Έπειτα από μήνες τηλεργασίας και λίγες εβδομάδες διακοπών πολλοί εργαζόμενοι επιστρέφουν το φθινόπωρο αυτό στα γραφεία και εν γένει στους τόπους εργασίας τους. Αλλά με θλίψη διαπιστώνουν ότι επιστρέφουν σε ένα περιβάλλον τελείως διαφορετικό από αυτό που άφησαν. Ένα περιβάλλον τοξικό, όπου οι συζητήσεις για τους εμβολιασμούς, για τα μέτρα αποστασιοποίησης, τις μάσκες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα διχάζουν παλαιούς και αγαπημένους συναδέλφους. Ανάλογος είναι όμως ο διχασμός των ανθρώπων και στην καθημερινή τους ζωή. Στους φιλικούς τους κύκλους, στις οικογένειες…

«Η εφετινή επιστροφή στο γραφείο απαιτεί πολλή υπομονή για τους εργαζομένους», παρατηρεί στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» η ειδική σε θέματα ποιότητας ζωής στην εργασία ψυχολόγος Βαλεντίνα Ουρεθτιέτα. «Η επικοινωνία μεταξύ συναδέλφων γινόταν τους τελευταίους μήνες εξ αποστάσεως λόγω της τηλεργασίας. Αντάλλασσαν απόψεις με μηνύματα, αρκετές φορές ενοχλητικά για κάποιους. Οι παρεξηγήσεις με αφορμή την πανδημία και την αντιμετώπισή της από την κυβέρνηση και τους ίδιους τους πολίτες ήταν πολλές. Γι’ αυτό το εφετινό αντάμωμα στο γραφείο δεν γίνεται με τις καλύτερες προϋποθέσεις», εξηγεί η ψυχολόγος.

Πανδημική αλλοτρίωση

Την άβολη αυτή συναισθηματική κατάσταση επιδεινώνουν οι ανησυχίες και οι φόβοι για την υγεία των ίδιων των εργαζομένων. «Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική στους χώρους εργασίας, αλλά κανείς δεν τη φορά παρά το ότι αρκετοί συνάδελφοι δεν είναι εμβολιασμένοι. Αισθάνομαι ότι θέτω σε κίνδυνο την υγεία μου όταν έρχομαι στο γραφείο. Σίγουρα προτιμώ την τηλεργασία…», δήλωσε στη «Figaro» ο Νικολά που εργάζεται σε μικρή παριζιάνικη επιχείρηση.

Ο Στεφάν, που είναι στέλεχος της τράπεζας Société Générale αποκαλύπτει ότι αισθάνεται να βομβαρδίζεται από νέες οδηγίες και συμβουλές για τους νέους, προσαρμοσμένους στα υγειονομικά πρωτόκολλα, κανόνες συμπεριφοράς στα γραφεία. «Νιώθω περικυκλωμένος, κατά κάποιον τρόπο εγκλωβισμένος. Υπό διαρκή εποπτεία και αστυνόμευση. Πού θα πατήσω, πού θα σταθώ, τι θα πιάσω… Χαίρομαι τις δυο-τρεις ημέρες την εβδομάδα που δουλεύω από το σπίτι», εξηγεί ο Στεφάν.

«Η τηλεργασία αποξένωσε τους εργαζομένους και οι υγειονομικοί περιορισμοί και οι συμπεριφορές που επέβαλε η πανδημία ανέδειξαν και έφεραν στην επιφάνεια διαφορές των χαρακτήρων και των πεποιθήσεών τους που δεν είχαν αποκαλυφθεί κατά το παρελθόν. Το γραφείο παύει να είναι το σύμβολο του επαγγελματικού βίου των ανθρώπων και η πρόκληση για τις επιχειρήσεις είναι να πείσουν τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν τουλάχιστον για κάποιες ημέρες την εβδομάδα σ’ αυτό», σημειώνει η Βαλεντίνα Ουρεθτιέτα που εργάζεται στη γαλλική εταιρεία συμβούλων Empreinte Humaine.

Καβγάδες στην καφετιέρα

Πέρα από τους υγειονομικούς κινδύνους, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον και τις εντάσεις που δημιουργούνται μεταξύ τους γύρω από την καφετιέρα και τον ψύκτη στα μικροδιαλείμματα από τη δουλειά. «Εκεί που κάποτε φλερτάραμε τώρα καβγαδίζουμε για τον κορωνοϊό. Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι οι συνάδελφοί μου με αντιμετωπίζουν σαν ηλίθιο ή σαν ανεύθυνο άτομο», δήλωσε ο Τομά, ένας νέος εργαζόμενος 24 ετών που υποστηρίζει ότι λόγω του νεαρού της ηλικίας του δεν χρειάζεται να εμβολιαστεί ακόμα. «Ευτυχώς όταν πηγαίνουμε να φάμε το μεσημέρι στο εστιατόριο της εταιρείας αλάζουμε θέμα συζήτησης», προσθέτει.

Είναι προφανές ότι όσοι εκφράζουν μειοψηφικές απόψεις δέχονται μεγάλη πίεση. Η αλήθεια είναι ότι η πανδημία ανέδειξε συγκρούσεις αξιών μέσα από τις συζητήσεις των συναδέλφων στους χώρους εργασίας. Συγκρούσεις που έχουν να κάνουν με ζητήματα όπως η ατομική ελευθερία, η κοινωνική ευθύνη ή η δημόσια υγεία. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, προειδοποιούν οι ειδικοί, καθώς θα φανεί αν οι συγκρούσεις μεταξύ των εργαζομένων θα γεφυρωθούν ή θα ενταθούν.

«Έπειτα από τόσους εγκλεισμούς, τόσες απαγορεύσεις, εργασιακές ανασφάλειες, φόβους για την υγεία και τη ζωή τη δική μας και των ανθρώπων που αγαπάμε, έπειτα από τόση αρρώστια και τόσους θανάτους τριγύρω, όλοι έχουμε γίνει πολύ ευάλωτοι ψυχολογικά. Οι μάνατζερ θα πρέπει να επιδείξουν διπλωματικές αρετές για να κρατήσουν τις ομάδες τους λειτουργικές και αποδοτικές. Διότι το κλίμα στους χώρους εργασίας έχει γίνει επικίνδυνα τοξικό», τονίζει η ψυχολόγος Βαλεντίνα Ουρεθτιέτα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive