«Το ελληνικό αλφάβητο είναι μεγάλο…», αποφαίνονται ο Κρίστιαν Σουλτς και η ευρωπαϊκή ομάδα των οικονομολόγων της Citigroup, εκτιμώντας πως η μετάλλαξη «Δέλτα» που ενδέχεται να  οδηγήσει σε νέα lockdowns και να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες ζημιές στην Ευρώπη, μπορεί να μην είναι η τελευταία, αφού ο ιός που κυκλοφορεί παγκοσμίως και δεδομένου ότι πολλές περιοχές υστερούν σε εμβολιασμούς, θα μπορούσε να επιστρέψει στην Ευρώπη, με νέες – επικίνδυνες- μεταλλάξεις.

Κατά τους επόμενους μήνες εκτιμούν πως η «Δέλτα» έχει τη δυνατότητα να επιβραδύνει, αν όχι να αντιστρέψει, τα σχέδια χαλάρωσης των lockdowns και περιορίζοντας (αν όχι αναβάλλοντας) την ανάκαμψη των οικονομιών.

Τα δύο συμπεράσματα

Τα δύο συμπεράσματά τους αφορούν στα εξής:

Πρώτον, ο κίνδυνος περαιτέρω lockdowns στην ηπειρωτική Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανώς μεγαλύτερος από ό,τι υποθέτουν πολλοί -και μεγαλύτερος από αυτόν που υπονοεί η εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου-, και δεύτερον, ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων Covid-19 είναι πιθανό να παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ περαιτέρω παραλλαγές θα αποτελέσουν επίσης μια συνεχή πρόκληση.

Όλα τα παραπάνω θα επηρεάσουν την ψυχολογία, παίζοντας το δικό τους ρόλο στην πορεία ανάκαμψης των οικονομιών. Σε γενικές γραμμές, οι οικονομολόγοι της Citigroup, θεωρούν πως οι πλούσιες χώρες της του Βορρά της Ευρώπης φαίνεται να βρίσκονται σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν τις πληγές του ιού σε σχέση με  τις φτωχότερες χώρες του Νότου.

Οι δαπάνες από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα ενισχύσουν πάντως τις οικονομίες, αν και το χάσμα Ευρώπης-ΗΠΑ θα παραμείνει μεγάλο, εκτός εάν η ζώνη του ευρώ προχωρήσει σε σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ή αυξήσει το μέγεθος της δημοσιονομικής στήριξης μεταβάλλοντας και τους δημοσιονομικούς κανόνες.

REUTERS/Ralph Orlowski/File Photo

Οι δύο επιλογές της ΕΚΤ

Παράλληλα η ΕΚΤ, που θα ανακοινώσει το φθινόπωρο τη στρατηγική της και ετοιμάζεται μάλιστα να μειώσει τις αγορές ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (από τα 80 δισ. ευρώ σήμερα) για το υπόλοιπο του προγράμματος που λήγει τον Μάρτιο του 2022, δείχνει να έχει δύο επιλογές:

Πρώτον να ανακοινώσει ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έως ότου ο πληθωρισμός, που παραμένει αδύναμος στην Ευρώπη, σταθεροποιηθεί στην περιοχή του 2% ή δεύτερον να διπλασιάσει τουλάχιστον το «κλασικό» πρόγραμμα αγοράς τίτλων «APP» από τα σημερινά επίπεδα των 20 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Φυσικά σε αυτή την περίπτωση ερώτημα αποτελεί ποια λύση θα μπορούσε να υιοθετηθεί για την περίπτωση της Ελλάδας που δεν μπορεί να συμμετέχει στο «APP» καθώς δεν διαθέτει την «επενδυτική βαθμίδα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...