Ήρθαν για να… μείνουν τα υβριδικά μοντέλα εργασίας που έφερε η πανδημία, με όλο και περισσότερες πολυεθνικές να αναγνωρίζουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν. Τελευταίο παράδειγμα η ελβετική UBS, η οποία σχεδιάζει να επιτρέψει σε έως και στα δύο τρίτα του προσωπικού της να συνεχίσει μόνιμα να εργάζεται με ένα συνδυασμό εργασίας από το σπίτι και εργασίας στο γραφείο.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους εργαζομένους μας την ευελιξία του υβριδικού μοντέλου εργασίας όπου ο ρόλος, τα καθήκοντα και η τοποθεσία, το επιτρέπουν» σχολίασε σε ανακοίνωση της η UBS Group, εξηγώντας πως τα μοντέλα εργασίας θα διαμορφωθούν ανά χώρα, αναλόγως και με τις τοπικές συνθήκες της πανδημίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times» εσωτερική ανάλυση που διεξήγαγε ο ελβετικός όμιλος έδειξε πως από τους 72.000 εργαζομένους που αριθμεί ο Όμιλος σε όλο τον κόσμο, περίπου τα δύο τρίτα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται μόνιμα με ευέλικτο καθεστώς απασχόλησης και πως μόνο όσοι εργάζονται σε θέσεις υψηλής εποπτείας ή έχουν πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο εργασίας, όπως οι traders, δεν θα μπορούν να εργάζονται με ευέλικτο καθεστώς.

Με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και την επιστροφή στην κανονικότητα έχει αρχίσει να γίνεται σαφές πως οι τραπεζικοί όμιλοι σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες υιοθετούν διαφορετικές κατευθύνσεις. Αρκετοί ευρωπαϊκοί όμιλοι, όπως ήδη η Societe Generale και τώρα η UBS είναι πρόθυμοι, όχι μόνο να παρατείνουν αλλά ενδεχομένως και να μονιμοποιήσουν τα υβριδικά μοντέλα εργασίας. Την ίδια κατεύθυνση έχουν υιοθετήσει και οι βρετανικές HSBC και Standard Chartered βλέποντας πως και η μείωση της επιβάρυνσης των εργαζομένων από το κυκλοφοριακό και την χρήση των ΜΜΜ οδηγεί σε καλύτερες αποδόσεις.

Αντιθέτως, οι αμερικανικοί όμιλοι διαχωρίζουν τη θέση τους και σταδιακά απαιτούν από τους εργαζομένους να επιστρέψουν σταδιακά στις θέσεις τους, στα γραφεία, και μάλιστα να έχουν και εμβολιαστεί.

Για παράδειγμα, η JPMorgan Chase, η Goldman Sachs αλλά και η Morgan Stanley έχουν ήδη αρχίσει να καλούν το προσωπικό πίσω στα γραφεία, κυρίως στην κεντρική διοίκηση και τα μεγάλα αστικά κέντρα (όπως η Νέα Υόρκη). Και μάλιστα με αυστηρά πρωτόκολλα εμβολιασμού και με την απαίτηση οι εργαζόμενοι να παρέχουν πληροφορίες για τον εμβολιασμό τους. Η American Express είναι η μόνη που διατηρεί για την ώρα ένα αυξημένο ποσοστό τηλεργασίας για έως δύο ημέρες την εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive