Τόσο η Apple όσο και η Intel ενδέχεται να είναι οι πρώτες εταιρείες που θα υιοθετήσουν τη νέα τεχνολογία κατασκευής μικροτσίπ των 3nm (nanometre), τόσο για επεξεργαστές φορητών υπολογιστών όσο και για επεξεργαστές servers.
Σύμφωνα με το ιαπωνικό περιοδικό Nikkei Asia, οι δύο εταιρείες δοκιμάζουν ήδη υποδείγματα επεξεργαστών που έχουν παραχθεί με τη συγκεκριμένη διαδικασία παραγωγής. Υπενθυμίζεται ότι η Apple ήδη χρησιμοποιεί τεχνολογίες της TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co) στην κατασκευή επεξεργαστών της, με πιο πρόσφατα παραδείγματα τους A14 και M1.
Από την άλλη πλευρά η Intel, τυπικά, κατασκευάζει τα δικά της μικροτσίπ χρησιμοποιώντας τις δικές της τεχνολογίες. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες δυσκολίες με την τεχνολογία κατασκευής των 7nm έχουν σαν αποτέλεσμα η αμερικανική εταιρεία να χάνει μερίδια αγοράς που κερδίζει η ανταγωνίστρια AMD, η οποία με τη σειρά της χρησιμοποιεί την τεχνολογία των 5nm της TSMC για τη σειρά επεξεργαστών Ryzen. Αν όντως το δημοσίευμα επαληθευτεί θα είναι η πρώτη φορά που η Intel θα υιοθετήσει τεχνολογία κατασκευής άλλης εταιρείας για τα βασικά της προϊόντα.
Σύμφωνα με την TSMC, η τεχνολογία των 3nm μπορεί να αυξήσει την απόδοση των επεξεργαστών από 10% έως 15% και συγχρόνως να μειώσει την κατανάλωση ρεύματος κατά 25-30%, σε σχέση με την τεχνολογία των 5nm.
Η μέτρηση σε νανόμετρα υποδηλώνει το πλάτος ανάμεσα στα τρανζίστορ ενός μικροτσίπ, όσο μικρότερο είναι το νούμερο τόσο αναβαθμισμένο είναι το μικροτσίπ. Ωστόσο, η σμίκρυνση των νανόμετρων συνεπάγεται επίσης ότι η διαδικασία παραγωγής έχει περισσότερες τεχνικές προκλήσεις και είναι ακριβότερη.
Το Nikkei Asia αναφέρει ότι η Apple ενδέχεται να λανσάρει τους πρώτους της 3nm επεξεργαστές της με τις μελλοντικές σειρές iPad. Η σειρά iPhone του 2021 (πιθανή ονομασία iPhone 13) αναμένεται να χρησιμοποιεί μία ενδιάμεση τεχνολογία παραγωγής, αυτή των 4nm. Επιπλέον, η ιαπωνική έκδοση δεν ξεκαθαρίζει όταν αναφέρεται σε iPad αν εννοεί κάποιο μοντέλο Pro ή όλα τα μοντέλα. Στα τελευταία μοντέλα iPad Pro η Apple χρησιμοποίησε τους νέους επεξεργαστές M1.
Για την περίπτωση της Intel, το Nikkei Asia υποστηρίζει ότι η αμερικανική εταιρεία συνεργάζεται με την TSMC τουλάχιστον σε δύο projects παραγωγής μικροτσίπ στα 3nm: ένα για φορητούς υπολογιστές και ένα για servers. Αυτοί οι νέοι επεξεργαστές θεωρείται ότι θα είναι η απάντηση της εταιρείας για να ξανακερδίσει τα μερίδια αγοράς που έχασε το προηγούμενο διάστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον τομέα των φορητών υπολογιστών η σειρά επεξεργαστών Ryzen της AMD επέτρεψε στην εταιρεία από το μερίδιο αγοράς 11% που κατείχε το 2019 να φτάσει στο 20% την περασμένη χρονιά. Στον τομέα των servers η Nvidia είχε ανακοινώσει ότι θα αρχίσει να παράγει επεξεργαστές βασισμένους στην τεχνολογία 5nm της TSMC έως το 2023, άρα και εδώ η Intel θα βρει μπροστά της έντονο και πολύ ικανό ανταγωνισμό μελλοντικά.
Latest News
Η Apple φέρνει το ChatGPT στα iPhone και τα Mac - To Siri αποκτά AI
To chatbot τεχνητής νοημοσύνης θα ενεργοποιείται όταν ο χρήστης κάνει ερωτήσεις που το ίδιο το Siri δεν μπορεί να απαντήσει.
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Πώς θα χτιστεί ο «Φάρος» του ελληνικού AI - Ο ρόλος του Υπερταμείου
Το έργο για τον «Φάρο» συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου» - Θα δημιουργηθεί θυγατρική που θα αναλάβει τη διαχείρισή του
Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας
Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες
Τι είναι η αβοκέτα... και οι υπόλοιπες κορυφαίες αναζητήσεις στην Google των Ελλήνων
Στις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις των Ελλήνων στη μηχανή αναζήτησης της Google περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πρόσωπα μέχρι αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων