Μια φαινομενικά κοινή δίκη γίνεται στη Φλόριντα: Η οικογένεια ενός νεκρού άνδρα μηνύει τον πρώην συνέταιρό του για τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της συνεργασίας τους.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως, τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία είναι μια στοίβα περίπου ενός εκατομμυρίων bitcoin, με αξία που ισοδυναμεί με περίπου 64 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα, η οποία ανήκει στον δημιουργό του bitcoin, με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto. Η οικογένεια του νεκρού λέει ότι αυτός και ο συνεργάτης του ήταν από κοινού ο Nakamoto και ότι έτσι η οικογένεια δικαιούται τη μισή περιουσία.

Το ποιος είναι ο Satoshi Nakamoto υπήρξε ένα από τα διαρκή μυστήρια του χρηματοοικονομικού κόσμου. Μήπως το όνομα αναφέρεται σε ένα άτομο; Ή πολλά; Και γιατί αυτός ή αυτή δεν έχει αγγίξει ούτε μια δεκάρα από αυτή την περιουσία;

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της διαμάχης της Φλόριντα και του ίδιου του bitcoin. Το Bitcoin έχει εξελιχθεί σε μια αγορά τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με δεκάδες εκατομμύρια επενδυτές. Έχει αμφισβητήσει τις κυβερνήσεις που προσπαθούν να το ρυθμίσουν και έχει εγκριθεί από ορισμένες από αυτές. Η τεχνολογία πίσω από αυτό θεωρείται από ορισμένους ως ένας τρόπος για να ανανεωθεί το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ωστόσο, ποιος το δημιούργησε και γιατί, έχει παραμείνει μυστήριο.

Και όλα αυτά πριν γίνει αντιληπτό το ποιος ελέγχει μια από τις μεγαλύτερες περιουσίες στον κόσμο. Αυτό θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει ένα σώμα ενόρκων της Φλόριντα. Η οικογένεια του David Kleiman μηνύει τον πρώην συνεργάτη του, έναν 51χρονο Αυστραλό προγραμματιστή που ζει στο Λονδίνο, ονόματι Creg Wright. Ο Wright υποστηρίζει από το 2016 ότι δημιούργησε το bitcoin, έναν ισχυρισμό που έχει απορριφθεί από τους περισσότερους στην κοινότητα του bitcoin. Η οικογένεια του Kleiman υποστηρίζει ότι οι δυο τους εργάστηκαν και εξόρυξαν bitcoin μαζί, δίνοντας το δικαίωμα στην οικογένεια του Kleiman να πάρει μισό εκατομμύριο bitcoin.

«Πιστεύουμε ότι τα στοιχεία θα δείξουν ότι υπήρξε μια συνεργασία για τη δημιουργία και την εξόρυξη πάνω πάνω του ενός εκατομμύριο bitcoin», δήλωσε ο Vel Freedman, δικηγόρος της οικογένειας Kleiman.

Οι ενάγοντες σχεδιάζουν να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι οι δύο τους εμπλέκονταν στο bitcoin από την έναρξή του και συνεργάζονταν.

«Πρόκειται για δύο φίλους που είχαν μια συνεργασία και για το πώς ο ένας από αυτούς προσπάθησε να πάρει τα πάντα για τον εαυτό του μετά τον θάνατο του άλλου», είπε ο Tibor Nagy, δικηγόρος που παρακολουθεί τη δίκη.
Bitcoin, ethereum and litecoin. Digital cryptocurrencies.

Η υπεράσπιση είπε ότι έχει στοιχεία που θα δείχνουν ότι ο Wright είναι ο δημιουργός του bitcoin και δεν συμπεριέλαβε ποτέ τον Kleiman στη συνεργασία. «Πιστεύουμε ότι το δικαστήριο θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει τίποτα που να υποδεικνύει ή να καταγράφει ότι ήταν σε συνεργασία», δήλωσε ο Andrés Rivero, δικηγόρος του Wright.

Για τους bitcoiners, όμως, υπάρχει μόνο ένα αποδεικτικό στοιχείο που θα μπορούσε να αποδείξει οριστικά την ταυτότητα του Satoshi Nakamoto: το προσωπικό κλειδί (κωδικός) που ελέγχει τον λογαριασμό όπου ο Nakamoto έχει αποθηκεύσει το ένα εκατομμύριο bitcoins. Οποιοσδήποτε ισχυρίζεται ότι είναι ο Satoshi Nakamoto θα μπορούσε να δείξει ότι έχει τα εν λόγω bitcoin μεταφέροντας αλλού έστω και ένα κλάσμα νομίσματος από αυτό το λογαριασμό.

Το μυστήριο του Satoshi Nakamoto είναι ένα από τα αξιοπερίεργα του bitcoin. Στις 31 Οκτωβρίου 2008, κάποιος που χρησιμοποιούσε αυτό το όνομα έστειλε ένα έγγραφο εννέα σελίδων σε μια ομάδα κρυπτογράφων εξηγώντας ένα σύστημα «ηλεκτρονικών μετρητών» που επέτρεπε στους ανθρώπους να ανταλλάσσουν αξία χωρίς την ανάγκη τράπεζας ή άλλου μέρους. Λίγους μήνες αργότερα, το δίκτυο bitcoin άρχισε να λειτουργεί και ο Nakamoto συγκέντρωσε ένα εκατομμύριο bitcoin τον πρώτο χρόνο.

Ήταν νωρίτερα το 2008 που η οικογένεια του Kleiman ισχυρίζεται ότι ο επιχειρηματικός συνεργάτης του, ο Wright ζήτησε τη βοήθεια του Kleiman σε αυτό που θα γινόταν αυτό το εννιασέλιδο έγγραφο. Συνεργάστηκαν στη λευκή αυτή βίβλο και κυκλοφόρησαν μαζί το bitcoin, ισχυρίζονται στην αγωγή.

Το Bitcoin συνδύαζε κρυπτογράφηση, δομημένους σε μεγάλο δίκτυο υπολογιστές και θεωρία παιγνίων. Με το bitcoin δύο άτομα οπουδήποτε στον κόσμο με σύνδεση στο Διαδίκτυο, μπορούσαν να κάνουν συναλλαγές χωρίς μεσάζοντα μέσα σε λίγα λεπτά.

Για κάθε μία από τις περισσότερες από 650 εκατομμύρια συναλλαγές bitcoin, όλες δημόσια ορατές σε ένα λογιστικό βιβλίο που ονομάζεται «blockchain», υπάρχουν δύο σειρές αριθμών που ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο μετακινείται το ψηφιακό νόμισμα: ένα δημόσιο κλειδί και ένα ιδιωτικό κλειδί. Οποιοσδήποτε μπορεί να στείλει bitcoin στο δημόσιο κλειδί ή στη διεύθυνση προορισμού, η οποία είναι παρόμοια με έναν τραπεζικό λογαριασμό. Μόνο το άτομο που ελέγχει τον λογαριασμό θα έχει το ιδιωτικό κλειδί και θα κατέχει ουσιαστικά το εν λόγω bitcoin.

Στις πρώτες μέρες του bitcoin, κανείς δεν νοιαζόταν πολύ για την ταυτότητα του Nakamoto. Το Bitcoin δεν είχε καμία απτή αξία, παρά μόνο μια μικρή ομάδα υποστηρικτών. Ο Nakamoto ήταν ενεργός στην ανάπτυξή του για περίπου δύο χρόνια, συμμετέχοντας σε πίνακες μηνυμάτων και ανταλάσσοντας email με προγραμματιστές. Τον Δεκέμβριο του 2010, ο Nakamoto, ο οποίος ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιούσε δύο διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και είχε έναν καταχωρημένο ιστότοπο, σταμάτησε να δημοσιεύει δημόσια. Ουσιαστικά, ο Νακαμότο εξαφανίστηκε.

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Το σύμπαν των ανθρώπων με τις τεχνικές γνώσεις για τη δημιουργία του bitcoin είναι περιορισμένο. Τα περισσότερα από τα εξέχοντα ονόματα στην κρυπτογραφία έχουν θεωρηθεί ότι είναι ο Nakamoto. Όλοι το έχουν αρνηθεί και κανένα στοιχείο δεν έχει συνδέσει ποτέ κανέναν οριστικά με τη δημιουργία του bitcoin.

Εν τω μεταξύ, το 2011, ο Kleiman ίδρυσε μια εταιρεία στη Φλόριντα με την επωνυμία W&K Info Defense Research. Η οικογένειά του ισχυρίζεται ότι ήταν μια εταιρική σχέση και ότι ο Wright προσπάθησε αργότερα να διεκδικήσει την πλήρη ιδιοκτησία.

Η υπεράσπιση λέει ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρξε συνεργασία.

Ο Kleiman πέθανε στις 26 Απριλίου 2013.

Τον επόμενο χρόνο, το Newsweek ανέφερε ότι ένας άνδρας με το ίδιο επίθετο με τον Satoshi — ο Dorian Nakamoto — ήταν ο δημιουργός του bitcoin. Ο ίδιος αρνήθηκε τον ισχυρισμό και σε έναν πίνακα μηνυμάτων (στο διαδίκτυο), αναρτήθηκε μιας πρότασης από έναν λογαριασμό που ήταν γνωστό ότι είχε χρησιμοποιηθεί από τον πραγματικό Νακαμότο: «Δεν είμαι ο Ντόριαν Νακαμότο», αναφερόταν.

Αν αυτό ήταν ένα γνήσιο μήνυμα από τον δημιουργό του bitcoin, ήταν και η τελευταία δημόσια αλληλογραφία από τον Nakamoto.

Τον Μάιο του 2016, ο Wright ισχυρίστηκε ότι ήταν ο ιδρυτής του bitcoin. Συναντήθηκε με αρκετούς πρώτους πρωτοπόρους του bitcoin, έδωσε αποκλειστικές συνεντεύξεις σε τρία μέσα ενημέρωσης και γέμισε έναν ιστότοπο με έγγραφα που είχε γράψει για την κρυπτογραφία και το bitcoin.

Τρεις μέρες αργότερα, αντιμέτωπος με συνεχή κριτική, απέσυρε τον ισχυρισμό. Αφαίρεσε τα πάντα από τον ιστότοπο και τα αντικατέστησε με μια συγγνώμη τεσσάρων παραγράφων. «Έσπασα», έγραψε. «Δεν έχω το κουράγιο. Δεν μπορώ. ” Έκτοτε έχει επανέλθει υποστηρίζοντας ότι έχει δημιουργήσει το bitcoin.

Το αν ο Wright ή ο Kleiman κατέχουν ή κατείχαν τη γνώση για τη δημιουργία του κρυπτονομίσματος αμφισβητείται.

Ο Wright «χακάρει και κοροϊδεύει τους ανθρώπους, παίζοντας το παιχνίδι της εμπιστοσύνης», είπε ο Άρθουρ βαν Πελτ, επενδυτής bitcoin που έχει αναδειχθεί ως ένας από τους πιο ένθερμους κριτικούς του Wright. «Δεν υπάρχει καμία γνήσια, ανεξάρτητη, αξιόπιστη απόδειξη».

Η τεχνογνωσία του Kleiman με τους υπολογιστές ήταν γνωστό ότι ήταν εκτεταμένη. Είναι πιθανό ο Kleiman να δημιούργησε το bitcoin, είπε ο Emin Gun Sirer, ιδρυτής της Ava Labs, αλλά δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για να είμαστε σίγουροι. «Είναι ανοιχτό το ερώτημα», είπε.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο

Πρόσφατα Άρθρα
Bankman-Fried: Τα πολλά πρόσωπα του πρώην βασιλιά των crypto
Crypto |

Αλτρουιστής, ριψοκίνδυνος ή απατεώνας; Ποιος είναι τελικά ο Bankman-Fried της FTX

Αλτρουιστής, ριψοκίνδυνος ή απατεώνας; Οι συνεργάτες του τον «πούλησαν», οι δικαστές τον κατηγορούν για πλάνη και απάτη, ενώ η οικογένειά του μιλά για αυτισμό - Ποιος είναι τελικά ο Bankman-Fried της FTX;