Το μήνυμα της Κριστίν Λαγκάρντ δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο.

Μέσω έμπιστου (τρίτου) προσώπου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), από τη Φρανκφούρτη, διεμήνυσε στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μια εξαιρετικά θετική είδηση. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων και το 2022. Αν ισχύει, τότε μια… μαύρη τρύπα για την ελληνική οικονομία, «έκλεισε».

Επίσης, η Αθήνα ενημερώθηκε ότι η προσαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας θα μετατεθεί για το 2023. Κι έτσι, άλλη μια εκκρεμότητα, «έκλεισε».

——————————–

Τη φράση «φρέσκα κουλούρια» προφανώς και θα την έχετε ακούσει. Στην περίπτωση μας, «παίζει» και η φράση: «φρέσκα κρουασάν» και αυτό για ο λόγος αφορά την «μοιρασιά» των παλαιών μετόχων στην Chipita. Μαθαίνω ότι η συμφωνία της πώλησης της στην πολυεθνική Mondelez διαφοροποιείται από μέτοχο σε μέτοχο. Συγκεκριμένα, το Olayan Group – που ήταν και ο μεγαλύτερος τη τάξει μέτοχος συμφώνησε αντί μετρητών να λάβει μετοχές της πολυεθνικής εταιρείας από το Σικάγο. (Η μετοχή της Montelez International  διαπραγματεύεται στο Nasdaq).

Αλλά, τι σημαίνει στη πράξη αυτή η συμφωνία Αμερικανών και Αράβων; Οι τελευταίοι φαίνεται πως θα εντάξουν στο χαρτοφυλάκιο τους μετοχές της Mondelez  που θα αντιστοιχούν σε αξία 1 δισ. ευρώ. Τώρα, το τι θα λάβει στο προσωπικό του πορτοφόλι ο έτερος των μετόχων Σπύρος Θεοδωρόπουλος οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ποσό κατά τι υψηλότερο των 160 εκατ. ευρώ.

Οι τελικές απολαβές του ιδρυτή της Chipita έχουν να κάνουν όπως προκύπτει και εκ του αποτελέσματος της συμφωνίας με τα δώρα του Olayan Group προς τον παλαιό συνεργάτη και συνέταιρο τους. Έτσι, η αλλαντοβιομηχανία Νίκας αλλά η συμμετοχή του 40% στη θυγατρική της Chipita στην Ινδία (πρόκειται για την παραγωγική επιχείρηση Britchip που ιδρύθηκε το 2017 στην Ινδία ως κοινοπραξία μεταξύ της Chipita και της Britannia Industries) φαίνεται να περνούν στον έλεγχο του Σπύρου Θεοδωρόπουλου.

Για το τέλος, κράτησα μια μικρή λεπτομέρεια που έχει την αξία της. Το Olayan Group φαίνεται ότι έβγαλε σχεδόν τρεις φορές τα λεφτά που είχαν βάλει το 2010 ανασταίνοντας την Chipita.

——————————

Η επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Wendy R. Sherman, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, στην Άγκυρα, ήταν τελικά πολύ «δύσκολη» για την τουρκική πλευρά. Από πολλές απόψεις. Οι ΗΠΑ συζητούν με την Τουρκία με τη λογική του «τελεσιγράφου» σε συγκεκριμένα ζητήματα. Κι αυτό φάνηκε και στις συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα.  Τα παραπάνω είναι το συμπέρασμα της ελληνικής πλευράς, τώρα που ο κουρνιαχτός έπεσε…

—————————–

Όλη η Ελλάδα ένα studio! Πάνω από 160 αιτήσεις για το γύρισμα ταινιών, ντοκιμαντέρ και διαφόρων animation εκκρεμούν αυτή τη στιγμή στις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Τα γυρίσματα είναι προγραμματισμένα να γίνουν σε περίπου 150 περιοχές σε όλη τη χώρα. Οργασμός…

—————————–

Γνωρίζετε ότι το νησί της Αστυπάλαιας έχει και εκείνο τον κρόκο του; Ούτε και εγώ το γνώριζα. Στο site της Ηλιάνα το διάβασα: «Αυτοφυή Ζαφορά (ο γνωστός κρόκος ή σαφράν), που φύεται στις βορινές πλαγιές των βουνών της Αστυπάλαιας και μαζεύεται με το χέρι από τους ντόπιους κάθε Φθινόπωρο».

Για το ποια είναι η Ηλιάνα και τι ακριβώς κάνει στο νησί της Αστυπάλαιας σας παραπέμπω κατευθείαν στο primeminister.gr :

«Πρώτος σταθμός ο παραδοσιακός φούρνος Ηλιάνα, της Αστυπάλαιας, που φημίζεται για τα αρτοποιήματά του, έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο εργαστήριο παραδοσιακών προϊόντων τα οποία εξάγει στην Ευρώπη και την Αμερική. «Είναι πολύ σπουδαίο και είναι η καλύτερη απόδειξη ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούργιες δουλειές και στους δικούς μας τόπους, αρκεί να επενδύσουμε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Εσύ ήρθες και πάντρεψες παραδοσιακά προϊόντα με τις γεύσεις που ξέρουμε ότι αναζητούν οι πελάτες σου και κάνεις κάτι πολύ σπουδαίο: δημιούργησες δουλειές και κυρίως εσύ είσαι ικανοποιημένος που μπορείς να ζεις, να παράγεις και να είσαι δημιουργικός στον τόπο σου», ανέφερε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον ιδιοκτήτη του εργαστηρίου, Δημήτρη Πετρίδενα».

Ως προς τη συνταγή του επικεφαλής της τοπικής επιχείρησης με την εξωστρεφή δράση εκείνη δεν είναι τίποτα περισσότερο «από Ντόπια υλικά που υπάρχουν σε κάθε Αστυπαλίτικο σπίτι».

Διαβάζω στο site της επιχείρησης: «Η παραγωγή ενός παραδοσιακού προϊόντος είναι για εμάς μια πολύ ιδιαίτερη διαδικασία.

Οτιδήποτε βγαίνει από το εργαστήριό μας, δεν πρέπει να είναι απλά άριστο σαν προϊόν, αλλά πρέπει επίσης να μας θυμίζει ότι μας έφτιαχναν οι παλιοί, τις γεύσεις και μυρωδιές με τις οποίες μεγαλώσαμε.

Για αυτό και δεν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε τίποτα λιγότερο από αγνά υλικά του νησιού μας, όπως τον εξαιρετικό Κρόκο (σαφράν) Αστυπάλαιας, την Χλωρή, το περίφημο τοπικό ανθότυρο, άγριο και ευωσδιαστό Θυμάρι καθώς και άγρια Ρίγανη.

Φυσικά και θα χρησιμοποιήσουμε το ονομαστό για το άρωμα του Θυμαρίσιο Μέλι, καθώς και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκο γάλα και αυγά».

——————————–

Αντισταθμιστικά μέτρα για τις εκλογικές περιφέρειες που για τον έναν ή τον άλλο λόγο θίγονται από κυβερνητικές κινήσεις, αποφάσισε το Μαξίμου. Όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση της Ηλείας, όπου θα κλείσουν τα πανεπιστημιακά τμήματα που προέκυψαν από την ψευδεπίγραφη ανωτατοποίηση των ΤΕΙ.

Τα αντισταθμιστικά θα αφορούν κυρίως σε έργα υποδομής, όπως, για παράδειγμα, οδικούς άξονες. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ηλεία αμέσως μετά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, από κυβερνητικής πλευράς εμφανίστηκε εκεί ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Αχ. Καραμανλής.

——————————

Ενδεχομένως και εντός της επόμενης εβδομάδας να εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο. Σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη ενός πολύ δύσκολου πολιτικά Ιουνίου για την κυβέρνηση. Από το υπουργείο Εργασίας, πάντως, ενημέρωσαν ότι είναι πλέον έτοιμοι για τη μεγάλη κίνηση.

Το Μαξίμου επίσης πήρε άλλη μια κρίσιμη απόφαση. Σε περιπτώσεις συλλήψεων μεταναστών στα σύνορα θα ακολουθείται η διαδικασία της απέλασης κι όχι της επιστροφής, που είναι πιο συνθέτη και χρονοβόρος.

———————————–

Μόλις 2500 ξενοδοχεία έχουν ανοίξει μέχρι σήμερα σε όλη τη χώρα. Μόλις το ένα τέταρτο του συνολικού δυναμικού, δηλαδή. Ο στόχος είναι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (19 Ιουνίου) να λειτουργούν και οι 10.000 μονάδες. Θα δείξει…

Από τα τέλη Απριλίου μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι την Ελλάδα έχουν επισκεφθεί περί τους 150.000 τουρίστες.

———————————–

Σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις, το πιθανότερο αποτέλεσμα στην περίπτωση της εν εξελίξει προανακριτικής είναι η παραπομπή του Νίκου Παππά μόνο για απιστία. Ωστόσο, την παραπομπή, μάλλον, δεν την αποφεύγει.

———————————–

Περισσότερες από 20 εταιρίες κρουαζιέρας έχουν προγραμματίσει έως τώρα δρομολόγια σε όλη την Ελλάδα για φέτος, με ανταποκρίσεις σε συνολικά 45 λιμάνια. Το συμπέρασμα; Η Ελλάδα επιστρέφει στον συγκεκριμένο χάρτη ως κορυφαίος προορισμός.

Οι 15 από αυτές τις εταιρίες έχουν σχεδιάσει δρομολόγια που εκκινούν από ελληνικά λιμάνια, ενώ 40 κρουαζιερόπλοια θα πλεύσουν στις ελληνικές θάλασσες. Εντυπωσιακή επιστροφή.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories