Καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε σήμερα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου όσον αφορά την πρόταση για προσωρινή άρση της πατέντας των εμβολίων για την Covid-19, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή τους.
Οι αντιπρόσωποι των χωρών μελών συνεδρίασαν στην έδρα του οργανισμού στη Γενεύη, χωρίς να καταλήξουν σε κάποια ομόφωνη απόφαση, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΟΕ, Κιθ Ρόκγουελ.
«Είναι ένα θέμα που προκαλεί έντονη συναισθηματική φόρτιση και δεν πρόκειται να σταματήσουμε να το συζητάμε», πρόσθεσε. Η επόμενη, ανεπίσημη συνεδρίαση θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει η επίσημη σύνοδος του ΠΟΕ, στις 13 και 14 Οκτωβρίου.
Από τον περασμένο Οκτώβριο ο ΠΟΕ εξετάζει τις εκκλήσεις της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής που τάχθηκαν υπέρ της προσωρινής άρσης της πατέντας ώστε, όπως υποστηρίζουν οι χώρες αυτές, να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες και να καλυφθούν έτσι οι ανισότητες όσον αφορά την πρόσβαση σε αυτά τα σκευάσματα. Η ιδέα αυτή ωστόσο συναντά τις έντονες αντιδράσεις των φαρμακευτικών εταιριών αλλά και των χωρών όπου εδρεύουν, οι οποίες αντιτείνουν ότι οι πατέντες δεν συνιστούν το βασικό εμπόδιο στην αύξηση της παραγωγής.
Για να επιτευχθεί μια συμφωνία στους κόλπους του ΠΟΕ θα πρέπει να εγκριθεί και από τις 164 χώρες μέλη του Οργανισμού.
Ο Κιθ Ρόκγουελ είπε ότι όλες οι χώρες επέμειναν πως είναι ανάγκη να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων αλλά δεν συμφωνούσαν για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό. Η Ινδία και η Νότια Αφρική μπορούν να υπολογίζουν στη στήριξη δεκάδων χωρών, μεταξύ των οποίων είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα. Αντιθέτως, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, είναι αντίθετες με την ιδέα άρσης της πατέντας.
Περισσότερες από 3,93 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για την Covid-19 έχουν ήδη χορηγηθεί σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Όμως μόνο το 0,3% από αυτά στάλθηκε στις 29 φτωχότερες χώρες του κόσμου που φιλοξενούν το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Latest News
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση