Όλοι συμφωνούν ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει πριν αποκτήσει επαρκή ανοσία ολόκληρος ο παγκόσμιος πληθυσμός.
Κι όμως, οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος θα περιμένουν για το εμβόλιο μέχρι το 2023, εκτιμά το περιοδικό Nature.
Προκειμένου να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, το κατώτερο εκτιμώμενο όριο για την επίτευξη ανοσίας της αγέλης, απαιτούνται περίπου 11 δισεκατομμύρια δόσεις. Μέχρι τις 4 Ιουλίου είχαν διανεμηθεί 3,2 δισεκατομμύρια, όμως το 80% κατέληξαν στις πλούσιες χώρες.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει ο δικτυακός τόπος Our World In Data, μόνο το 1% του πληθυσμού των χωρών χαμηλού εισοδήματος έχουν λάβει έστω και μία δόση.
Και, ακόμα κι αν οι εμβολιασμοί συνεχιστούν με τους σημερινούς ρυθμούς, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι μόνο έξι δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων θα έχουν χορηγηθεί μέχρι τα τέλη του έτους.
Μια αχτίδα ελπίδας άναψε τον περασμένο μήνα στη διάσκεψη των G7, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να διαθέσει 500 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer στις φτωχότερες χώρες. Η Βρετανία υποσχέθηκε 100 εκατ. δόσεις ενώ η Γαλλία και η Γερμανία 30 εκατ. η καθεμία.
Η Κίνα προηγείται στην προσπάθεια, έχοντας ήδη διανείμει περίπου 30 εκατ. δόσεις σε τουλάχιστον 59 χώρες.
Παρά τις νέες δεσμεύσεις, ο εμβολιασμός του παγκόσμιου πληθυσμού είναι απίθανο να έχει επιτευχθεί πριν από το 2023, εκτιμά η Άντρεα Τέιλορ του Κέντρου Καινοτομίας για την Παγκόσμια Υγεία στο Πανεπιστήμιο Nτιουκ της Βόρειας Καρολίνας.
Ένας βασικός λόγος είναι οι περιορισμοί που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες χώρες στις εξαγωγές εμβολίων και βασικών συστατικών. Η Ινδία, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 60% της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων, απαγόρευσε τις εξαγωγές τον Φεβρουάριο λόγω αύξησης των εγχώριων κρουσμάτων.
Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα καθυστερήσει να παραλάβει τις 2,4 δισεκατομμύρια δόσεις που ήλπιζε να συγκεντρώσει μέχρι τα τέλη του έτους, προκειμένου να εμβολιάσει το ένα πέμπτο του πληθυσμού σε κάθε χώρα χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Το COVAX έχασε μεταξύ άλλων τις 400 εκατομμύρια δόσεις που περίμενε από το Serum Institute της Ινδίας, το οποίο παράγει το εμβόλιο της AstraZeneca. Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην Ινδία, όλη η παραγωγή διατέθηκε για τις εγχώριες ανάγκες. Μέχρι το τέλος του έτους, το COVAX εκτιμάται ότι θα έχει παραλάβει λιγότερες από 120 εκατ. δόσεις.
Στο μεταξύ, τα κρούσματα πήραν την ανιούσα και στην Αφρική, η οποία έχει παραλάβει μόνο 18,2 εκατ. δόσεις από τις 66 εκατ. δόσεις που περίμενε από το Covax μέχρι τον Μάιο.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από τους 1,2 δισεκατομμύρια κατοίκους της Αφρικής, μόνο το 2% έχει εμβολιαστεί πλήρως και μόνο το 1% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση.
Το μόνο θετικό είναι ότι η Αφρικανική Ένωση εξασφάλισε, χάρη σε κονδύλια της Παγκόσμιας Τράπεζας, 400 εκατομμύρια δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.
Ο ΠΟΥ προειδοποιεί τώρα ότι χωρίς την άμεση διάθεση εμβολίων ο κοροναϊός θα συνεχίσει να διαδίδεται σε μεγάλο μέρος του πλανήτη.
«Οι χώρες με επαρκή αποθέματα πρέπει να δωρίσουν 250 εκατ. δόσεις για τον Σεπτέμβριο» λέει η Σούμια Σουαμινάθαν, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ.
Ο οργανισμός καλεί τώρα τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει την προσπάθεια για εμβολιασμό του 10% του πληθυσμού κάθε χώρας μέχρι τον Σεπτέμβριο και το 30% μέχρι το τέλος του έτους.
Όπως φαίνεται, οι υπόλοιποι θα περιμένουν.
Latest News
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι πυροδοτεί τις αναταράξεις στις τιμές ρεύματος; - Μιλά στον ΟΤ ο καθηγητής Παντελής Κάπρος
Τις θεμελιώδεις αιτίες που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα αναλύει ο καθηγητής Π. Κάπρος