
Η κινεζική αστυνομία χρησιμοποιεί μια νέα εφαρμογή, εγκατεστημένη σε περισσότερα από 200 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, για να εντοπίσει και να ανακρίνει άτομα που έχουν επισκεφθεί ξένους οικονομικούς ιστότοπους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η εφαρμογή ξεκίνησε τον Μάρτιο από το Εθνικό Κέντρο Καταπολέμησης της Απάτης του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας, μπλοκάρει ύποπτα τηλεφωνήματα και αναφέρει κακόβουλο λογισμικό. Η αστυνομία είπε ότι ήταν απαραίτητο να αντιμετωπιστεί η αύξηση της απάτης, που συχνά διαπράττεται από επιχειρήσεις στο εξωτερικό που διευθύνονται από Κινέζους και Ταϊβανούς υπηκόους.
Το υπουργείο συνέστησε τη λήψη της εφαρμογής, αλλά πολλές τοπικές κυβερνητικές υπηρεσίες την κατέστησαν υποχρεωτική για τους υπαλλήλους τους και τα άτομα με τα οποία συνεργάζονται, όπως φοιτητές και ενοικιαστές.
Ένας χρήστης με έδρα τη Σαγκάη είπε στους Financial Times ότι ήρθε σε επαφή με την αστυνομία μετά την πρόσβαση σε μια αμερικανική υπηρεσία οικονομικών ειδήσεων. Ερωτήθηκε επίσης εάν είχε επαφές στο εξωτερικό και αν επισκεπτόταν τακτικά ξένες ιστοσελίδες.
Ο χρήστης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι η αστυνομία φαίνεται να ανησυχεί πραγματικά για ξένες απάτες. «Αλλά οι ερωτήσεις που μου έκαναν για το αν είχα έρθει σε επαφή με ξένους με έκαναν να νιώσω ότι δεν ήθελαν να έχω πρόσβαση σε ξένους ιστότοπους», πρόσθεσε. «Μετά τη συνάντηση κατήργησα την εφαρμογή» πρόσθεσε.
Ένας δεύτερος χρήστης στην ανατολική επαρχία Σαντόνγκ είπε ότι η αστυνομία τον κάλεσε τέσσερις συνεχόμενες ημέρες αφότου η εφαρμογή έδειξε ότι είχε επισκεφθεί ξένους παρόχους πληροφοριών που τους χαρακτήρισαν «εξαιρετικά επικίνδυνους», συμπεριλαμβανομένου του Bloomberg.
Δεκάδες άνθρωποι τόνισαν στους FT ότι ένιωθαν άβολα δίνοντας στην εφαρμογή 29 άδειες, συμπεριλαμβανομένης της ζωντανής παρακολούθησης των αρχείων καταγραφής κλήσεων, κειμένων και συνομιλιών, για εγκατάσταση στα τηλέφωνά τους.
«Δεν πρόκειται να δώσω στις αρχές πρόσβαση σε όλες τις πτυχές της ζωής μου για να αποφύγουν τις απάτες», δήλωσε διευθυντής μάρκετινγκ με έδρα τη Σαγκάη, ο οποίος αγνόησε πολλά αιτήματα για εγκατάσταση της εφαρμογής.
Γονείς σε όλη τη χώρα δήλωσαν ότι έπρεπε να κατεβάσουν την εφαρμογή πριν τους επιτραπεί να εγγράψουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Στο Shenzhen, ορισμένοι ενοικιαστές πρέπει να το εγκαταστήσουν πριν υπογράψουν μισθώσεις.
«Δεν έχω δει ποτέ τέτοια κατάχρηση της κυβερνητικής εξουσίας για την προώθηση μιας μη δημοφιλούς εφαρμογής», δήλωσε ένας υπάλληλος γραφείου στην επαρχία Anhui, ο οποίος έπρεπε να κατεβάσει την εφαρμογή προτού μπορέσει να υποβάλει αίτηση για ταυτότητα.
«Αυτή είναι μια εφαρμογή παρακολούθησης που παρακολουθεί τα πάντα στο τηλέφωνό σας», πρόσθεσε ένας υπάλληλος γραφείου που αφαίρεσε την εφαρμογή αρκετές ώρες αφότου οι τοπικές αρχές του είπαν να την εγκαταστήσει.


Latest News

Ένα δαχτυλίδι για τον Πάπα Φραγκίσκο - Πώς έσπασε ακόμη μια παράδοση αιώνων
Τι συμβολίζει το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» του Πάπα Φραγκίσκου και γιατί θα καταστραφεί μετά το θάνατό του

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές