Πέντε πλεονεκτήματα και δύο δεσμεύσεις παρέχονται με το νέο επικουρικό ταμείο το οποίο θα λειτουργεί με αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Κατά την παρουσίαση του νέου συστήματος από τον υπουργό Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό κ. Π, Τσακλόγλου αναλύθηκαν τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος, ενώ διατυπώθηκαν και δεσμεύσεις.

Η πρώτη  δέσμευση αφορά τους σημερινούς ασφαλισμένους την σύνταξη των οποίων θα εγγυηθεί πλήρως ο κρατικός προϋπολογισμός και δεν θα επηρεασθεί – ουδόλως – το ύψος των παροχών. Αντιθέτως ενδέχεται να υπάρξει και μικρή αύξηση.

Η δεύτερη δέσμευση αφορά τους νέους ασφαλισμένους στο νέο ταμείο για τους οποίους το σύστημα θα εγγυάται – τουλάχιστον – την επιστροφή των εισφορών που έδωσαν στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Τα πλεονεκτήματα που αναπτύχθηκαν είναι:

1.     Οδηγεί σε υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους, όπως δείχνει η ευρωπαϊκή εμπειρία την οποία ακολουθούμε, με πλήρη διασφάλιση των υφιστάμενων συντάξεων.

2.     Εισάγει τη λογική του «ατομικού κουμπαρά», δίνοντας στον νέο ασφαλισμένο περισσότερες επιλογές και μεγαλύτερο έλεγχο στο τελικό ύψος της σύνταξής του.

3.     Βοηθά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων προς το ασφαλιστικό σύστημα συνδέοντάς τους με την σύνταξή τους και απαντώντας στην ανησυχία που εκφράζουν πολλοί νέοι ότι «δεν θα πάρω ποτέ σύνταξη».

4.     Δημιουργεί καινούρια κουλτούρα αποταμίευσης, με σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία – Γιατί μέσα από το νέο σύστημα θα δημιουργηθεί και ένας εθνικός «κουμπαράς», οι πόροι του οποίου θα επενδυθούν στην εθνική οικονομία – Οι επενδύσεις σημαίνουν ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, αυξημένα έσοδα για το κράτος.

5.     Ενισχύει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος αποσυνδέοντας την επικουρική ασφάλιση από τις δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις.

Υψηλότερες συντάξεις με το νέο σύστημα

Παραδείγματα συντάξεων

Εργαζόμενος ιδιωτικού τομέα αμειβόμενος με τον μισθό 1500 ευρώ και 40 έτη ασφάλισης.

1.     Μηνιαία επικουρική σύνταξη 353 ευρώ με το σημερινό «παλαιό» σύστημα.

2.     Μηνιαία επικουρική σύνταξη 505 ευρώ (αύξηση 43%) με το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα (υποθέτοντας αποδόσεις ίσες με το μέσο όρο των αποδόσεων των κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων των χωρών μελών του ΟΟΣΑ – περίοδος αναφοράς 2008-2018).

3.     Μηνιαία επικουρική σύνταξη 594 ευρώ (αυξημένη κατά 68%) με το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα (υποθέτοντας αποδόσεις ίσες με την μέση ετήσια απόδοση των αποθεματικών του ΕΦΚΑ που διαχειρίζεται το Μικτό Αμοιβαίο Κεφάλαιο της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών – περίοδος αναφοράς 2003-2020).

Εργαζόμενος αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό, 650 ευρώ και 40 έτη ασφάλισης

· Μηνιαία επικουρική σύνταξη 153 ευρώ με το «παλαιό» σύστημα.

· Μηνιαία επικουρική σύνταξη 219 (αύξηση 43%) με το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα (υποθέτοντας αποδόσεις ίσες με το μέσο όρο των αποδόσεων των κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων των χωρών μελών του ΟΟΣΑ – περίοδος αναφοράς 2008-2018

· Μηνιαία επικουρική σύνταξη 257 (αύξηση 68%) με το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα (υποθέτοντας αποδόσεις ίσες με την μέση ετήσια απόδοση των αποθεματικών του ΕΦΚΑ που διαχειρίζεται το Μικτό Αμοιβαίο Κεφάλαιο της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών – περίοδος αναφοράς 2003-2020)

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Υπουργείο Εργασίας: Σε δοκιμαστική λειτουργία το νέο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο
Tax |

Σε δοκιμαστική λειτουργία το νέο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Εργασίας

Σε πρώτη φάση, το 1555 αφορά στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση των πολιτών από τον e-ΕΦΚΑ, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΠΕΚΑ - Τον Σεπτέμβριο, θα ενταχθεί στο τηλεφωνικό κέντρο και το σύνολο των υπηρεσιών του υπουργείου

Τσακλόγλου: Η μεταρρύθμιση θωρακίζει το Ασφαλιστικό από το δημογραφικό κίνδυνο
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Τσακλόγλου: Η μεταρρύθμιση θωρακίζει το Ασφαλιστικό από το δημογραφικό κίνδυνο

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά» παρουσίασε σε τοποθέτηση του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Υπουργείο Εργασίας: Έως και 72 δόσεις για ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών
Tax |

Ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών - Ποια χρέη μπαίνουν σε 72 δόσεις

Με τη σχετική τροπολογία παρέχεται, ακόμη, η δυνατότητα επανένταξης στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης σε φυσικά και νομικά πρόσωπα με ασφαλιστικά χρέη που είχαν υπαχθεί σε ρύθμιση, αλλά την έχασαν κατά το ίδιο διάστημα