Σε μια τεράστια στροφή στην πολιτική της, η Ιρλανδία αποφάσισε να υπογράψει την παγκόσμια συμφωνία που θα αυξήσει το φορολογικό συντελεστή των εταιρειών της στο 15%,.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες του G-7 και του G-20 συμφώνησαν νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την εναρμόνιση των κανόνων σε όλο τον κόσμο. Το σχέδιο, εάν εφαρμοστεί, θα υποχρέωνε τις πολυεθνικές να πληρώνουν φόρο όπου δραστηριοποιούνται – όχι μόνο όπου έχουν την έδρα τους – και θα επέβαλε ένα ελάχιστο εταιρικό ποσοστό 15%.

Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας έχει ένα από τα πιο ελκυστικά ποσοστά για εταιρείες στον κόσμο με 12,5% και, μέχρι τώρα, αρνιόταν να συμμετάσχει στο σχέδιο.

Το Δουβλίνο υπερασπιζόταν μέχρι σήμερα σθεναρά το χαμηλό ποσοστό, υποστηρίζοντας ότι ήταν ένα εργαλείο για την προσέλκυση επιχειρήσεων σε μια μικρή οικονομία.

Ωστόσο, το βράδυ της Πέμπτης το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε αύξηση από 12,5% σε 15% του φόρου εταιρειών για εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ. Η είδηση ​​επιβεβαιώθηκε αργότερα από τον υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας, Πασκάλ Ντόνοχιου.

«Με την ένταξη σε αυτήν τη συμφωνία, πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν 140 χώρες που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία και πολλές χρειάστηκε να κάνουν συμβιβασμούς», δήλωσε ο Πασκάλ Ντόναχιου.

«Αλλά πιστεύω επίσης ότι η συμφωνία που υπεγράφη είναι ισορροπημένη και αντιπροσωπεύει έναν δίκαιο συμβιβασμό που αντικατοπτρίζει τα συμφέροντα και τη συμβολή των πολλών χωρών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι το κείμενο με το οποίο συμφώνησε το Δουβλίνο αναφέρει «αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο 15%», και όχι αύξηση στο «τουλάχιστον 15%», που προέβλεπε ένα αρχικό κείμενο, σηματοδοτώντας ότι αυτός ο συντελεστής δεν θα αυξηθεί αργότερα. Η Ιρλανδία έλαβε επίσης διαβεβαιώσεις ότι θα μπορούσε να διατηρήσει το χαμηλότερο επιτόκιο για τις μικρότερες επιχειρήσεις που βρίσκονται στη χώρα.

Μιλώντας στο CNBC την Τετάρτη, ο Péter Szijjártó, υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, της χώρας που επίσης αντιτάσσεται με τη συμφωνία, είπε ότι οι αρχικές συνομιλίες ανέφεραν φορολογικό συντελεστή εταιρειών 21%, ο οποίος απέχει πολύ από τον τρέχοντα συντελεστή της χώρας 9%. Έτσι, το νέο επίπεδο του 15% είναι κάπου στη μέση, είπε.

Η Ουγγαρία δεν έχει ακόμη εγκρίνει την παγκόσμια φορολογική συμφωνία. Ωστόσο, ο υπουργός είπε ότι η Βουδαπέστη θα ήθελε να ενταχθεί εάν συμφωνηθεί περίοδος εφαρμογής 10 ετών.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μαίρ, ένας ένθερμος υποστηρικτής της παγκόσμιας φορολογικής συμφωνίας, δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη ότι μια παγκόσμια φορολογική συμφωνία απέχει « ένα χιλιοστό μακριά » από την επίτευξή της.

«Το βασικό σημείο είναι να υιοθετηθεί μια συμφωνία, το αργότερο στο τέλος αυτού του μήνα, για το νέο διεθνές φορολογικό σύστημα», είπε στο Παρίσι.

«Θα μπορούσαμε είτε την επόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στην Ουάσιγκτον, είτε στη συνάντηση της G-20 στη Ρώμη στα τέλη Οκτωβρίου, να υπογράψουμε την τελική συμφωνία στο πλαίσιο του διεθνούς φορολογικού συστήματος», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ