Οι γερμανικές τράπεζες περιορίζουν με ταχείς ρυθμούς τους χώρους γραφείων τους καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός υπαλλήλων εξακολουθεί να εργάζεται από το σπίτι. Οι γερμανικές τράπεζες γίνονται πλέον οι ηγέτες μιας παγκόσμιας τάσης που φαίνεται ικανή να αλλάξει μόνιμα τον τρόπο εργασίας των τραπεζικών υπαλλήλων.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Deutsche Bank αδειάζει αρκετούς ορόφους σε κτήριο που στεγάζει περίπου 1.000 υπαλλήλους, η HSBC Germany κλείνει έξι διαφορετικά γραφεία στο Ντίσελντορφ και μεταφέρεται σε νέο κτήριο με επιφάνεια λιγότερη από το 50%, ενώ η ΒΝΡ Paribas στη Φραγκφούρτη μειώνει τον αριθμό του χώρου γραφείων της για να φιλοξενήσει μόλις το 60% του προσωπικού. Ανάλογο σχέδια εξετάζουν και περιφερειακές τράπεζες της χώρας όπως DZ Bank, BayernLB.

Ο ρυθμός με τον οποίο οι γερμανικές τράπεζες αλλάζουν το αποτύπωμά τους στην αγορά ακινήτων, τις κάνει να ξεχωρίζουν ακόμη και από τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν προχωρήσει σε γενναιόδωρα προγράμματα εργασίας από το σπίτι για την επόμενη ημέρα από την πανδημία. Οι τράπεζες υιοθετούν την πρακτική αυτή για να μειώσουν κόστη, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί τη διαφορά ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπου τράπεζες όπως η Goldman Sachs παραμένουν προσκολλημένες στο παλαιό μοντέλο εργασίας.

Οι περικοπές στα ακίνητα έγιναν πιθανές από το άνοιγμα στην εξ’ αποστάσεως εργασίας που προκάλεσαν οι περιορισμοί μετακίνησης στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Οι περισσότερες ευρωπαικές τράπεζες τρέχουν ευέλικτες πολιτικές εργασίας που γενικά επιτρέπουν στο περισσότερο προσωπικό τους να εργάζονται από το σπίτι δύο ή τρείς φορές την εβδομάδα. Ως αποτέλεσμα, πολλές τράπεζες άλλαξαν πρακτική υιοθετώντας το μοντέλο όπου οι εργαζόμενοι καταλαμβάνουν διαθέσιμο χώρο όποτε πηγαίνουν στο γραφείο, πρακτική αποκαλούμενη «hot-desking».

Άλλες τράπεζες, όπως Credit Suisse Group, UBS, UniCredit, έχουν ανακοινώσει ότι τελικά θα χρειαστούν λιγότερους χώρους γραφείων, όμως ελάχιστες εκτός Γερμανίας έχουν αποκαλύψει συγκεκριμένα σχέδια για μικρότερα γραφεία στην εποχή μετά την πανδημία. Οι μείωση των χώρων γραφείων συνήθως είναι μια αργή διαδικασία καθώς πολλά συμβόλαια έχουν 10ετή ή και μεγαλύτερη διάρκεια και ο τερματισμός τέτοιων συμφωνιών πρόωρα μπορεί να επιφέρει μεγάλες αποζημιώσεις. Επιπρόσθετα, πολλές τράπεζες μόλις πρόσφατα αποφάσισαν πόση εργασία από το σπίτι θα ανεχθούν και ποιοι ρόλοι ταιριάζουν σ΄ αυτό. Μερικές τράπεζες βρίσκονται επικεφαλής της κούρσας για μείωση χώρων γραφείων περιλαμβανομένων των Deutsche Bank, BNP Paribas που ηγήθηκαν της τάσης, αποκτώντας προβάδισμα για την επόμενη ημέρα. Η γερμανική τράπεζα έχει ανακοινώσει πρόγραμμα γνωστό ως το Μέλλον της Εργασίας.

Πολλές τράπεζες στη Γερμανία δέχονται έντονες πιέσεις για να μειώσουν κόστη και οι δαπάνες για χώρους γραφείων είναι από τις υψηλότερες μετά τα μισθολόγια και τις δαπάνες ΙΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive