Η έκθεση Hired’s State of Tech Salaries 2021, εταιρείας του ομίλου Adecco, εξετάζει αυτό που ονομάζεται Μεγάλη Παραίτηση και παρουσιάζει αρκετές πληροφορίες για το τι συμβαίνει στην τρέχουσα αγορά εργασίας των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και παγκοσμίως μέσω της απομακρυσμένης εργασίας. Η έκθεση προσφέρει συμβουλές για τις εταιρείες, ώστε να βελτιώσουν τη στρατηγική προσλήψεών τους και να προσελκύσουν τα κατάλληλα ταλέντα.

Οι παράγοντες που διαμορφώνουν τις τάσεις στους μισθούς

Ανταγωνιστική αγορά εργασίας. Η ανάγκη για ταλέντα αυξάνεται διαρκώς αλλά ο αριθμός των εργαζομένων δεν επαρκεί για την κάλυψη της συνολικής ζήτησης. Για να επιταχύνουν τις προσλήψεις τους και να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες για επιπλέον προσωπικό, οι εταιρείες προσλαμβάνουν νέους υποψηφίους με λιγότερη εμπειρία και επενδύουν στην ανάπτυξή τους. Αυτή η πρακτική οδηγεί σε πτώση του μέσου όρου των μισθών καθώς αυξάνονται οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας που αναλαμβάνουν ρόλους στους οργανισμούς, αλλά οι μισθοί των εξειδικευμένων και έμπειρων ταλέντων στον τομέα της τεχνολογίας συνεχίζουν να αυξάνονται.

Εξ’ αποστάσεως εργασία. Η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στους μισθούς για εξ’ αποστάσεως εργασία στον τομέα της τεχνολογίας και στους υποψηφίους από μικρότερες αγορές. Προσφέροντας την ευκαιρία στα ταλέντα να εργαστούν από απόσταση, οι εταιρείες μπορούν να διευρύνουν και να ενδυναμώσουν τις δεξαμενές ταλέντων τους, αυξάνοντας τις πιθανότητές τους να βρουν ικανούς υπαλλήλους και να καλύψουν θέσεις εργασίας με τα κατάλληλα στελέχη.  Οι αμοιβές ποικίλλουν ανάλογα με τον κλάδο, την αγορά και τις απαιτήσεις των ρόλων.

Προσλήψεις κατά τη Μεγάλη Παραίτηση – Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

Προσδοκίες ως προς τον μισθό: Σύμφωνα με την έκθεση της Hired, μόνο το 3% των εργαζομένων, αναμένουν ότι οι μισθοί τους θα μειωθούν τους επόμενους μήνες. Το 40% πιστεύει ότι οι μισθοί τους θα παραμείνουν ίδιοι και το 57% ότι θα αυξηθούν. Ένα απίστευτα υψηλό ποσοστό που φτάνει το 74% δηλώνει ότι το να μην πάρει αύξηση είναι επαρκής λόγος για να αναζητήσει άλλη δουλειά.

Σχέδια καριέρας: Περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους από κάθε επίπεδο θέσης, σκέφτονται να αλλάξουν εργασία μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Παροχές: Η άδεια με αποδοχές, τα ευέλικτα προγράμματα εργασίας και η ασφάλιση υγείας είναι από τις πιο σημαντικές παροχές για τους εργαζόμενους. Ωστόσο, η ηλικία και η εμπειρία επηρεάζουν τις προτεραιότητες. Οι νέοι εργαζόμενοι αξιολογούν θετικά παροχές όπως η αποζημίωση διδάκτρων περισσότερο από τους έμπειρους εργαζόμενους που αξιολογούν θετικά κυρίως παροχές που σχετίζονται με τη φροντίδα των παιδιών και τη γονική άδεια.

Τι πρέπει να προσέξουν οι εργοδότες

Οι εργοδότες θα πρέπει να επανασχεδιάσουν τις στρατηγικές προσλήψεών τους, ώστε να ταιριάζουν με τις ανάγκες που ορίζει το μέλλον της εργασίας. Η νέα πραγματικότητα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη δουλειά και την επαγγελματική τους ταυτότητα.

Διαφάνεια μισθών. Σε μια αγορά εργασίας που γίνεται ολοένα και περισσότερο καθοδηγούμενη από την ανάγκη για ταλέντα, η διαφάνεια σε σχέση με τους μισθούς και τα πακέτα αποδοχών και παροχών είναι σημαντική και καθοριστική για την προσέλκυση και διακράτηση των κατάλληλων εργαζομένων.

Παροχές. Μια εταιρεία για να διατηρήσει τους ταλαντούχους εργαζομένους της θα πρέπει να παρέχει έναν καλό συνδυασμό αποδοχών και πρόσθετων παροχών προσαρμοσμένων στις ανάγκες των εργαζομένων. Το ευέλικτο ωράριο εργασίας, η άδεια μετ’ αποδοχών και η ασφάλιση υγείας είναι ελκυστικές παροχές για τους εργαζόμενους, ενώ οι υποψήφιοι που επιθυμούν να βρουν μια νέα δουλειά αξιολογούν θετικά έναν καλό μισθό, την καλή ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και την υποστηρικτική κουλτούρα της εταιρείας.

Ευκαιρίες εξ’ αποστάσεως εργασίας.  Οι εταιρείες θα χρειαστεί να επανασχεδιάσουν τη στρατηγική προσλήψεών τους για να εντάξουν στον οργανισμό τους και ταλέντα από άλλες πόλεις ή και χώρες. Οι υποψήφιοι στις μέρες μας δείχνουν να επιλέγουν την εργασία εξ’ αποστάσεως. Εξάλλου, σύμφωνα με το Microsoft Work Trend Index, οι αναρτήσεις για εξ’ αποστάσεως θέσεις εργασίας στο LinkedIn έχουν αυξηθεί κατά 5 φορές από την έναρξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Hired, Josh Brenner, «ενώ η Μαζική Παραίτηση προκαλεί πολλές προκλήσεις, το ότι οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τις τρέχουσες θέσεις τους σημαίνει επίσης ότι οι εταιρείες έχουν μια απίστευτη ευκαιρία να προσλάβουν μερικά από τα καλύτερα ταλέντα που θα είναι ελεύθερα στην αγορά».

Ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς, VP Adecco, Cluster Head Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης της Hired, δήλωσε σχετικά: «Είναι επιτακτική η ανάγκη οι εργοδότες να επαναξιολογήσουν και να βελτιώσουν τις στρατηγικές τους σε θέματα προσλήψεων προκειμένου να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τους ταλαντούχους εργαζόμενους που θα ενδυναμώσουν τους οργανισμούς και θα τους βοηθήσουν να επιτύχουν σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά. Οι στρατηγικές του παρελθόντος απευθύνονται και σε ένα εργατικό δυναμικό του παρελθόντος. Η επιτυχία θα κριθεί από το κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να αγκαλιάσουμε το μέλλον».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive