Λύση στο πρόβλημα της πανδημίας από τις μεταλλάξεις αναζητούν οι επιστήμονες, με αποτέλεσμα ερευνητές από τη Σχολή Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Gillings της Βόρειας Καρολίνας να αναπτύσσουν ένα γενικό εμβόλιο που θα προστατεύει όχι μόνο έναντι του COVID-19 αλλά και άλλων κορωνοϊών και θα ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσει μια επικίνδυνη παραλλαγή. Ήδη σχετικό εμβόλιο εφαρμόστηκε σε ποντίκια.
Με στόχο την πρόληψη επόμενης πανδημίας, καθώς οι κορωνοϊοί παραμένουν απειλή, οι ερευνητές του UNC-Chapel Hill σχεδίασαν το εμβόλιο για να παρέχουν προστασία από τον τρέχοντα κορωνοϊό SARS-CoV-2, αλλά και από μια ομάδα κορωνοϊών που συνηθίζουν να μεταπηδούν από τα ζώα στον άνθρωπο.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science από τους επικεφαλής συγγραφείς David Martinez, μεταδιδακτορικό ερευνητή στο UNC Gillings School of Global Public Health, την Hanna H. Gray ειδικευόμενη στο Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes και τον Ralph Baric, καθηγητή ανοσολογίας και μικροβιολογίας και επιδημιολόγο στο UNC Gillings, του οποίου η έρευνα προκάλεσε νέες θεραπείες για την καταπολέμηση των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών.
Οι κύριοι συγγραφείς συνεργάστηκαν με μια ομάδα επιστημόνων από το UNC-Chapel Hill, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας.
Οι ερευνητές στο UNC-Chapel Hill διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη εμβολίων κορωνοϊού. Αφού δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19 πρώτης γενιάς, περιστράφηκαν για να δουν ένα εμβόλιο δεύτερης γενιάς: ένα που στοχεύει τους σαρμποκορωνοϊούς, δήλωσε ο Μπάριτς.
Οι σαρμποκορωνοϊοί, μέρος της μεγάλης οικογένειας των κορωνοϊών, αποτελούν προτεραιότητα για τους ιολόγους, αφού δύο προκάλεσαν καταστροφικές ασθένειες τις τελευταίες δύο δεκαετίες: SARS και COVID-19.
Η προσέγγιση της ομάδας ξεκίνησε με το mRNA, το οποίο είναι παρόμοιο με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna που χρησιμοποιούνται σήμερα. Αλλά αντί να συμπεριλάβουν τον κώδικα mRNA για έναν μόνο ιό, ενώνουν το mRNA από πολλούς κορωνοϊούς.
Το υβριδικό εμβόλιο, όταν χορηγήθηκε σε ποντίκια, δημιούργησε αποτελεσματικά εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι πολλαπλών ακίδων – πρωτεϊνών που χρησιμοποιούν οι ιοί για να προσβάλλουν υγιή κύτταρα, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεΐνης που σχετίζεται με το Β.1.351, δηλ. την παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής.
«Το εμβόλιο έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει νέες εστίες όταν χρησιμοποιείται με την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής», δήλωσε ο Μπάριτς, πρωτοπόρος στην ετοιμότητα για πανδημία.
Η μελέτη περιλαμβάνει δεδομένα από ποντίκια που μολύνθηκαν με SARS-CoV και άλλους κορωνοϊούς. Το εμβόλιο απέτρεψε τη μόλυνση και την πνευμονική βλάβη σε ποντίκια. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, πρόσθετες δοκιμές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους την επόμενη χρονιά.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ενθαρρυντικά, γιατί μπορούμε να σχεδιάσουμε καθολικά εμβόλια για όλους τους κορωνοϊούς για να προφυλάξουμε προληπτικά από ιούς που γνωρίζουμε ότι διατρέχουμε κίνδυνο να εμφανιστούν στον άνθρωπο», δήλωσε ο Martinez. Και καταλήγοντας τόνισε: «Με αυτήν τη στρατηγική, ίσως μπορούμε να αποτρέψουμε ένα SARS-CoV-3».
Latest News
Πόσα έχασε ο Μάικλ Τζόρνταν πουλώντας την τεράστια έπαυλή του στο Σικάγο
Ακόμη και για είδωλα όπως ο Μάικλ Τζόρνταν δεν είναι κάθε τελευταία βολή πετυχημένη
Ποια είναι η κολομβιανή Τέιλορ Σουίφτ
Φέτος, το άλμπουμ Mañana Será Bonito της KarolG ήταν το τέταρτο σε μεταδόσεις παγκοσμίως στο Spotify
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή