Ένα λιπίδιο, έρχεται τώρα να αποτελέσει έναν πιθανό βιοδείκτη που θα δίνει απάντηση αν κάποιος θα είναι ασυμπτωματικός ή όχι, από τη στιγμή που διαπιστώνεται ότι έχει μολυνθεί από κορωνοϊό.

Το εύρημα προέρχεται από αναδρομική μελέτη από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν συγκεκριμένο και ευαίσθητο βιοδείκτη, την σφιγγοσίνη, σε δείγματα αίματος. Μειωμένα επίπεδα της σφιγγοσίνης, δείχνουν την ανάπτυξη συμπτωμάτων από τη λοίμωξη. Αντίθετα, αυξημένα επίπεδα του ίδιου λιπιδίου, αλλά και της πρωτεΐνης που εμπλέκεται στην παραγωγή της, η όξινη κεραμιδάση (AC), σχετίζονται με ασυμπτωματικές λοιμώξεις.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, από την επιστημονική ομάδα του δρ Μπεσίμ Όγκρετμεν, καθηγητή Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογία, διευθυντή του Lipidomics Shared Resource στο Hollings Cancer Center και επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος The Hollings Developmental Cancer Therapeutics Research. Ο ίδιος εξήγησε ότι η μελέτη εκπονήθηκε την περίοδο που δεν υπήρχε ακόμη εμβόλιο, στην προσπάθεια να δώσουν μια απάντηση στο ποιοι από όσους εκτίθενται στον ιό, είναι συμπτωματικοί ή ασυμπτωματικοί. Το εργαστήριο Όγκρετμεν διαθέτει δεκαετίες εμπειρίας στην ανάλυση της παραγωγής και επεξεργασίας διαφορετικών λιπιδίων, συμπεριλαμβανομένων των σφιγγολιπιδίων, χρησιμοποιώντας μια παγκόσμια μέθοδο μέτρησης που ονομάζεται λιπιδωμική. Χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία του, το εργαστήριο Όγκρετμεν αναζήτησε αλλαγές στα επίπεδα σφιγγολιπιδίων.

Τα σφιγγολιπίδια, είναι μια κατηγορία μορίων που είναι σημαντικά για την ακεραιότητα της κυτταρικής μεμβράνης και την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων, και συμβάλλουν στη ρύθμιση της φλεγμονής και τους ανοσοποιητικού συστήματος για την ανταπόκριση σε διάφορες λοιμώξεις.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν εντυπωσιακά.

«Απλώς κοιτάζοντας τα δεδομένα, μπορείτε να διαχωρίσετε σαφώς τις διαφορετικές ομάδες ασθενών, ακόμη και χωρίς να κάνετε τεχνικές στατιστικές αναλύσεις», δήλωσε ο Αλχάτζι Τζανέχ, επικεφαλής συγγραφέας και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας.

Σε ασυμπτωματικούς ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί σε τεστ αντισωμάτων για SARS-CoV-2, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια μικρή αύξηση στα επίπεδα σφιγγοσίνης στον ορό, σε σύγκριση με τους ασθενείς που ήταν αρνητικοί στο τεστ. Μάλιστα, σχεδόν το 75% των ασυμπτωματικών ασθενών είχαν και αυξημένα επίπεδα όξινης κεραμιδάσης.

Αντίθετα, σε ασθενείς που εμφάνισαν συμπτώματα COVID-19, υπήρξε 15 φορές μείωση των επιπέδων σφιγγοσίνης και η όξινη κεραμιδάση, δεν ήταν κάν ανιχνεύσιμη στους περισσότερους από αυτούς, καθώς η παρουσία της όξινης κεραμιδάσης στον ορό συσχετίζεται με τα αυξημένα επίπεδα σφιγγοσίνης.

Ο Όγκρετμεν, διερωτώμενος αν αυτός είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για να προβλέψουμε ποιοι ασθενείς είναι οι πιο ευάλωτοι σε σοβαρή ασθένεια, σημείωσε πως «συνολικά, χρησιμοποιώντας επίπεδα σφιγγοσίνης στο αίμα, υπάρχει πιθανότητα 99% να προσδιοριστεί σωστά ποιοι ασθενείς θα αναπτύξουν συμπτώματα ασθένειας και ποιοι θα παραμείνουν ασυμπτωματικοί».

Η ανάλυση των διαφόρων λιπιδίων είναι ακριβή μέθοδος και απαιτεί εξελιγμένο εξοπλισμό, καθιστώντας αυτό το είδος ανάλυσης απαγορευτικό τις περισσότερες φορές. Ωστόσο, η ανάπτυξη ενός τεστ, βασισμένου σε ELISA -όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της λοίμωξης από τον ιό HIV- για τον εντοπισμό των επιπέδων της όξινης κεραμιδάσης θα μπορούσε να προσφέρει μια οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση που θα μπορούσε να εφαρμοστεί ευρέως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus