Σε μπαράζ αναθεωρήσεων προς τα πάνω για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας έχουν προχωρήσει ξένοι οίκοι και διεθνείς τράπεζες ώστε να αποτυπωθούν καλύτερα η ισχυρότερη του αναμενομένου εκκίνηση της  ελληνικής οικονομίας εφέτος, με την  ανάκαμψη να ανεβάζει ρυθμούς κατά το β’ εξάμηνο, ως αποτέλεσμα της εγχώριας ζήτησης, της έναρξης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και της αύξησης των τουριστικών εισπράξεων, ενώ οι αυξημένες αποταμιεύσεις θα συμβάλουν και στην τόνωση της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης ενισχύοντας το ΑΕΠ.

Η HSBC αναθεώρησε π.χ. τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για το 2021 στο 4,5% (έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για μόλις 2,2%), αναμένοντας  για το 2022 ανάπτυξη 5,5% (από 6%), ενώ αναμένει πως η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στα προ-πανδημίας επίπεδα θα συντελεστεί στο β’ τρίμηνο του 2022, όταν το ΑΕΠ θα επιστρέψει στα επίπεδα του δ’ τριμήνου του 2019.

Η UniCredit επίσης, απόρροια της ισχυρότερης του αναμενομένου εκκίνησης της  ελληνικής οικονομίας εφέτος, προβλέπει πλέον αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας στο 5,5% (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για  2,5%) για το 2021, με την ανάπτυξη του 2022 όμως να εκτιμάται στο 3% (από 5% προηγουμένως).

Η UBS αναμένει πλέον ανάπτυξη 5,6% φέτος και 6% το 2022, απόρροια του ανοίγματος της οικονομίας από τον Απρίλιο, της έναρξης της τουριστικής σεζόν, της εκτόξευσης του επιχειρηματικού κλίματος και της αναμενόμενης εκταμίευσης 7,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης το β’ εξάμηνο του 2021.

Θολό το τοπίο για τον τουρισμό

Από την άλλη πλευρά βέβαια, το τοπίο σχετικά με  τις τουριστικές εισπράξεις για εφέτος παραμένει θολό, με την Capital Economics να  χαμηλώνει μάλιστα τον πήχη των προσδοκιών, καθώς θεωρεί πως το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid, που κυκλοφορεί  από σήμερα, δεν εξαλείφει  την αβεβαιότητα σχετικά με τα ταξίδια στην Ε.Ε., ενώ θα έχει πολύ μικρό αντίκτυπο στον ευρωπαϊκό τουρισμό,  την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα, αλλά και ορισμένες εκτιμήσεις σχετικά με τα προσδοκώμενα τουριστικά έσοδα συνεχίζουν να προβληματίζουν.

Από την πλευρά της η Oxford Economics, εκτίμησε πως ο τουρισμός στην Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο ανακάμπτει, αν και  προειδοποιεί για τους κινδύνους που κρύβουν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού και το γεγονός ότι δεν έχουν ανοίξει οι μετακινήσεις για τους τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News