Με ικανοποίηση δέχθηκε το Ecofin την αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για την Κροατία, την Κύπρο, τη Λιθουανία και τη Σλοβενία.

Όπως ανακοινώθηκε, το Συμβούλιο της ΕΕ θα υιοθετήσει τις εκτελεστικές αποφάσεις για την έγκριση των σχεδίων αυτών με γραπτή διαδικασία αμέσως μετά τη σημερινή άτυπη σύνοδο των υπουργών.

Μετά την επίσημη έγκριση των αποφάσεων, αυτή η δεύτερη ομάδα κρατών μελών θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τους πόρους του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία COVID-19, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Και τα τέσσερα κράτη μέλη ζήτησαν προχρηματοδότηση από τα διατιθέμενα σε αυτά κονδύλια, η εκταμίευση της οποίας θα υλοποιηθεί μετά την υπογραφή διμερών συμφωνιών επιχορήγησης και δανειοδότησης.

«Καλά νέα για τέσσερα ακόμη κράτη μέλη — την Κροατία, την Κύπρο, τη Λιθουανία και τη Σλοβενία. Μετά την έγκριση των πρώτων 12 αποφάσεων σχετικά με τα εθνικά σχέδια νωρίτερα αυτόν τον μήνα, συνεχίσαμε με σπουδή τις εργασίες μας, ώστε τα εν λόγω κράτη μέλη να αρχίσουν να λαμβάνουν στήριξη για να υλοποιήσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που έχουν προγραμματίσει. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κονδύλια αυτά για να ανακάμψουμε από την κρίση και να προετοιμάσουμε το έδαφος για μια ανθεκτική, πιο πράσινη και πιο ψηφιακή Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας, Αντρέι Σιρτσέι.

Μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις

Πριν λάβει το Συμβούλιο τις αποφάσεις του, η Επιτροπή είχε διενεργήσει αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Τα σχέδια πρέπει να συμμορφώνονται με τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις του 2019 και του 2020 και να αντικατοπτρίζουν τον γενικό στόχο της ΕΕ για τη διαμόρφωση μιας πιο πράσινης, πιο ψηφιακής και πιο ανταγωνιστικής οικονομίας.

Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που σχεδιάζει να εφαρμόσει η Κροατία για την επίτευξη αυτών των στόχων περιλαμβάνουν τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων και των αποβλήτων, τη μετάβαση στη βιώσιμη κινητικότητα και τη χρηματοδότηση ψηφιακών υποδομών σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές.

Η Κύπρος προτίθεται, μεταξύ άλλων, να μεταρρυθμίσει την αγορά της ηλεκτρικής της ενέργειας και να διευκολύνει την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και να προωθήσει τη συνδεσιμότητα και λύσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Μερικά από τα μέτρα που έχει περιλάβει η Λιθουανία στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητάς της είναι η αύξηση της τοπικής παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, τα μέτρα για πράσινες δημόσιες συμβάσεις και η περαιτέρω ανάπτυξη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας.

Η Σλοβενία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μέρος της χορηγούμενης στήριξης της ΕΕ επενδύοντας σε βιώσιμες μεταφορές, απελευθερώνοντας το δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και επεκτείνοντας την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης