Τόσο η Apple όσο και η Intel ενδέχεται να είναι οι πρώτες εταιρείες που θα υιοθετήσουν τη νέα τεχνολογία κατασκευής μικροτσίπ των 3nm (nanometre), τόσο για επεξεργαστές φορητών υπολογιστών όσο και για επεξεργαστές servers.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό περιοδικό Nikkei Asia, οι δύο εταιρείες δοκιμάζουν ήδη υποδείγματα επεξεργαστών που έχουν παραχθεί με τη συγκεκριμένη διαδικασία παραγωγής. Υπενθυμίζεται ότι η Apple ήδη χρησιμοποιεί τεχνολογίες της TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co) στην κατασκευή επεξεργαστών της, με πιο πρόσφατα παραδείγματα τους A14 και M1.

Από την άλλη πλευρά η Intel, τυπικά, κατασκευάζει τα δικά της μικροτσίπ χρησιμοποιώντας τις δικές της τεχνολογίες. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες δυσκολίες με την τεχνολογία κατασκευής των 7nm έχουν σαν αποτέλεσμα η αμερικανική εταιρεία να χάνει μερίδια αγοράς που κερδίζει η ανταγωνίστρια AMD, η οποία με τη σειρά της χρησιμοποιεί την τεχνολογία των 5nm της TSMC για τη σειρά επεξεργαστών Ryzen. Αν όντως το δημοσίευμα επαληθευτεί θα είναι η πρώτη φορά που η Intel θα υιοθετήσει τεχνολογία κατασκευής άλλης εταιρείας για τα βασικά της προϊόντα.

Σύμφωνα με την TSMC, η τεχνολογία των 3nm μπορεί να αυξήσει την απόδοση των επεξεργαστών από 10% έως 15% και συγχρόνως να μειώσει την κατανάλωση ρεύματος κατά 25-30%, σε σχέση με την τεχνολογία των 5nm.

Η μέτρηση σε νανόμετρα υποδηλώνει το πλάτος ανάμεσα στα τρανζίστορ ενός μικροτσίπ, όσο μικρότερο είναι το νούμερο τόσο αναβαθμισμένο είναι το μικροτσίπ. Ωστόσο, η σμίκρυνση των νανόμετρων συνεπάγεται επίσης ότι η διαδικασία παραγωγής έχει περισσότερες τεχνικές προκλήσεις και είναι ακριβότερη.

Το Nikkei Asia αναφέρει ότι η Apple ενδέχεται να λανσάρει τους πρώτους της 3nm επεξεργαστές της με τις μελλοντικές σειρές iPad. Η σειρά iPhone του 2021 (πιθανή ονομασία iPhone 13) αναμένεται να χρησιμοποιεί μία ενδιάμεση τεχνολογία παραγωγής, αυτή των 4nm. Επιπλέον, η ιαπωνική έκδοση δεν ξεκαθαρίζει όταν αναφέρεται σε iPad αν εννοεί κάποιο μοντέλο Pro ή όλα τα μοντέλα. Στα τελευταία μοντέλα iPad Pro η Apple χρησιμοποίησε τους νέους επεξεργαστές M1.

Για την περίπτωση της Intel, το Nikkei Asia υποστηρίζει ότι η αμερικανική εταιρεία συνεργάζεται με την TSMC τουλάχιστον σε δύο projects παραγωγής μικροτσίπ στα 3nm: ένα για φορητούς υπολογιστές και ένα για servers. Αυτοί οι νέοι επεξεργαστές θεωρείται ότι θα είναι η απάντηση της εταιρείας για να ξανακερδίσει τα μερίδια αγοράς που έχασε το προηγούμενο διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον τομέα των φορητών υπολογιστών η σειρά επεξεργαστών Ryzen της AMD επέτρεψε στην εταιρεία από το μερίδιο αγοράς 11% που κατείχε το 2019 να φτάσει στο 20% την περασμένη χρονιά. Στον τομέα των servers η Nvidia είχε ανακοινώσει ότι θα αρχίσει να παράγει επεξεργαστές βασισμένους στην τεχνολογία 5nm της TSMC έως το 2023, άρα και εδώ η Intel θα βρει μπροστά της έντονο και πολύ ικανό ανταγωνισμό μελλοντικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία