«Το ελληνικό αλφάβητο είναι μεγάλο…», αποφαίνονται ο Κρίστιαν Σουλτς και η ευρωπαϊκή ομάδα των οικονομολόγων της Citigroup, εκτιμώντας πως η μετάλλαξη «Δέλτα» που ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα lockdowns και να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες ζημιές στην Ευρώπη, μπορεί να μην είναι η τελευταία, αφού ο ιός που κυκλοφορεί παγκοσμίως και δεδομένου ότι πολλές περιοχές υστερούν σε εμβολιασμούς, θα μπορούσε να επιστρέψει στην Ευρώπη, με νέες – επικίνδυνες- μεταλλάξεις.
Κατά τους επόμενους μήνες εκτιμούν πως η «Δέλτα» έχει τη δυνατότητα να επιβραδύνει, αν όχι να αντιστρέψει, τα σχέδια χαλάρωσης των lockdowns και περιορίζοντας (αν όχι αναβάλλοντας) την ανάκαμψη των οικονομιών.
Τα δύο συμπεράσματα
Τα δύο συμπεράσματά τους αφορούν στα εξής:
Πρώτον, ο κίνδυνος περαιτέρω lockdowns στην ηπειρωτική Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανώς μεγαλύτερος από ό,τι υποθέτουν πολλοί -και μεγαλύτερος από αυτόν που υπονοεί η εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου-, και δεύτερον, ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων Covid-19 είναι πιθανό να παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ περαιτέρω παραλλαγές θα αποτελέσουν επίσης μια συνεχή πρόκληση.
Όλα τα παραπάνω θα επηρεάσουν την ψυχολογία, παίζοντας το δικό τους ρόλο στην πορεία ανάκαμψης των οικονομιών. Σε γενικές γραμμές, οι οικονομολόγοι της Citigroup, θεωρούν πως οι πλούσιες χώρες της του Βορρά της Ευρώπης φαίνεται να βρίσκονται σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν τις πληγές του ιού σε σχέση με τις φτωχότερες χώρες του Νότου.
Οι δαπάνες από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα ενισχύσουν πάντως τις οικονομίες, αν και το χάσμα Ευρώπης-ΗΠΑ θα παραμείνει μεγάλο, εκτός εάν η ζώνη του ευρώ προχωρήσει σε σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ή αυξήσει το μέγεθος της δημοσιονομικής στήριξης μεταβάλλοντας και τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Οι δύο επιλογές της ΕΚΤ
Παράλληλα η ΕΚΤ, που θα ανακοινώσει το φθινόπωρο τη στρατηγική της και ετοιμάζεται μάλιστα να μειώσει τις αγορές ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (από τα 80 δισ. ευρώ σήμερα) για το υπόλοιπο του προγράμματος που λήγει τον Μάρτιο του 2022, δείχνει να έχει δύο επιλογές:
Πρώτον να ανακοινώσει ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έως ότου ο πληθωρισμός, που παραμένει αδύναμος στην Ευρώπη, σταθεροποιηθεί στην περιοχή του 2% ή δεύτερον να διπλασιάσει τουλάχιστον το «κλασικό» πρόγραμμα αγοράς τίτλων «APP» από τα σημερινά επίπεδα των 20 δισ. ευρώ μηνιαίως.
Φυσικά σε αυτή την περίπτωση ερώτημα αποτελεί ποια λύση θα μπορούσε να υιοθετηθεί για την περίπτωση της Ελλάδας που δεν μπορεί να συμμετέχει στο «APP» καθώς δεν διαθέτει την «επενδυτική βαθμίδα».
Latest News
«Πράσινο φως» για το deal των 16,5 δισ. δολ. στα φάρμακα αδυνατίσματος ανάμεσα σε Novo Holdings και Catalent
Η «προίκα» της συμφωνίας της Novo Holding με την Catalent είναι τρία εργοστάσια σε Ιταλία, Βέλγιο και Ηνωμένες Πολιτείες
Αμερικανικό δικαστήριο απορρίπτει αίτημα της TikTok - Η «κλεψύδρα» τελειώνει στις 19/1
Σύμφωνα με το νόμο το TikTok θα απαγορευτεί εκτός αν η κινεζική ByteDance το εκποιήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τέλος οι προσλήψεις στην Klarna, τον λόγο έχει η... τεχνητή νοημοσύνη
O CEO της Klarna θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές που κάνουν οι άνθρωποι στην εταιρεία
Baykar: Συμφωνίες εξαγωγής UAV με 34 χώρες για την τουρκική βιομηχανία
Το 2023, το 90% των εσόδων της Baykar προήλθε από τις ξένες αγορές - Οι εξαγωγές της εταιρείας έφρασαν τα 1,8 δισ. δολάρια
«Μαχαιριά« της Moody’s στον φιλόδοξο Μπαϊρού - Τι εκτιμά η DW
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, αλλά και ο Moody's μάλλον δεν πιστεύει ότι θα την επιτύχει άμεσα
Βρετανία: H Ριβς μιλά για επανεκκίνηση των σχέσεων με την ΕΕ
Επαγγελματιες απο διάφορους τομείς στη Βρετανία ελπίζουν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες το εμπόριο με την ΕΕ
Τραμπ: Εξετάζει την ιδιωτικοποίηση του αμερικανικού Ταχυδρομείου
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post
Βιομηχανική παραγωγή: Σταθερή στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο - Αύξηση 0,3% στην ΕΕ
Σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2024 η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε σταθερή στη ζώνη του ευρώ
Ιταλία: Πρέπει να αποτελέσει βασικό μέρος των σχεδίων της Stellantis
Η Ρώμη ελπίζει να διορθώσει τις τεταμένες σχέσεις της με την Stellantis