Μια από τις ανεξήγητες αποφάσεις των επιδημιολόγων, της κυβέρνησης ή και των δύο μαζί, είναι η επίσημη ανάκληση της υποχρεωτικότητας χρήσης της μάσκας στους ανοιχτούς χώρους. Είναι το σύμβολο της πανδημίας και η ανάγκη να κάνουμε μια νέα αρχή, πιθανότατα, έκανε επιτακτική την αφαίρεσή της. Σαν καμπανάκι ότι τελειώσαμε με τον Covid. Ελα όμως που δεν τελειώσαμε. Η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει. Κατά συνέπεια το καμπανάκι – η αφαίρεση υποχρεωτικότητας της μάσκας – χτύπησε σε λάθος χρόνο. Χιλιάδες έλληνες πολίτες κάνουν χρήση του δικαιώματος που τους έδωσε το κράτος. Οι υπόλοιποι που συνέχισαν να τις φορούν και σε ανοιχτούς χώρους, έχασαν τη δυνατότητα του επιχειρήματος επίκλησης της νομιμότητας. Ακόμα και η πρόβλεψη για τη χρήση της σε χώρους συνωστισμού, βασίζεται σε καθαρά υποκειμενική κρίση. Ούτε λόγος ότι ενστικτωδώς αυτός που δεν χρειάζεται τη μάσκα όταν περπατάει σε ανοιχτό χώρο, θα τη θυμηθεί όταν βρεθεί σε κλειστό.

Τα στοιχεία, όμως, δείχνουν ότι ο ιός και οι μεταλλάξεις του όχι απλά συνεχίζουν να κυκλοφορούν, αλλά κάθε μέρα θεριεύουν. Ενα τόσο απλό μέτρο όπως η χρήση μάσκας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της εξάπλωσης. Μάλιστα πέρυσι που δεν τις είχαμε εν αφθονία, θεωρήθηκε η έλλειψή τους ως ένας βασικός λόγος που οδηγηθήκαμε στην έξαρση των κρουσμάτων από τον Αύγουστο και μετά. Ακόμα περισσότερο φέτος με την παραλλαγή «Δέλτα» που όλοι λένε ότι είναι περισσότερο μεταδοτική. Βγάζουμε δηλαδή από την εξίσωση της πρόληψης, το πιο αποτελεσματικό όπλο για τη μη μετάδοση του ιού, μετά τα εμβόλια, στην πιο κρίσιμη στιγμή.

Το ερώτημα είναι, γιατί οι μάσκες έχουν εξελιχθεί σε ένα τόσο σημαντικό πολιτικό και συναισθηματικό ζήτημα; Γιατί να αφήνει το κράτος στην ευχέρεια των πολιτών την απόφαση αν θα φορέσουν ή όχι μάσκα; Είναι σαν να αφαιρεί το κράτος όλα τα όρια ταχύτητας από όλους τους δρόμους και να επιλέγει κάθε πολίτης την ταχύτητα που τον βολεύει. Ή ακόμα περισσότερο να πει ότι η χρήση ζώνης ασφαλείας στα αυτοκίνητα είναι προαιρετική και όποιος ασφυκτιά επειδή είναι καλοκαίρι ή έχει πάρει μερικά κιλά από την καραντίνα του χειμώνα, να μην τη φοράει. Ενδεχομένως να το κάνει μόνο όταν κρίνει ότι γίνονται επικίνδυνες οι συνθήκες στον δρόμο.

Με τη σταθερή εγκατάσταση της παραλλαγής «Δέλτα» επί ελληνικού εδάφους, η διατήρηση της μάσκας θα ήταν μαζί με τον εμβολιασμό, ένας τρόπος περιορισμού της. Τα δεδομένα των ειδικών επιμένουν ότι η μάσκα παραμένει το βασικό όπλο αποτροπής μετάδοσης του ιού. Ειδικά τώρα που λόγω της νέας έξαρσης είναι πιθανό να έχουμε δίπλα δίπλα πολλούς μη εμβολιασμένους όπως οι νέοι μας που αυτές τις μέρες διασκεδάζουν σε ανοιχτούς χώρους στα νησιά. Ποιος γονιός μπορεί να τους πει και με ποιο τρόπο «φορέστε μάσκα» – άσχετο εάν αυτοί θα το κάνουν – όταν η επίσημη πολιτεία τους λέει ότι δεν χρειάζεται να τη φοράτε. Λέγανε από την κυβέρνηση ότι η μη χρήση μάσκας θα ήταν μια διευκόλυνση. Το πρόβλημα είναι όμως ότι μπορεί να μην ασθενούν ή να κινδυνεύει η ζωή τους στον βαθμό που κινδυνεύει των ανεμβολίαστων, αλλά η μεταδοτικότητα συνεχίζεται. Αρα το πρόβλημα αναπαράγεται από όλους. Και όλα αυτά γιατί, για ανεξήγητους λόγους, αποφασίσθηκε η μάσκα να γίνει προαιρετική…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion