
Την παροχή εγγυήσεων στο Κίεβο σχετικά με το μέλλον της χώρας ως διαμετακομιστικού κέντρου μετά την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, συζήτησαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της Γερμανίας, δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουστσένκο.
Οι τρεις υπουργοί συζήτησαν «σειρά μέτρων που μπορούν να εφαρμοσθούν από κοινού ως πραγματικές εγγυήσεις για την διατήρηση της διέλευσης (του φυσικού αερίου) από την Ουκρανία», δήλωσε ο ουκρανός υπουργός.
Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της Crimea Platform, μίας συνάντησης κορυφής στο Κίεβο που έχει ως στόχο να διατηρήσει την διεθνή προσοχή επικεντρωμένη στην επιστροφή στην ουκρανική κυριαρχία της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από την Ρωσία το 2014. Οι σχέσεις μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας κατέρρευσαν μετά την προσάρτηση και την σύρραξη ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τις αυτονομιστικές δυνάμεις που στηρίζονται από την Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία.
Η Ουκρανία κατηγόρησε την Ρωσία ότι προσπάθησε να σαμποτάρει την συνάντηση κορυφής ασκώντας πίεση επί των χωρών για να μην συμμετάσχουν, ενώ η Μόσχα επέκρινε τις δυτικές χώρες ότι στηρίζουν τη συνάντηση.
«Συζητήσαμε με βάση την θέση που διατυπώθηκε από τον πρόεδρο της Ουκρανίας ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Ρωσική Ομοσπονδία να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο», είπε στους δημοσιογράφους.
Το Κίεβο φοβάται ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τον αγωγό Nord Stream 2 που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Γερμανία μέσω της Βαλτικής για να στερήσει από την Ουκρανία τα εισοδήματα από τα τέλη διέλευσης του ρωσικού αερίου από το δικό της έδαφος με κατεύθυνση την δυτική Ευρώπη και είναι αντίθετη με την συμβιβαστική συμφωνία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Βερολίνο για τη λειτουργία του αγωγού μέσω του οποίου παρακάμπτεται η Ουκρανία.
Η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χθες για να του δώσει διαβεβαιώσεις ότι τα συμφέροντα της Ουκρανίας θα διαφυλαχθούν. Ωστόσο ο ουκρανός πρόεδρος ζήτησε μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν.
Δίπλα στον ουκρανό υπουργό Ενέργειας, ο γερμανός ομόλογός του Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε από την πλευρά του ότι το Βερολίνο θέλει να υποστηρίξει την μετάβαση της Ουκρανίας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ