Οι επενδυτές επιφυλάσσονται παγκόσμια, από την ασάφεια για τη νομισματική πολιτική

Οι οριακές μεταβολές και η συχνή αλλαγή πρόσημου μεταβολής στους βασικούς δείκτες των αγορών της Ευρώπης αποτυπώνουν την απουσία αποφασιστικότητας στους θεσμικούς επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη σήμερα Τρίτη 10/8. Με την JP Morgan να υποστηρίζει πως προτιμά τις μετοχές με μικρό beta στη δεδομένη συγκυρία διαβλέποντας διατήρηση της μεταβλητότητας. Αλλά αυτή η στάση δικαιολογεί την εικόνα των χρηματιστηρίων από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας και μετά. Ωστόσο μετά τα πρώτα λεπτά τα χρηματιστήρια συντονίστηκαν σε μια άνοδο μικρών διαστάσεων αλλά και χωρίς πισωγυρίσματα.

Τα ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ανέβασαν τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Τα 10ετή ομόλογα αναφοράς είχαν στις ασιατικές συναλλαγές απόδοση 1,3237%, από 1,3170% τη Δευτέρα. Οι επενδυτές εξακολουθούσαν να αξιολογούν εάν η ισχυρή έκθεση μισθοδοσίας των ΗΠΑ της Παρασκευής θα οδηγήσει τη Fed ένα βήμα πιο κοντά στην εξάλειψη των κινήτρων της.

«Αυτό που βλέπουμε στην άνοδο των αποδόσεων είναι ένα  μικρό πρόωρο κέρδος λόγω του φόβου ότι η μείωση θα έρθει νωρίτερα, πιθανά τον Σεπτέμβριο. Αλλά όπως μπορείτε να δείτε, έχει μικρό αντίκτυπο, επειδή το αποτέλεσμα της βεβαιότητας για μια καλύτερη οικονομία υπερτερεί κατά πολύ της επίδρασης που θα έχει η υποκατάσταση των τρεχόντων χαμηλών επιτοκίων με ελαφρώς υψηλότερα». Δήλωσε ο Sebastien Galy, της Nordea Asset Management.  Έχει αυτή η παρατήρηση πλήρη επιβεβαίωση σήμερα καθώς τα ασιατικά χρηματιστήρια αν και ξεκίνησανβ πτωτικά στο δεύτερο μέρος εμφανίζουν στην πλειονότητά τους κέρδη.

Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τόσο μεγάλη θολούρα γύρω από την κατεύθυνση που θα δώσει η Fed στην πολιτική της και αυτό χρεώνεται στον επικεφαλής της που δεν ακολούθησε την τακτική των προκατόχων του που συνήθως κατεύναζαν τις ανησυχίες των αγοραίων δυνάμεων. Θυμίζουμε ότι, όταν η Fed πρόσθεσε στη δήλωση της FOMC τον περασμένο Δεκέμβριο την έκφραση περί “ουσιαστικής περαιτέρω προόδου”, το έλλειμμα απασχόλησης από τα επίπεδα πριν από την πανδημία ήταν 10 εκατομμύρια. Μετά τα στοιχεία του Ιουλίου, οι ΗΠΑ έχουν ανακτήσει σχεδόν τις μισές από αυτές τις απώλειες.

Από τις εταιρίες που απασχόλησαν πριν το άνοιγμα ήταν της MUNICH RE λόγω της κερδοφορίας της που ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών. Ενώ σχολιάστηκε αρνητικά η αποτυχία στις επενδύσεις της SOFT BANK από τοποθετήσεις σε ασιατικές εταιρίες.  Η ΙHG δεν θα αποδώσει μέρισμα όπως δήλωσε η εταιρία παροχής ξενοδοχειακών υπηρεσιών. Επίσης σχολιάστηκε η επίδοση της BAYER στον τομέα της παραγωγής υλικών καθαρισμού και απολύμανσης.

Στο άνοιγμα ο DAX είχε πτώση -0,01% που διατηρήθηκε  στο πρώτο δίλεπτο, ο CAC40 μεταβολή +0,07% με τάση να παραμείνει σε θετικό πεδίο, ο IBEX είχε άνοδο +0,02% με τάση να εμφανίσει απώλειες, ο FTSE100 έχανε -0,02% με τάση να ανατρέψει την πτώση του. Υπήρξε συνεπώς σχετική συμφωνία με τις προσδοκίες  για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με βάση τις οριακές μεταβολές που είχαν τα στοιχήματα των traders των παραγώγων, αλλά μόνο στα πρώτα 2 λεπτά. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ξεκίνησε με άνοδο +0,06% και έπιασε γρήγορα το +0,10% χωρίς μεγάλες μεταβολές στα πρώτα λεπτά,  όπως τα κέρδη και οι απώλειες των τοπικών χρηματιστηριακών δεικτών.

Οι μετοχές που σφράγισαν με τις μεταβολές τους την έναρξη στην Ευρώπη ήταν  των Flutter Entertainment PLC +4.85%, NEL ASA +3.01%, Norsk Hydro ASA +2.32%, Corbion N.V.  -8.27%,

Auto1 Group -3.05%, Royal KPN N.V. (KPN) -3.04%. Με τους καλύτερους όγκους Lloyds Banking Group PLC +0.14%, Royal KPN N.V. -3.04%, Barclays PLC +0,42%.

Στο πρώτο 15λεπτο των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα των βασικών δεικτών αποτύπωνε τη ύπαρξη νευρικότητας αλλά και διάθεση για εγκατάσταση ανοδικής δυναμικής  στα περισσότερα, έναντι των ταλαντώσεων που εμφανίστηκαν εντός των 3 πρώτων λεπτών στις αγορές της ευρωζώνης και είχε ως ακολούθως:

Ο FTSE100 του Λονδίνου μετά την άνοδό του κατά +0,13% την προηγούμενη σύνοδο, εμφάνιζε μεταβολή +0,16% στις 10:13 δική μας ώρα. Ο DAX είχε άνοδο +0,13% αφού τη Δευτέρα υποχώρησε κατά -0,10%, ο CAC απόκτησε μεταβολή +0,22%, με οριακή πτώση -0,06% την περασμένη συνεδρίαση. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κινείται με μεταβολή +0,09% ενώ έκλεισε την προηγούμενη στο -0,15%.  Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή +0,10% με επίδοση την προηγούμενη +0,54%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 που έκλεισε στο +0,15% την περασμένη σύνοδο, έχει μεταβολή στις 10:12 ώρα Ελλάδας +0,18 %. Η δυναμική ενισχύει το ενδεχόμενο για άνοδο στη συνέχεια.

Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τις μετρήσεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα για υποδείξεις σχετικά με την πορεία της πολιτικής της Federal Reserve.

Οι εξελίξεις που προηγήθηκαν της συνεδρίασης στην Ευρώπη

Σε ανοδική τροχιά παρέμεινε τη Δευτέρα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου μετά το χαμηλό σχεδόν έξι μηνών (1,13%) την Τετάρτη. Συγκεκριμένα, το yield του 10ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,31%. Για αυτό το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% σε σχέση με το ευρώ που αγόραζε χθες 1,1745 δολάρια. Η ανησυχία  για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Δέλτα στην παγκόσμια ανάπτυξη επηρέασε τους επενδυτές στη Wall Street.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,30% ή 106,66 μονάδες στις 35.101,85, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,09% στις 4.432,35 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,16% στις 14.860,18 μονάδες.

Οι μετοχές του ενεργειακού τομέα είχαν τις χειρότερες επιδόσεις από τους 11 κύριους τομείς S&P, μειωμένες μαζί με τις τιμές του αργού καθώς οι αυξανόμενες περιπτώσεις κορωνοϊού και οι δυνατότητα επανεμφάνισης των περιορισμών, ιδιαίτερα στην Κίνα, προκάλεσαν ανησυχίες για τις προοπτικές της ζήτησης καυσίμων. Οι μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα, ενισχύθηκαν από την άνοδο της απόδοσης των 10ετών αμερικανικών ομολόγων πάνω από το επίπεδο του 1,30%.

Οι ασιατικές αγορές μετοχών ξεκίνησαν με τους δείκτες σε αρνητικό πεδίο σήμερα Τρίτη 10/8  μετά από μια πολύ ήπια υποχώρηση στη Wall Street αλλά σταδιακά απόκτησαν ανοδική δυναμική και έτσι ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -0,4% στις αρχές της διαπραγμάτευσης, ενώ στις 10:15 δική μας ώρα κέρδιζε +0,36% κα ήταν στις 665,84 μονάδες. Στον αντίποδα βρίσκεται ο  δείκτης KOSPI της Κορέας που ενώ στην αρχή είχε πτώση -0,56% στις 10:15 μειώνεται κατά -0,53%, ενώ ο δείκτης των blue chip της Κίνας CSI300 έπεσε αρχικά -0,33% αλλά στις 10:30 κερδίζει +1,16% και είναι στις 5.043,15 μονάδες.

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν στο πρώτο μέρος ψηλότερα ως +0,9%, ενώ στις 10:30 δική μας ώρα κέρδιζε +0,24% όταν ο δείκτης αναφοράς της Αυστραλίας S & P/ASX200 ήταν +0,32% υψηλότερα λόγω ισχυρών εταιρικών κερδών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές