H πανδημία COVID-19, από την οποία φαίνεται ότι εξερχόμαστε σταδιακά, επηρέασε σημαντικά πολλούς κλάδους και το σύνολο της οικονομίας. Ηδη, όμως, έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, καθώς καταγράφεται σημαντική επιτάχυνση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, τόσο από Ελληνες όσο και από ξένους επενδυτές.

Ο ρόλος των Τραπεζών, οι οποίες στήριξαν με σταθερότητα την οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι κρίσιμος και τώρα που επιχειρείται η επανεκκίνηση της οικονομίας. Στην παρούσα συγκυρία, η χώρα μας έχει την ιστορική ευκαιρία να προχωρήσει σε παραγωγική ανασυγκρότηση και αναδιάταξη του μοντέλου ανάπτυξης, αξιοποιώντας τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους που έχουν ενεργοποιηθεί για αυτόν τον σκοπό, οι οποίοι συνολικά υπερβαίνουν τα 80 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια, με σημαντικότερο από αυτούς τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ετοιμότητα και την ανταπόκριση των εμπλεκόμενων μερών, την ωριμότητα των έργων που θα επιλεγούν σε συνδυασμό με τις πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις που δημιουργούν στην οικονομία, και τις ευκαιρίες μόχλευσης που θα προσφέρουν οι ελληνικές Τράπεζες.

Οι Τράπεζες καλούνται να συμβάλουν στη γρήγορη απορρόφηση και διοχέτευση των διαθέσιμων πόρων στην πραγματική οικονομία, και ταυτόχρονα στην αποτελεσματική αξιοποίησή τους, λαμβάνοντας υπόψη τη στόχευση του Ταμείου για επενδύσεις που στηρίζουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, που προωθούν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και που ενισχύουν την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι επιτακτική ανάγκη η ενσωμάτωση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας να αποτελεί τον πυρήνα του μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας. Ετσι, θα αποτραπεί η επιστροφή σε μια «κανονικότητα» που θα χαρακτηρίζεται από κοινωνικές ανισότητες και χαμηλή ανθεκτικότητα έναντι νέων κρίσεων.

Υπό το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης, και δεδομένου του ύψους των κεφαλαίων που θα διοχετευτούν στην Ελλάδα, η πρόκληση για τις ελληνικές Τράπεζες είναι η προσέλκυση ώριμων και σοβαρών επενδυτικών σχεδίων, αλλά και η σωστή αξιολόγησή τους.
Μέσω αυτής θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι τα συγκεκριμένα έργα δεν θα είναι μόνο οικονομικά βιώσιμα, αλλά ταυτόχρονα θα πληρούν κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG), δηλαδή ότι είναι κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμα σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.

Στόχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι να συνεχίσει να στηρίζει δυναμικά το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση σε κλάδους που ήδη καταγράφονται οι αναπτυξιακές προοπτικές, όπως η ενέργεια, με έμφαση στις ΑΠΕ σε όλες τις μορφές τους, οι υποδομές και ο κατασκευαστικός κλάδος, τα μεγάλα οικιστικά έργα, όπως το Ελληνικό, ο τουρισμός και τα ξενοδοχεία, οι μεταφορές, τα logistics και φυσικά ο αγροδιατροφικός τομέας.

Κριτήριο για εμάς στις νέες χρηματοδοτήσεις θα είναι το ESG, που πλέον αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αξιολόγησης επενδύσεων. Προς την ίδια κατεύθυνση, έχουμε ως στόχο να δώσουμε έμφαση και σε νέες μορφές χρηματοδοτήσεων που ήδη έχουμε εξελίξει, όπως για παράδειγμα σε δραστηριότητες αποπλαστικοποίησης ή αποθήκευσης ενέργειας.

Θα πρέπει να τονίσουμε, όμως, ότι προκειμένου να αυξηθεί η πιστωτική επέκταση, είναι απαραίτητο να επανεκκινήσουν ή να επιταχυνθούν οι επενδύσεις από το σύνολο της οικονομίας. Να αναφέρουμε την ανάγκη ολοκλήρωσης ιδιωτικοποιήσεων όπως η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΔΔΗΕ, η Εγνατία Οδός, αλλά και να ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα υποδομής όπως ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης ή τα λιμάνια.

Είναι απαραίτητο να αναφέρουμε εδώ την εκκίνηση της εμβληματικής ανάπτυξης του έργου του Ελληνικού, που η Τράπεζα Πειραιώς στήριξε πλήρως από την πρώτη στιγμή χρηματοδοτώντας το 50% του έργου, και που θα αποτελέσει καταλύτη ανάπτυξης για όλη τη χώρα.

Την ίδια στιγμή, εξίσου κρίσιμο είναι να επανεκκινήσουν οι επενδύσεις όχι μόνο από τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και από τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, και είναι ένας τομέας που παραδοσιακά η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει και κατέχει ηγετική θέση. Είναι γεγονός ότι αρκετές επενδύσεις «πάγωσαν» λόγω της πανδημίας. Τώρα, είναι ευκαιρία να ξεκινήσουν εκ νέου.

Ο καταλύτης, όπως προανέφερα, είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και ο δικός μας ρόλος θα είναι ενεργός και σε πολλά επίπεδα. Παραμένουμε σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να συμβάλουμε καθοριστικά στην επιτάχυνση των εργασιών προετοιμασίας που αφορούν το πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου.

Εχουμε ήδη αναλάβει δράσεις και πρωτοβουλίες που προβάλλουν τις ευκαιρίες και το πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Υλοποιούμε εκστρατεία ενημέρωσης προς τους πελάτες μας, ώστε οι επιχειρήσεις όλων των μεγεθών να προετοιμαστούν κατάλληλα και εγκαίρως, με τη δική μας βοήθεια και να υποβάλουμε από κοινού φιλόδοξα και ρεαλιστικά σχέδια που θα δημιουργήσουν πραγματική ανάπτυξη.

Είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων, έχοντας στόχο για το 2021 νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 5,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ήδη έχουμε χορηγήσει τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ στόχος μας είναι τα νέα δάνεια που θα χορηγήσουμε να ξεπεράσουν τα 22 δισ. ευρώ μέχρι και το 2024.

Η κυρία Ελένη Βρεττού είναι ανώτερη γενική διευθύντρια, επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Experts |

Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις

Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό