Δύο μηνύματα στέλνει η Mytilineos ολοκληρώνοντας την πρώτη επενδυτική της κίνηση στη μακρινή ήπειρο της Αυστραλίας.

Η ελληνική εταιρία βρέθηκε εκεί το 2018 έχοντας αποκτήσει ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 260 MW και σχεδίασε το χτίσιμο των συγκεκριμένων πάρκων με σκοπό τη διείσδυση της στη συγκεκριμένη αγορά των ΑΠΕ.

Πράγματι από το 2019, οπότε και ολοκλήρωσε την εξαγορά, πέτυχε, εν μέσω πανδημίας, να κατασκευάσει στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς τα τρία πάρκα συνολικής ισχύος 120 MW στη Νέα Νότια Ουαλία. Έκανε έτσι το πρώτο βήμα της στρατηγικής εισόδου της στην αγορά της Αυστραλίας, μία από τις πιο απαιτητικές και ανταγωνιστικές αγορές διεθνώς, όπου η πρόσβαση στην «καθαρή» ενέργεια είναι ακόμη ζητούμενο για πολλές μεγάλες εταιρίες.

Η Mytilineos πέρα από την είσοδο της σε μία τέτοια αγορά στέλνει δύο μηνύματα, όπως σημειώνουν αναλυτές:

Το πρώτο έχει να κάνει με τη χθεσινή ανακοίνωσή της, σύμφωνα με την οποία ολοκληρώθηκε η χρηματοδότηση των πρώτων φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικού ύψους 104 εκ. δολ. Αυστραλίας. Η ελληνική εταιρία πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (ANZ, Societe Generale και Westpac) τα οποία δεν απαίτησαν εγγυήσεις από τη μητρική εταιρία. Πρόκειται για κίνηση, η οποία επιβεβαιώνει τις προσδοκίες των μετόχων για την υλοποίηση συνολικά του επενδυτικού προγράμματος της εισηγμένης.

Το δεύτερο μήνυμα έρχεται ως προς τον τρόπο με τον οποίο η Mytilineos εξασφαλίζει σταθερά έσοδα μέσα από την ηλεκτροπαραγωγή 220 GWh ετησίως. Προχώρησε σε σύναψη δεκαετούς πράσινης συμφωνίας αγοράς (PPA) με μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικού εμπορίου της Αυστραλία που διαθέτει περισσότερα από 2.400 καταστήματα. Η καθιέρωση των PPAs είναι κι ένα από τα ζητούμενα στην ελληνική αγορά. «Η εισηγμένη έχει την τεχνογνωσία και μπορεί να παίξει ρόλο τόσο σε επίπεδο διαμόρφωσης θεσμικού πλαισίου με κίνητρα για τη σύναψη PPAs, όσο και συνολικά στην εγχώρια αγορά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης