευτικά στοιχεία της έκθεσης του Απριλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή