
Καθώς διανύουμε τον δεύτερο μήνα της νέας σχολικής χρονιάς και λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων, προκύπτουν πολλές εύλογες απορίες σχετικά με την προστασία των παιδιών έναντι της COVID-19. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα και παρέχουν πρακτικές συμβουλές.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του CDC στις ΗΠΑ, στα σχολεία χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας ο κίνδυνος για εξάπλωση της COVID-19 ήταν 3,5 φορές πολλαπλάσιος από ότι σε εκείνα με υποχρεωτική χρήση μάσκας. Συγκεκριμένα, η μελέτη συγκέντρωσε στοιχεία από 1.000 σχολεία στην Πολιτεία της Αριζόνα και διαπίστωσε ότι σημειώθηκαν 113 περιπτώσεις εξάπλωσης της COVID-19 σε σχολεία χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας μέσα σε ένα μήνα, ενώ παρουσιάστηκαν λιγότερα και μάλιστα μεμονωμένα περιστατικά στα υπόλοιπα σχολεία. Βέβαια, η προστασία των παιδιών στο σχολείο είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ, καθώς είναι επίσης σημαντικό να ακολουθούνται ασφαλείς πρακτικές και στο σπίτι ή όπου αλλού συχνάζουν για τον περιορισμό του κινδύνου μετάδοσης. Μια άλλη μελέτη του CDC, που δημοσιεύθηκε επίσης πρόσφατα, διαπίστωσε ότι τα παιδιά είχαν παρόμοια ποσοστά μόλυνσης σε σύγκριση με τους ενήλικες.
Εμβόλια των Pfizer και Moderna έχoυν έγκριση επί του παρόντος για παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών από FDA (ΗΠΑ) και EMA (Ευρώπη). Και τα δύο είναι mRNA εμβόλια, δηλαδή δεν περιέχουν τον ιό ή τμήμα του αλλά μια σειρά πληροφοριών για να εκπαιδεύσουν τα ανθρώπινα κύτταρα ώστε να φτιάξουν μια πρωτεΐνη που θα ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή προστατευτικών αντισωμάτων. Αναμένεται η έγκριση του εμβολίου της Pfizer για παιδιά 5 ως 11 ετών, πιθανώς μέσα στον επόμενο μήνα. Για εκείνα τα παιδιά που δεν είναι ακόμη επιλέξιμα για εμβολιασμό, η καλύτερη προστασία που μπορούμε να τους παρέχουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι όλοι στο περιβάλλον τους είναι εμβολιασμένοι. Η χρήση μάσκας είναι επίσης πολύ σημαντική, ενώ οι αποστάσεις και πιθανώς η απομόνωση σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν κατά το χρονικό διάστημα που ακολουθεί.


Latest News

Το mega deal της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Formula 1
Η τολμηρή κίνηση του Σερ Τζιμ Ράτκλιφ και η πιθανή πρόσληψη του μηχανικού της Mercedes F1, Μίκαελ Σανσόνι

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία ΕΑΣΕ και ICAPCRIF
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 146 μονάδες έναντι 160 το προηγούμενο τρίμηνο

Η UEFA ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές στο Champions League – Όλα τα δεδομένα
Ποιες επιπρόσθετες αλλαγές εξετάζει η UEFA για το Champions League, μετά το νέο φορμάτ και τη League Phase.

Θανόπουλος στον ΟΤ: «Γινόμαστε 100% αυτόνομοι ενεργειακά - Τα σχέδια στο delivery»
Ο πρόεδρος της εταιρείας Θανόπουλος, Τέλης Θανόπουλος, μιλάει στον ΟΤ για την πρόσφατη επένδυση σε ΑΠΕ, τη σημασία του Q-Commerce στον κλάδο των τροφίμων και τα επόμενα σχέδια της αλυσίδας

Νέος πρεσβευτής της Chanel ο ράπερ Κέντρικ Λαμάρ
Η σχέση του Κέντρικ Λαμάρ με τον οίκο ξεκίνησε το 2023, όταν παρευρέθηκε στο Met Gala το οποίο είχε ως θέμα «Karl Lagerfeld: A Line of Beauty».

Ο Τι Τζέι Σορτς, οι 450.000 στην Παρί και το «χρυσό» συμβόλαιο που ψάχνει στην αγορά
Ο Τι Τζέι Σορτς απασχολεί τη… μισή Euroleague, μετά την καταπληκτική σεζόν με την Παρί – Πόσα χρήματα παίρνει στη γαλλική ομάδα και πόσα αναμένεται να βρει στην αγορά…

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Warner Bros και DC τιμούν την 87η επέτειο του Superman
Η ταινία «Superman» του Τζέιμς Γκαν, μία από πολυαναμενόμενες ταινίες του καλοκαιριού, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 11 Ιουλίου

Επίσημο: Ο Ντιαλό ανανέωσε για τρία χρόνια με τη Μονακό
Ο Άλφα Ντιαλό παραμένει και επίσημα στο Μόντε Κάρλο, καθώς η Μονακό ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του για τα επόμενα τρία χρόνια.