Από το πρωί σήμερα οι προσδοκίες των επενδυτών όπως τις ανίχνευσαν οι traders των παραγώγων ήταν υπέρ ανόδου των αποτιμήσεων των ευρωπαϊκών μετοχών, με την επιφύλαξη να αφορά μόνο το γερμανικό χρηματιστήριο. Τα ΣΜΕ για τον γερμανικό δείκτη ίσως επηρεάστηκαν από την πτώση του δείκτη κλίματος του Ινστιτούτου ZEW που μειώθηκε στις 40,4 μονάδες από 63,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σημαντικά χαμηλότερα των 56,7 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές.
Η βελτίωση των οικονομικών δεδομένων των ΗΠΑ και ο πιο σκληρός τόνος των αξιωματούχων της Federal Reserve οδήγησαν τις αγορές, αυξάνοντας τις αποδόσεις και υποστηρίζοντας το δολάριο, να αναμένουν από την κεντρική τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων της αργότερα φέτος. Ο Dow και ο S&P 500 έκλεισαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα καθώς οι οικονομικά ευαίσθητες μετοχές κέρδισαν με την έγκριση από τη Γερουσία των ΗΠΑ ενός δικομματικού πακέτου υποδομής 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο τώρα περνά στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το πακέτο υποδομής θα μπορούσε να προσφέρει τη μεγαλύτερη επένδυση του έθνους εδώ και δεκαετίες σε δρόμους, γέφυρες, αεροδρόμια και πλωτές οδούς.
Στις 9:20 δική μας ώρα τα futures των ευρωπαϊκών δεικτών έδειχναν την ήπια άνοδο ως πιθανή κατεύθυνση των αγορών στο ξεκίνημα. Η εικόνα ήταν ανοδική ως προς τα πρόσημα των μεταβολών τους που ήταν της τάξης του +0,15% με εξαίρεση την οριακή πτώση στα ΣΜΕ του βασικού δείκτη της Γερμανικής αγοράς. Στις 9:45 δική μας ώρα πτώση -0,06% είχαν τα ΣΜΕ του DAX, ενώ μεταβολή της τάξης του +0,16% εμφάνιζαν τα futures του CAC40 και για τον FTSE100 η μεταβολή των ΣΜΕ αντιστοιχούσε σε άνοδο κατά +0,12%. Επίπεδη εικόνα είχαν τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street με μεταβολή -0,08% σε αυτά του S&P500, προσφέροντας ένα θολό μήνυμα για τη διάθεση των επενδυτών εκεί. Αυτά για τον EUROSTOXX 50 είχαν ανοδική μεταβολή +0,10% υπογραμμίζοντας την υπεροχή των αισιόδοξων έναντι των απαισιόδοξων στοιχημάτων πριν την έναρξη.
Οι εταιρίες που σχολιάστηκαν πριν το άνοιγμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ήταν οι Ahold Delaize με τη γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ και η ολλανδική τράπεζα ABN AMRO Bank που τα αποτελέσματά τους ξεπέρασαν τις προβλέψεις της αγοράς.
Στο άνοιγμα ο DAX είχε άνοδο +0,07% που διατηρήθηκε στο πρώτο δίλεπτο, ο CAC40 μεταβολή +0,29% με τάση να κινηθεί πλάγια, ο IBEX είχε άνοδο +0,22% με τάση να παραμείνει σε θετικό πεδίο, ο FTSE100 κέρδιζε +0,33% με τάση να διευρύνει τα κέρδη του. Υπήρξε συνεπώς πολύ σχετική συμφωνία με τις προσδοκίες για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με βάση τις μεταβολές που είχαν τα στοιχήματα των traders των παραγώγων, αλλά μόνο στα πρώτα 2 λεπτά. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ξεκίνησε με άνοδο +0,18% και έπιασε γρήγορα το +0,22% με σχετικά μεγάλες μεταβολές στα πρώτα λεπτά, όπως τα κέρδη των τοπικών χρηματιστηριακών δεικτών.
Οι μετοχές που σφράγισαν με τις μεταβολές τους την έναρξη στην Ευρώπη ήταν των Spirax-Sarco Engineering PLC +4.40% Avast PLC +3.62%, Moncler +2,41%, MTU Aero Engines AG +2,04% στον αντίποδα οι Vestas Wind Systems -6.19%, Thyssenkrupp -4.15%, ISS A/S -3.13% NEL ASA -2,46%. Με τον καλύτερο όγκο Banco Santander S.A. +0.97%, Telefonica S.A -0.01%, International Consolidated Airlines Group S.A +1,88%.
Στο πρώτο 15λεπτο των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα των βασικών δεικτών αποτύπωνε τη ύπαρξη νευρικότητας αλλά και διάθεση για εγκατάσταση ανοδικής δυναμικής στα περισσότερα και είχε ως ακολούθως:
Ο FTSE100 του Λονδίνου μετά την άνοδό του κατά +0,40% την προηγούμενη σύνοδο, εμφάνιζε μεταβολή +0,41% στις 10:12 δική μας ώρα. Ο DAX είχε άνοδο +0,04% αφού τη Δευτέρα υποχώρησε κατά -0,10%, ο CAC απόκτησε μεταβολή +0,28%, με οριακή άνοδο +0,10% την περασμένη συνεδρίαση. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κινείται με μεταβολή +0,44% ενώ έκλεισε την προηγούμενη στο +0,37%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή +0,32% με επίδοση την προηγούμενη +0,24%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 που έκλεισε στο +0,35% την περασμένη σύνοδο, έχει μεταβολή στις 10:12 ώρα Ελλάδας +0,18 %. Η δυναμική ενισχύει το ενδεχόμενο για άνοδο στη συνέχεια.
Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τις μετρήσεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ σήμερα για υποδείξεις σχετικά με την πορεία της πολιτικής της Federal Reserve.
Οι εξελίξεις που προηγήθηκαν της συνεδρίασης στην Ευρώπη
Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν ο Dow Jones και ο S&P500 μετά την ψήφιση του πακέτου για δαπάνες σε έργα υποδομών ύψους 1 τρις δολαρίων από την Γερουσία, καθώς ευνοήθηκαν οι μετοχές των εταιριών που είναι ευαίσθητες στον οικονομικό κύκλο. Η ενέργεια, οι βιομηχανίες και τα υλικά, που είναι τομείς οι οποίοι επωφελούνται από μια οικονομική ανάκαμψη, ήταν μεταξύ των κλάδων του S&P με τις υψηλότερες επιδόσεις, ενώ ονόματα όπως η Caterpillar, η Deere και η Vulcan Materials αυξήθηκαν το καθένα περίπου κατά 2% καθώς είναι έτοιμες να αποκομίσουν τα κέρδη εκ των έργων υποδομής. Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε +0,46% ή 162,82 μονάδες κλείνοντας στις 35.264,67 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,1% στις 4.436,75 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε +0,49% στις 14.788,09 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας της MSCI αυξήθηκε οριακά κατά 0,08% στο πρώτο μέρος για τις ασιατικές συναλλαγές, όμως στις 10:15 έχανε -0,39% και ήταν στις 663,16 μονάδες με τα κινεζικά bluechips να μειώνονται κατά -0,55% την ίδια ώρα, ενώ στην κορεατική αγορά μετοχών ο KOSPI υποχωρούσε κατά -0,70%.
Η νέα παραλλαγή Delta του κορονοϊού εξαπλώνεται γρήγορα σε πολλές ασιατικές χώρες προκαλώντας φόβους για τους περιορισμούς σε τοπικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς, βλάπτοντας την οικονομική ανάκαμψη. Η Αυστραλία ήταν ένα σπάνιο φωτεινό σημείο, με τον τοπικό δείκτη να κερδίζει 0,61%, βοηθούμενος από την ανακοίνωση ρεκόρ εξαγοράς μετοχών από τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, Commonwealth Bank of Australia, που έγινε μαζί με τα ετήσια αποτελέσματά της. Ωστόσο στις 10:15 τα κέρδη περιορίστηκαν στο +0,29%. Ο ιαπωνικός Nikkei αρχικά κέρδισε 0,57% και στις 10:15 κέρδιζε +0,65% καθώς ήταν στις 28070,51 μονάδες.
Τα γεγονότα που ίσως επηρεάσουν τις αγορές σήμερα
15:00 ΗΠΑ: Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Λόγκαν (μη ψηφοφόρος της FOMC) μιλά σε ένα φόρουμ επί της οικονομικής κρίσης
17:00 ΗΠΑ: Ο πρόεδρος της Atlanta Fed Bostic (ψηφοφόρος της FOMC) συζητά τον ρόλο της Fed στο να κάνει την οικονομία πιο περιεκτική
19:00 ΗΠΑ: Ο Πρόεδρος της Fed του Κάνσας Τζορτζ (μη ψηφοφόρος της FOMC) μιλάει σε εικονικό σεμινάριο NABE
07:00 Σουηδία: Ποσοστό ανεργίας Ιουλίου
09:00 Γερμανία: Τελικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ιουλίου
09:00 Γερμανία: Τελικός Εναρμονισμένος ΔΤΚ Ιουλίου
11:00 Ιταλία: Τελικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ιουλίου
1100 Ιταλία: Τελικός Εναρμονισμένος ΔΤΚ Ιουλίου
13:00 Πορτογαλία: Τελικός Εναρμονισμένος ΔΤΚ Ιουλίου
14:00 Μεξικό: Βιομηχανική παραγωγή Ιουνίου
15:30 ΗΠΑ: Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ιουλίου
15:30 ΗΠΑ: Δομικός ΔΤΚ, Ιουλίου
15:30 ΗΠΑ: CPI, ΔΤΚ δείκτης NSA Ιούλιος
19:00 ΗΠΑ: Υπόλοιπο προϋπολογισμού υπουργείου Οικονομικών, Ιουλίου
Latest News
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα
Πιέζουν τις ευρωαγορές οι Inditex και Tui
Εταιρικά αποτελέσματα στο μικροσκόπιο και το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Μικτά πρόσημα στην Ασία, συνεχίζει την ανάκαμψη ο Kospi
Στην Κίνα και στο ετήσιο οικονομικό συνέδριο η εστίαση
Επιφυλακτικότητα στη Wall Street με «μονομαχία» Oracle - Alphabet
Στάση αναμονής για τα στοιχεία του πληθωρισμού που θα ανακοινωθούν αύριο
«Καίνε» ξανά οι τιμές σε βασικά τρόφιμα - Ράλι από τον καφέ έως το βούτυρο [γράφημα]
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε βασικά τρόφιμα - Πού οφείλεται η ανοδική πορεία
Την ανιούσα παίρνουν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων
Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Νοέμβριο
Ενισχύονται οι τιμές του μαύρου χρυσού
Κίνα και hedge funds οι καταλύτες της ανόδου
Σε υψηλό δύο εβδομάδων σκαρφάλωσε ο χρυσός
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 1,1% στα 2.687,69 δολάρια η ουγγιά
Ισχυρές απώλειες σε Λονδίνο και Παρίσι - Αντοχές έδειξε ο DAX
Οι ευρωαγορές αναμένουν τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό ενώ εστιάζουν στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Τσουνάμι ομολόγων απειλεί τις αγορές το 2025 - Η προειδοποίηση της BIS
Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά πάνω από 12 τρισ. δολάρια το εννεάμηνο του 2024 φτάνοντας το ποσό των 323 τρισ. δολαρίων