Η Ινδία, η τρίτη χώρα στον κόσμο με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δεν ανακοίνωσε τελικά στόχο μηδενικών εκπομπών άνθρακα αυτή την εβδομάδα, εν όψει των παγκόσμιων συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκόβη.

Παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση, ο γραμματέας Περιβάλλοντος της Ινδίας Ρ.Π. Γκούπτα, δήλωσε ότι το καθαρό μηδέν δεν είναι η λύση για την κλιματική κρίση, σύμφωνα με το Reuters.

«Είναι πιο σημαντικό [να εξετάσουμε] πόσο άνθρακα θα εκλύσουμε στην ατμόσφαιρα πριν φτάσουμε στο καθαρό μηδέν», είπε ο Γκούπτα.

Οι μηδενικές εκπομπές αναφέρονται στην επίτευξη συνολικής ισορροπίας μεταξύ των παραγόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που απομακρύνονται από την ατμόσφαιρα, μέσω φυσικών μέσων ή με τη χρήση της τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα που ακόμη βρίσκεται στα σπάργανα.

Μετά την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εκπομπός αερίων του θερμοκηπίου και εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ορυκτά καύσιμα όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο. Η ενεργειακή ζήτηση της Ινδίας αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα την επόμενη δεκαετία με την οικονομία να διατηρεί την αναπτυξιακή της τροχιά.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή έχει αποφανθεί ότι για να αποφευχθούν οι καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο κόσμος πρέπει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5°C. Και για να συμβεί αυτό, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να είναι μηδενικές μέχρι το 2050.

Η ΙPCC εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση για την κλιματική αλλαγή. Για να μην ανέβουν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες πέρα ​​από 1,5°C ή ακόμα και 2°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ο κόσμος χρειάζεται άμεσες, γρήγορες και μεγάλης κλίμακας μειώσεις των εκπομπών τις επόμενες δύο δεκαετίες, επεσήμανε.

Περισσότερες από 130 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, έχουν θέσει —ή εξετάζουν το ενδεχόμενο να θέσουν— στόχο μηδενικών εκπομπών μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Ο Μόντι στη Γλασκώβη

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, θα συμμετάσχει στη σύνοδο της COP26 και συγκεκριμένα στην διήμερη συνάντηση κορυφής της Δευτέρας.

Σε χθεσινή δήλωσή του ανέφερε ότι θα μεταφέρει την εμπειρία της Ινδίας σχετικά με τη δράση για το κλίμα στη συνάντηση, αναφέρει το CNBC.

«Θα επισημάνω, επίσης, την ανάγκη να αντιμετωπιστούν συνολικά τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της δίκαιης κατανομής του χώρου άνθρακα, της υποστήριξης για μετριασμό και προσαρμογή και μέτρα οικοδόμησης ανθεκτικότητας, κινητοποίηση χρηματοδότησης, μεταφορά τεχνολογίας και σημασία βιώσιμου τρόπου ζωής για πράσινη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη», τόνισε.

Στην COP26, η Ινδία θα δώσει έμφαση στην κλιματική δικαιοσύνη και θα ζητήσει από τα πλουσιότερα έθνη να μεριμνήσουν για τη μεταφορά της απαραίτητης τεχνολογίας και χρηματοδότησης προκειμένου να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδίας Μπχούπεντερ Γιαντάβ τις προηγούμενες μέρες.

Ινδοί αξιωματούχοι λένε ότι η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2016.

Ωστόσο, η Climate Action Tracker, η οποία παρακολουθεί τις κυβερνητικές ενέργειες για το κλίμα, τις πολιτικές και τους στόχους, αξιολόγησε τις δεσμεύσεις της Ινδίας ως «εξαιρετικά ανεπαρκείς».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη