Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο καλώς εχόντων των πραγμάτων οι τράπεζες αλλά και οι διεθνείς χρηματοδοτικοί οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) θα αρχίσουν να ανακοινώνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα επιλέξουν να χρηματοδοτήσουν αξιοποιώντας τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Το μεταμοντέρνο μάτι ούτε βλέπει ούτε ψηλαφεί αλλά σαρώνει. Ταυτόχρονα, τα τοπία, ήδη βεβαρημένα με τα αμέτρητα εγκώμια που τους έχουν αφιερωθεί, εκμηδενίζονται απ’ το τουριστικό βλέμμα και τη φολκλορική αφέλεια που αναπαράγει. Μοιάζει συνεπώς ανώφελο να δοκιμάσει κανείς να διαβάσει το ιερογλυφικό της φύσης, κινούμενος σ’ εκείνη τη μεθόριο όπου βάθος και επιφάνεια συγχωνεύονται. Εντούτοις, είναι δύσκολο να αντισταθείς στην έκσταση του φωτός, στον ίλιγγο και τη νάρκωση του μεσημεριού, σ’ αυτή την ακινησία του ελληνικού καλοκαιριού που τη διαπερνάει κάτι απροσδιόριστα τεταμένο». Το μικρό αυτό απόσπασμα ανήκει σε μια νέα έκδοση του ιστορικού εκδοτικού οίκου Ίκαρος με τίτλο Ανάμεσα στους ήλιους. Συγγραφέας ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, γιος του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου.

————————————

Οι δράσεις του προγράμματος για την Πάρνηθα, με την ανάβαθμιση των υποδομών πυρόσβεσης και την αποκατάσταση και επανάχρηση εγκαταλειμμένων εγκαταστάσεων σε ήπιες χρήσεις, είναι σύμφωνες με το Διάταγμα Προστασίας Ορεινού Όγκου Πάρνηθας και διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: α) Δράσεις προστασίας περιβάλλοντος όπως η αναδάσωση, η αποκατάσταση και συντήρηση των μονοπατιών και των δασικών δρόμων, η ενίσχυση της πυροσβεστικής άμυνας, η δημιουργία μικρών μονάδων βιολογικού καθαρισμού στις επιμέρους στρατιωτικές και κτιριακές εγκαταστάσεις ή καταφύγια κλπ. και β) δράσεις αποκατάστασης του ανοικτού γηπέδου του ΣΕΓΑΣ και του τέως Σανατορίου για αθλητική χρήση καθώς και χωροθέτηση σημείων στάθμευσης καθώς η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη αυτή.

Το ύψος του προγράμματος ανέρχεται σε 24 εκ. ευρώ και η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται έως το 2024.

Το πρόγραμμα της Πάρνηθας συνδέεται ευθέως με τα έργα στο Κτήμα Τατοΐου.

Η Πάρνηθα/Τατόι  είναι μία από τις τέσσερις εμβληματικές παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αττική – η χρηματοδότηση των οποίων στηρίζεται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Οι παρεμβάσεις πέραν της Πάρνηθας/ Τατόι είναι εκείνες που αφορούν την Αθηναϊκή Ριβιέρα, τις  εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ και τον Βοτανικό.

————————————-

Για κάτι αλλαγές προσώπων σε ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό πήρε το αυτί μου να γίνεται συζήτηση τις τελευταίες ώρες. Και μάλιστα σε κρίσιμα πόστα. Οι αλλαγές αυτές, αν γίνουν, θα δρομολογηθούν στο προσεχές διάστημα κι όπως και να το κάνουμε, θα συνιστούν κίνηση – έκπληξη από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών.

————————————

Ως μια απόλυτα έξυπνη επιλογή χαρακτηρίζεται η απόφαση  της διοίκησης της  Alpha Bank να αναθέσει ρόλο συμβούλου στην Goldman Sachs για την αύξηση κεφαλαίου της. Κι αυτό γιατί η Αμερικανική τράπεζα «έτρεξε» πρόσφατα και την αύξηση της Πειραιώς, οπότε γνωρίζει ήδη πού πρέπει να κινηθεί, κυρίως εκτός συνόρων, για να εξασφαλίσει συμμετοχές. Συνεπώς, θα κερδηθεί χρόνος και χρήμα.

Έτσι ενδεχομένως εξηγείται και το πώς «έσπασε» το μονοπώλιο της JP Morgan στην Alpha Bank. Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, που η JP ήταν το πρώτο βιολί στο «τετράγωνο» της οδού Σταδίου.

Όχι πως τώρα παύει να είναι, αλλά όπως και να το κάνουμε, η Goldman Sachs – που συμμετέχει σε πολλές από τις δουλειές που «βγαίνουν» στην Ελλάδα – κάνει τη σφήνα της κι εδώ.

————————————–

Ο επόμενος πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) δεν θα προέρχεται από την Εθνική. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ωστόσο, δεν θα είναι η πρώτη φορά. Θυμίζουμε ότι μετά το θάνατο του Θόδωρου Καρατζά, το πόστο είχε αναλάβει για ένα διάστημα ο αείμνηστος Γιάννης Κωστόπουλος, της Alpha Bank, πριν επιστρέψει και πάλι στην Εθνική (Τάκης Αράπογλου).Για τους γνωρίζοντες τα παρασκήνια, ένα βήμα πριν την προεδρία έφτασε και ο Μιχάλης Σάλλας, ως πρόεδρος της Πειραιώς. Ωστόσο την επιλογή «ακύρωσε» η τότε κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ).

————————————-

Η αμερικανική πολυεθνική Lockheed Martin έχει αποδεδειγμένα καλές «άκρες» στους κατά καιρούς ενοίκους του Λευκού Οίκου. Τη συγκεκριμένη εταιρία λοιπόν, θα βάλει ως «μέσον» η ελληνική πλευρά προκειμένου να εξασφαλίσει τις συναντήσεις που θέλει με τον πρόεδρο Mπάιντεν στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Αυτό θα είναι ένα από τα ανταποδοτικά οφέλη της Ελλάδας από την παραγγελία που – όπως όλα δείχνουν – θα αναθέσει τελικά στην Lockheed για τη ναυπήγηση των τεσσάρων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Αυτή τη στιγμή, φαίνεται να είναι το φαβορί.

————————————-

Από τις 25 προτάσεις οικονομικού ενδιαφέροντος που υποτίθεται ότι συζήτησαν η ελληνική και η τουρκική πλευρά, στο περιθώριο της τελευταίας επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, ζήτημα είναι αν έξι – επτά από αυτές είναι ώριμες κι έχουν προοπτικές να προχωρήσουν. Οι υπόλοιπες θα παραμείνουν παγωμένες, όπως συμβαίνει άλλωστε τα τελευταία 20 χρόνια, που βρίσκονται στο τραπέζι.

————————————-

Το δίδυμο Πιερρακάκης – Σκέρτσος είναι αυτή τη στιγμή το πιο active, αν κρίνει κανείς από τα projects, στα οποία συμμετέχει με επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού. Το δίδυμο έχει εμπλοκή σχεδόν σε όλες τις δύσκολες αποστολές που εξελίσσονται αυτή την περίοδο: από το πρόγραμμα εμβολιασμού, έως το σχέδιο για τα τσεκάπ του πληθυσμού και την έκδοση νέων συντάξεων. Πληροφορίες από τα ενδότερα αναφέρουν ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα εμπλακεί και στο νέο μοντέλο έκδοσης συντάξεων, όπου θα εφαρμοστεί ό,τι ακριβώς και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και υπό τον συντονισμό του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Ακη Σκέρτσου. Η προεργασία ξεκίνησε.

————————————

Η αλλαγή χρήσης των εγκαταστάσεων της, για να αξιοποιηθεί κι ως logistic center, θα είναι το κρίσιμο σημείο του project «Χαλυβουργική» για την επόμενη μέρα της εταιρίας. Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες επιμένουν ότι η Εθνική Τράπεζα θα επιμείνει να διεκδικήσει δικαστικά τις απαιτήσεις της.

————————————

Κλείνοντας, ας πάρουμε και μια γεύση και για τις 3 άλλες εμβληματικές παρεμβάσεις στην Αττική. Ξεκινούμε από την Αθηναϊκή Ριβιέρα. Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό την αναβάθμιση και αναζωογόνηση  του αστικού ιστού μέσω της βελτίωσης του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, της προσέλκυσης νέων οικονομικών δραστηριοτήτων, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της μετάβασης σε μία οικονομία χαμηλών ρύπων.

Ειδικότερα το πρόγραμμα χρηματοδοτεί τα ακόλουθα δύο υποέργα συνολικού προϋπολογισμού € 44,5 εκ.:

  • Την ανάπλαση του αστικού τμήματος του παραλιακού μετώπου που εκτείνεται από τον Πειραιά μέχρι την Βουλιαγμένη μήκους 22 χλμ.
  • Την ανάπλαση το φυσικού τμήματος του παραλιακού μετώπου που εκτείνεται από την Βουλιαγμένη μέχρι το Σούνιο μήκους 48 χλμ.

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία στο αστικό τμήμα αδιάλειπτης ποδηλατικής και περιπατικής διαδρομής ώστε να καταστεί εφικτή η συνεχής και απρόσκοπτη σύνδεση των περιοχών αλλά και των επιμέρους δημοσίων ή  ιδιωτικών αναπτύξεων που υφίστανται, υλοποιούνται ή σχεδιάζονται κατά μήκος του μετώπου.

Ενδεικτικά: το ΣΕΦ με τον αθλητικό περιβάλλοντα χώρο, το μέτωπο του Φαλήρου σε σχεδιασμό Renzo Piano, την Μαρίνα Φλοίσβου, την Μαρίνα Αλίμου, τα 3χλμ. του Ελληνικού, τα Αστέρια της Γλυφάδας, τις δύο υπό αξιοποίηση πλαζ της ΕΤΑΔ και θα καταλήγει στον Αστέρα της Βουλιαγμένης.

Συνεχίζουμε με τον Βοτανικό/ Ελαιώνα. Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό την αναβάθμιση και αναζωογόνηση  του αστικού ιστού μέσω της βελτίωσης του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, της προσέλκυσης νέων οικονομικών δραστηριοτήτων, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της μετάβασης σε μία οικονομία χαμηλών ρύπων.

Ειδικότερα το πρόγραμμα χρηματοδοτεί τα ακόλουθα έξι υποέργα συνολικού προϋπολογισμού € 247 εκ.:

  • Έργα υποδομής στην περιοχή του Βοτανικού / Ελαιώνα και την Λ. Αλεξάνδρας στο πλαίσιο του Προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης και ευρύτερα
  • Επανάχρηση, δημιουργία πάρκου και απόδοση σε Δημόσια χρήση του Ναυτικού Οχυρού
  • Συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου
  • Ανάπτυξη του νέου Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων
  • Χρηματοδότηση μεταστέγασης μεταφορικών εταιρειών εκτός της περιοχής του Βοτανικού / Ελαιώνα
  • Βελτίωση της διασύνδεσης της περιοχής του Βοτανικού / Ελαιώνα με το ιστορικό κέντρο των Αθηνών

Η ολοκλήρωση του προγράμματος έργου προβλέπεται σε φάσεις έως το 2025, με την ενδιάμεση ολοκλήρωση και απόδοση υποέργων νωρίτερα.

Η 4αδα ολοκληρώνεται με την παρέμβαση στο ΟΑΚΑ. Η επένδυση  έχει ως σκοπό την επισκευή, συντήρηση, ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση  των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ ώστε να παραταθεί η ωφέλιμη διάρκεια ζωής και μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα και να δημιουργηθούν νέες πηγές εσόδων, συμβάλλοντας στην αναβίωση της Ολυμπιακής του αίγλης.

Η επένδυση αποτελείται από έξι υποέργα συνολικού προϋπολογισμού € 43 εκ. περίπου:

  • Τη συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού σταδίου και ιδιαίτερα του στεγάστρου το οποίο έχει υποστεί σημαντική διάβρωση καθώς δεν έχει συντηρηθεί από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004
  • Το διαχωρισμό των Η/Μ εγκαταστάσεων του κλειστού γηπέδου μπάσκετ και του κολυμβητικού κέντρου
  • Την συντήρηση και αναβάθμιση του κολυμβητικού κέντρου με τη δημιουργία κέντρου αποκατάστασης
  • την αναβάθμιση του ποδηλατοδρομίου με την μερική μετατροπή του χώρο πολλαπλών χρήσεων
  • την συντήρηση του κέντρου αντισφαίρισης
  • την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου και τη δημιουργία πρόσθετων χώρων στάθμευσης

Η ολοκλήρωση της επένδυσης προβλέπεται εντός του 2024 και πέραν της αδιαμφισβήτητης αναβάθμισης και αποκατάστασης της ασφάλειας των χώρων και εγκαταστάσεων, αναμένεται να συμβάλλει στην οικονομική βιωσιμότητα του ΟΑΚΑ και τον τερματισμό της ανάγκης συστηματικής επιδότησης της λειτουργίας του από τον κρατικό προϋπολογισμό σε βάρος των φορολογουμένων πολιτών.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories