Η Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία έχει βάλει στο στόχαστρα τα κρυπτονομίσματα. Τιμωρητικές νέες προτάσεις από το ρυθμιστικό όργανο ίσως διασφαλίσουν ότι το bitcoin θα παραμείνει στα όρια του ρυθμιζόμενου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όμως, άλλες ασφαλέστερες περιοχές της τεχνολογίας blockchain και του κρυπτο-κόσμου θα παραμείνουν προσβάσιμες σε τράπεζες όπως JPMorgan και HSBC. Πρόκειται για μια καλή ισορροπία ανάμεσα στη σύνεση και την πρόοδο.

Η ομάδα της τραπεζικής εποπτείας ,που εδρεύει στην Ελβετία και έχει επικεφαλής τον Ισπανό Πάμπλο Ερνάντεζ ντε Κος, σχεδιάζει τα διεθνή πρότυπα που εφαρμόζουν οι τοπικές αρχές. Το έγγραφο διαβούλευσης της Πέμπτης δείχνει να είναι επιθετικοί απέναντι σε ενεργητικά υψηλού προφίλ όπως το bitcoin και το ethereum.

Tα δύο πιο δημοφιλή κρυπτονομίσματα περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό της Επιτροπής της Βασιλείας Group 2, που αναφέρεται σε ενεργητικά των οποίων η αξία έχει τεράστιες διακυμάνσεις ή οι βασικοί συμμετέχοντας μπορεί να είναι άγνωστοι και αρρύθμιστοι. Αυτό σημαίνει ότι μια θέση συναλλαγής ή δάνειο σε bitcoin θα υπόκειται σε στάθμιση ρίσκου της τάξης του 1.250%. Δηλαδή, ένα ενεργητικό 100 εκατ. δολαρίων θα πρέπει να εμφανίζεται στον ισολογισμό μιας τράπεζας με αξία 1,25 δις δολάρια, αναγκάζοντας έναν δανειστή με αναλογία κεφαλαίου 8% να διατηρεί 100 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχων ίδιων κεφαλαίων.

Μια τέτοια σκληρή μεταχείριση θα καταστήσει ασύμφορη οικονομικά για τις μεγάλες τράπεζες τη διευκόλυνση συναλλαγών bitcoin με τον τρόπο που διαχειρίζονται ομόλογα ή νομίσματα. Η χορήγηση δανείων σε πελάτες που θέλουν να αγοράσουν ή να σορτάρουν το ενεργητικό θα βρεθεί αντιμέτωπη με παρόμοιες ποινές. Τα αντισταθμιστικά ταμεία, εταιρείες κι άλλοι ενδιαφερόμενοι για κρυπτονομίσματα θα πρέπει να απευθυνθούν στους ειδικούς της βιομηχανίας όπως η Coinbase Global των 47 δις δολαρίων.

Οι προτάσεις εμφανίζονται πιο χαλαρές σε πιο πληκτικές περιοχές των κρυπτονομισμάτων. Ο σχεδιασμός της Βασιλείας Goup 1 καλύπτει ενεργητικά κέρματος, όπως ένα συμβατικό ομόλογο του οποίου η ιδιοκτησία καταγράφεται σε αποκεντρωμένο μητρώο. Οσο οι υποκείμενοι κίνδυνοι και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας παραμένουν τα ίδια, οι ρυθμιστικές αρχές δεν βλέπουν λόγο για την μαζική αύξηση των απαιτήσεων κεφαλαίου. Η μεταχείριση των stablecoincs, κρυπτονομισμάτων των οποίων η αξία βασίζεται σε πιο σταθερά ενεργητικά όπως το δολάριο ΗΠΑ, εξαρτάται από την ισχύ των υποκείμενων απαιτήσεων.

Αυτό δίνει στους δανειστές την άδεια να πειραματιστούν με τις υποκείμενες καινοτομίες των κρυπτονομισμάτων χωρίς να εισρεύσουν στο ευμετάβλητο bitcoin. Οι τραπεζίτες μπορεί να φοβούνται ότι θα χάσουν, όμως ο τομέας είναι ακόμη νεαρός σε ηλικία. Η συνδυασμένη αξία των 10 μεγαλύτερων κρυπτονομισμάτων είναι 1,3 τρις δολάρια, σύμφωνα με την CoinMarketCap. Ο ισολογισμός της JPMorgan μόνο είναι τρείς φορές μεγαλύτερος. Οι εποπτικές αρχές σοφά διασφαλίζουν ότι τα κρυπτονομίσματα θα παραμείνουν κυρίως εκτός του ρυθμιζόμενου τραπεζικού συστήματος, τουλάχιστον υπό την τρέχουσα μορφή τους.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto