Οι διευθύνοντες σύμβουλοι πολλών εταιρειών δεν έχουν ακόμα καθαρό στο μυαλό τους πώς θα επαναφέρουν τους υπαλλήλους τους στο γραφείο καθώς τα υψηλά επίπεδα λοιμώξεων από Covid-19 επιμένουν 18 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Αυτό είναι το συναίσθημα που μοιράζονται με τους Ντέιβιντ Φάμπερ και Τζιμ Κράμερ του CNBC, οι οποίοι συνομιλούν τακτικά με επιχειρηματικούς ηγέτες για τις προκλήσεις της επιστροφής στην εργασία.

«Συνεχίζω να ακούω μια μεγάλη απογοήτευση από εκείνους που διοικούν μεγάλους οργανισμούς όσον αφορά την αδυναμία τους να επαναφέρουν τους ανθρώπους στο γραφείο», δήλωσε ο Φάμπερ την Παρασκευή σε συνομιλία του με τον Κράμερ. «Είχα ένα μεσημεριανό γεύμα και ένα δείπνο χθες το βράδυ», είπε ο Φάμπερ. «Είναι απλώς ένα θέμα που δεν έχει τέλος. Μερικοί από αυτούς τους CEO αναρωτιούνται διαρκώς «πώς μπορώ να επαναφέρω τους ανθρώπους πίσω».

Ελπίδα στο… χάπι

Ο Κράμερ εκτίμησε πως μια πιθανή έγκριση ενός νέου αντιιικού χαπιού κατά της Covid-19 από την Merck και την Ridgeback Biotherapeutics θα μπορούσε να είναι ο παράγοντας που θα αλλάξει το παιχνίδι και θα κάνει τους ανθρώπους που ανησυχούν ότι θα αρρωστήσουν στη δουλειά τους, να γυρίσουν τελικά πίσω στο γραφείο. Η Pfizer και η ελβετική φαρμακευτική Roche αγωνίζονται επίσης για την ανάπτυξη φαρμάκων κατά της Covid.

«Πολλές φορές όταν μιλάτε με εταιρείες που εμπλέκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού, το θέμα είναι οι απουσίες», τόνισε ο Κράμερ. «Οι άνθρωποι φοβούνται. Εάν ένα χάπι μπορεί τελικά να τους κάνει να φοβούνται λιγότερο, ίσως εμφανιστούν πίσω στη δουλειά τους».

Οι Merck και Ridgeback δήλωσαν την Παρασκευή ότι σχεδιάζουν να ζητήσουν άδεια έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ για ένα χάπι που λαμβάνεται από το στόμα και το οποίο μπορεί να θεραπεύσει την Covid-19, μετά την ανακοίνωση «συναρπαστικών αποτελεσμάτων» σε μια κλινική δοκιμή αργού σταδίου σε μη εμβολιασμένους συμμετέχοντες. Το φάρμακο που λέγεται μολνουπιραβίρη, μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά περίπου 50% για ασθενείς με ήπια ή μέτρια συμπτώματα της Covid. Εάν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, η μολνουπιραβίρη θα μπορούσε να αποτελέσει την πρώτη από του στόματος αντιική θεραπεία για τον Covid.

Ο Φάμπερ διερωτήθηκε εάν οι άνθρωποι που δεν ήθελαν να εμβολιαστούν κατά της Covid θα έπαιρναν αντιιικό χάπι. «Είναι η Merck. Ξέρουν πώς να κάνουν δοκιμές », απάντησε ο Φάμπερ στον Κράμερ, ο οποίος κούνησε το κεφάλι του. «Δεν θα καθόμασταν εδώ και θα το αμφισβητούσαμε. Σίγουρα όμως θα υπάρχουν εκείνοι που θα το κάνουν, είμαι σίγουρος ».

Η μετάλλαξη δέλτα οδήγησε σε μια άλλη πρόσφατη άνοδο των λοιμώξεων στις ΗΠΑ. Ενώ τα κρούσματα φάνηκε να κορυφώνονται τον περασμένο μήνα, ο τελευταίος μέσος όρος επτά ημερών νέων καθημερινών λοιμώξεων ήταν ακόμα 114.243. Κατά μέσο όρο, οι νέοι θάνατοι λόγω κορωνοϊού έφτασαν τους 1.957 τις τελευταίες επτά ημέρες μετά την επίτευξη ενός πρόσφατου υψηλού πάνω από 2.000, που ήταν η χειρότερη καταγραφή από τον Μάρτιο.

Πώς κινούνται οι εταρείες

Η Corporate America είναι μια από τις εταιρείες που αντιμετωπίζει προβλήματα, με περιστατικά τα οποία ποικίλλουν: από το πώς να επαναφέρουν με ασφάλεια τους υπαλλήλους τους στη δουλειά και αν πρέπει να επιβάλουν την υποχρεωτικότητα στα εμβόλια.

Την Παρασκευή, η PwC ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει σε όλους τους Αμερικανούς υπαλλήλους, σχεδόν 40.000 από αυτούς, εφόσον μπορούν, να εργαστούν από απόσταση, οπουδήποτε στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Πολλά μεγάλα ονόματα τεχνολογίας, όπως η Apple, η Amazon, η Google της Alphabet, το Facebook και η Microsoft έχουν αναβάλει τα σχέδιά τους για επιστροφή στην εργασία.

Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Salesforce, Μαρκ Μπένιοφ, δήλωσε την Τρίτη: «Δεν επιστρέφουμε όλοι» στο γραφείο. Διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων εταιρειών τον παίρνουν τηλέφωνο και λένε ότι θέλουν οι υπάλληλοί τους να επιστρέψουν στο γραφείο, είπε ο Μπένιοφ, σε μια συνέντευξη επί σκηνής στο συνέδριο Code στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια. Ο Μπένιοφ είχε δηλώσει προηγουμένως στο CNBC ότι αναμένει το 50% έως 60% των υπαλλήλων της Salesforce να εργάζονται από το σπίτι ακόμη και μετά την πανδημία.

Οι χρηματοοικονομικές εταιρείες της Wall Street έχουν ανακαλέσει σε μεγάλο βαθμό τους υπαλλήλους τους στο γραφείο τους, με πολλούς από αυτούς να εργάζονται με υβριδικά ωράρια. Η Goldman Sachs απαιτεί επίσης από τους υπαλλήλους να εμβολιαστούν για να επιστρέψουν στo γραφείo, ενώ παρόμοιες αποφάσεις υλοποιούν η Morgan Stanley και η Citigroup.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive