Μετάλλαξη Δέλτα και παγκόσμια οικονομία – Πώς η πανδημία έγινε στασιμοπληθωριστική
Ο ιός μεταλλάχθηκε, το ίδιο και η σχέση του με την οικονομία
Ηταν ένα καλοκαίρι δυσάρεστων εκπλήξεων για την παγκόσμια οικονομία. Αμερική, Ευρώπη και Κίνα αναπτύσσονται πιο αργά απ’ όσο ήλπιζαν οι επενδυτές. Οι τιμές καταναλωτή αυξάνονται γρήγορα, ειδικά στην Αμερική. Ακόμη και στην Ευρωζώνη, συνηθισμένη σε χαμηλό πληθωρισμό, οι τιμές τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 3% σε σύγκριση με πέρυσι, το υψηλότερο ποσοστό σε μια 10ετία. Οι οικονομίες προβληματίζονται από τις ελλείψεις σε ανταλλακτικά και εργασία, αργή και ακριβή μεταφορά και ποικίλα περιοριστικά μέτρα.
Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα θεωρείται υπεύθυνη για την εξέλιξη αυτή, όμως ο τρόπος με τον οποίο η πανδημία επηρεάζει την οικονομία αλλάζει. Ο κόσμος συνήθισε να βλέπει τον ιό να πλήτει την ανάπτυξη, καθώς τα κύματα των κρουσμάτων προκαλούν ένα ξαφνικό πάγωμα στην οικονομική δραστηριότητα και σε μετριασμό ή ακόμη και πτώση τιμών. Το στέλεχος Δέλτα, αντιθέτως, δείχνει σαν μια στασιμοπληθωριστική δύναμη που επηρεάζει την ανάπτυξη λιγότερο δραματικά, αλλά ανεβάζει τον πληθωρισμό.
Η μετάλλαξη Δέλτα επιβαρύνει τις καταναλωτικές δαπάνες στον πλούσιο κόσμο αντί να τις συρρικνώνει. Σε χώρες με επαρκή εμβόλια, ο σύνδεσμος ανάμεσα σε περισσότερα κρούσματα και λιγότερο κινητικούς καταναλωτές έχει εξασθενίσει. Ο τομές υπηρεσιών της Ευρώπης άνοιξε ξανά εν μέσω του κύματος Δέλτα. Οι καταναλωτές φοβούνται λιγότερο τον κορονοϊό ακόμη και αν υπάρχουν αρκετοί ανεμβολίαστοι άνθρωποι για να γεμίσουν τα νοσοκομεία.
Πριν από έναν χρόνο, ο αριθμός των γευμάτων στα αμερικανικά εστιατόρια ήταν περίπου 50% κάτω από τα επίπεδα του 2019. Σήμερα, είναι μόλις 10% κάτω παρότι το νοσοκομεία είναι τρεις φορές πιο γεμάτα. Στην Ιαπωνία, η απόφαση να κηρυχθεί το Τόκιο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν φαίνεται να κρατά τους καταναλωτές μακριά από τα καταστήματα. Μόνο σε χώρες με δρακόντεια μέτρα κρατούν τον κόσμο στα σπίτια του. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία αντιμετωπίζουν νέα ύφεση εξαιτίας τις επιβολής lockdowns και ο τομέας υπηρεσιών της Κίνας φαίνεται πως συρρικνώνεται.
Εν τω μεταξύ, η εξάπλωση της Δέλτα συνεχίζει να επηρεάζει την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα την ώρα που οι καταναλωτές, ειδικά οι Αμερικανοί, εμφανίζονται διατεθειμένοι να αγοράσουν περισσότερα αυτοκίνητα, συσκευές και αθλητικό εξοπλισμό. Η εξάπλωση στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού οδηγούν σε προσωρινό κλείσιμο εργοστασιακών μονάδων και δικτύων εφοδιασμού, παρατείνοντας τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Στην Αμερική, μεγάλα ονόματα λιανεμπορίου όπως GAP και Nike ζητούν από τον Λευκό Οίκο να δωρήσει περισσότερα εμβόλια στο Βιετνάμ, απόδειξη του πόσο κρίσιμα έγιναν αυτά τα εργοστάσια για τις επιχειρήσεις τους.
Οι ελλείψεις οδηγούν τις τιμές ψηλότερα
Η αλλαγή στη σχέση ανάμεσα στον ιό και την οικονομία έχει επιπτώσεις και στους διαμορφωτές πολιτικής. Αυτοί δεν θα μπορέσουν να επαναλάβουν το κόλπο που έκαναν στις αρχές της πανδημίας με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και τα μέτρα στήριξης. Η αναζωογόννηση του τομέα υπηρεσιών είναι σήμερα ο μοναδικός γρήγορος δρόμος για ταχεία ανάπτυξη. Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, οι δαπάνες για υπηρεσίες από Αμερικανικά νοικοκυριά ήταν περίπου 3% χαμηλότερα σε σύγκριση με το 2019, σε πραγματικούς όρους. Εαν η εξάπλωση της Δέλτα επηρεάσει τις βιομηχανίες υπηρεσιών, όπως αναψυχή και διαμονή/εστίαση, η παροχή περισσότερων μέτρων στήριξης θα δημιουργήσει περισσότερο πληθωρισμό.
Είναι επίσης πιο δύσκολο να υποστηρίξει κανείς πως ο φόβος του κορωνοϊού τρομάζει τους καταναλωτές μειώνοντας τις δαπάνες και ότι οι κυβερνητικοί περιορισμοί για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού έχουν μικρό οικονομικό κόστος. Μια ασθενέστερη σχέση ανάμεσα στα κρούσματα και την κινητικότητα και η αναγκαιότητα για ανάπτυξη του τομέα υπηρεσιών, αυξάνουν το κόστος των lockdowns. Εάν η πίεση στα νοσοκομεία αναγκάσει ακόμη και χώρες με υψηλά ποσοσστά εμβολιασμού, όπως η Βρετανία, να περιορίσουν τις υπηρεσίες στη διάρκεια του χειμώνα, η οικονομική ζημιά θα είναι μεγαλύτερη και τα οφέλη μικρότερα. Το κύμα της Δέλτα μπορεί να υποχωρήσει σύντομα, μειώνοντας την πίεση στην παγκόσμια οικονομία. Ομως, αν αυτό δεν συμβεί, ή μια άλλη μετάλλαξη εμφανισθεί, τα μέτρα για την καταπολέμηση του ιού θα είναι πιο δύσκολο να δικαιολογηθούν.
© 2021 The Economist Newspaper Limited. All rights reserved. Άρθρο από τον Economist το οποίο μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε με επίσημη άδεια από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο. Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στο www.economist.com
Η εκπληκτική επιτυχία των προγραμμάτων διάσωσης της Ευρωζώνης - Το παράδειγμα της Ελλάδας
Καθώς το κόστος δανεισμού της Ελλάδας πέφτει στα γαλλικά επίπεδα, η «περιφέρεια» του μπλοκ δείχνει την αξία της σταθερής μεταρρύθμισης
Οι μήνες του χάους και το mission impossible του νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία
Η πολιτική κρίση έχει ήδη ένα οικονομικό τίμημα και η αβεβαιότητα σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμες να επενδύσουν
Τα οφέλη και τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων
Μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από την ποικίλη εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου
Γιατί οι «εξαιρετικές οικονομίες» απαιτούν και μια... εξαιρετική ευελιξία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προσαρμόσουν τις προσεγγίσεις τους, μεταξύ άλλων μέσω προληπτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η σύγκλιση των γαλλικών αποδόσεων με της Ελλάδας αποτελεί έλεγχο πραγματικότητας
Κρίση χρέους αλά ελληνικά για τη Γαλλία; Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια
Οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την πολιτική παράλυση και τα άθλια δημόσια οικονομικά
Κοινή λογική: Γιατί το παιχνίδι του Τραμπ με τους δασμούς δεν χρειάζεται να βγάζει νόημα
Υπάρχει ένα στοιχείο υποκρισίας σε αυτή τη λογική, αλλά αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο κατά την τελευταία κυβέρνηση Τραμπ
Η «παγίδα» του μεσαίου διαδρόμου στα Lidl - Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στις περιττές αγορές
Το κυνήγι θησαυρού και οι άσκοπες αγορές έχουν εδώ και καιρό οδηγήσει στην επιτυχία του λιανικού εμπορίου