Με το βλέμμα στραμμένο στα Χριστούγεννα βρίκεται η ελληνική Κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να αποφύγει τα χειρότερα. Ο Νοέμβριος τείνει να εξελιχθεί σε «μαύρο» μήνα δεδομένου ότι τα κρούσματα τραβούν την ανηφόρα και δυχτυχώς το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους που χάνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό. Η εκστρατεία που έχουν ξεκινήσει οι αρμόδιοι φορείς προκειμένου να υψωθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, βρίσκεται σε εξέλιξη και όλοι ευελπιστούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο έχει διευκρινίσει πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να επιβληθούν μέτρα για τους εμβολιασμένους πολίτες. Κι όλα αυτά λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων που επιχειρηματίες και πολίτες αναμένουν με ανυπομονησία για να πάρουν μια ανάσα.

Δυστυχώς όμως, όπως προαναφέραμε, πριν ακόμα ολοκληρωθεί ο Νοέμβριος οι νεκροί στη χώρα μας έχουν ξεπεράσει τους 1.180 νεκρούς μέσα στον Νοέμβριο. Το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, όταν δεν είχαμε στη διάθεσή μας το εμβόλιο , οι νεκροί από κοροναϊό περιορίζονταν σε 712. Με απλά λόγια, οι θάνατοι που σημειώθηκαν τις πρώτες 20 ημέρες του Νοεμβρίου πέρσι αυξήθηκαν φέτος σε ποσοστό πάνω από 60%.

Τραγικός απολογισμός

Στους 594 αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες Σάββατο. Εξ αυτών οι 493 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 101 είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Στα 5.991 τα κρούσματα, ενώ καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο και 69 θάνατοι.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 5.991, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 874.812 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 108 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.239 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 69, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.237 θάνατοι. Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 594 (60.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 493 (83%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 101 (17%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.437 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 452 (ημερήσια μεταβολή -7.38%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 438 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι»

Η φιλοσοφία της Κυβέρνησης, όπως αυτή αποτυπώθηκε από τα χείλη του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, είναι ότι δεν πρόκειται να πάμε σε περιορισμούς τύπου lockdown, είτε γενικού είτε ειδικού. Τα μέτρα που θα λαμβάνονται θα είναι μέτρα που θα περιορίζουν την κινητικότητα των ανεμβολίαστων, αλλά δεν θα είναι τιμωρητικά, όπως είπε.

Όπως επεσήμανε ο κ. Πλεύρης, το 85% όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. «Για τις κλίνες ΜΕΘ γίνονται συνεχώς σχεδιασμοί, ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις. Το ΕΣΥ αντέχει ακόμα. Δεν πρόκειται να κλείσουμε».

Επίσης διευκρίνισε πως «όσο υπάρχει αυτή η κατάσταση θα λαμβάνονται μέτρα. Η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μην φτάσουμε σε έναν πλήρη περιορισμό των ανεμβολίαστων στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Θα επιμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση, οποιαδήποτε όμως μέτρα χρειαστούν δεν θα είναι τιμωρητικά για τα ¾ του πληθυσμού που είχε επιλέξει να εμβολιαστεί και δεν πιέζουν το ΕΣΥ.»

Σχετικά με τους αυξημένους θανάτους, ο υπουργός μιλώντας στο ΣΚΑΙ, εξήγησε ότι «οι νεκροί είναι σε συνάρτηση με την εμβολιαστική κάλυψη. Συνεπώς, περιορίζοντας την κινητικότητα λειτουργούμε προστατευτικά.»

Όσον αφορά τους εμβολιασμένους, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα μέτρα. «Στους αμιγείς χώρους για εμβολιασμένους, με το σκεπτικό ότι δεν κινδυνεύουν ως προς τη νόσηση όπως οι ανεμβολίαστοι, δεν εξετάζονται περαιτέρω περιοριστικά μέτρα».

«Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια…»

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ουσιαστικά δεν απέκλεισε την πιθανότητα η χώρα μας να υποχρεωθεί τελικά να εφαρμόσει γενικό lockdown στο επόμενο χρονικό διάστημα.

«Η πρόθεση είναι να μην γίνει lockdown, γιατί έχει και αυτό τις δικές του παρενέργειες», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, ωστόσο άφησε ανοιχτό ένα «παράθυρο» λέγοντας πως «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να μην πάμε σε lockdown και ο μόνος τρόπος για να το αποφύγουμε αυτό, είναι ο εμβολιασμός».

Συνεπώς, όσο παραμένει χαμηλό το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης και όσο επιδεινώνεται η κατάσταση, τόσο δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο στο πλαίσιο της αναχαίτισης τού κύματος πανδημίας.

«Με την τρίτη δόση χτίζουμε την άμυνά μας»

Το μόνο αισιόδοξο σε σχέση με τα παραπάνω συγκλονιστικά δεδομένα είναι το γεγονός πως οι εμβολιασμοί κατά της covid-19 εμφανίζουν αύξηση μετά την λήψη μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας, τόσο για την πρώτη όσο και για την τρίτη δόση, ενώ αναμένεται νέα ώθηση τις επόμενες μέρες.

Ήδη από τα προηγούμενα μέτρα φαίνεται ότι υπάρχει μια ένταση στους εμβολιασμούς. Τα προγραμματισμένα ραντεβού μέχρι χθες (για όλες τις δόσεις εμβολίου) ξεπερνούν τις 900.000.

Ειδικά η τρίτη δόση κινείται σε πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και το μήνυμα που δίνεται με την επιλογή λήξης της ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 7 μήνες για τους άνω των 60 ετών από 13 Δεκεμβρίου, είναι ότι αυτοί οι πληθυσμοί οι οποίοι βρίσκονται σε μια ηλικιακή ομάδα και κινδυνεύουν πολύ περισσότερο θα πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Καθημερινά την τελευταία εβδομάδα περίπου 70.000 πολίτες κατά μέσο όρο, κλείνουν ραντεβού για την τρίτη δόση. Αναμένεται περαιτέρω ώθηση μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας στο emvolio.gov.gr, για τον έγκαιρο προγραμματισμό ραντεβού για την αναμνηστική δόση 15 μέρες νωρίτερα από την συμπλήρωση 6μηνου από την δεύτερη δόση. Εκτιμάται ότι τα ραντεβού θα ξεπεράσουν τις 90.000. Ήδη έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση πάνω από 900.000 πολίτες.

Για την σημασία που έχει η τρίτη δόση στο χτίσιμο της ανοσίας μίλησε στο «ΜΕGA Σαββατοκύριακο» ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας.
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο κομμάτι. Σίγουρα το ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύεται σήμερα ή κάνει πιο σοβαρή νόσο είναι το οδηγό ποσοστό σε αυτή την πανδημική κρίση. Βλέπουμε ότι υπάρχει φθίνουσα ανοσία του εμβολίου σε κάποιο χρονικό διάστημα, που υπολογίζεται στους 6 μήνες. Το αν αυτή τη στιγμή τους κλείσουμε ή μας κλείσουν μέσα πρέπει να το αποφύγουμε. γιατί μπαίνουμε σε μία διχαστική προσέγγιση του θέματος».


«Εάν φτάσουμε σε σημείο που θα βρεθούμε σε μεγάλο αδιέξοδο, πιστεύω ότι θα πάρουμε μέτρα όπως αυτά που πήραν οι ευρωπαϊκές χώρες. Το θέμα είναι πως θα αναστείλουμε κάποια κομμάτια για να μη φτάσουμε εκεί. Νομίζω ότι το lockdown είναι ένα από τα ζητήματα που θα τεθούν το τραπέζι, αλλά θα τεθούν ίσως με διαφορετικό τρόπο που είχαμε ζήσει τις προηγούμενες χρονιές. Δεν είμαστε μόνο γιατροί, άλλα άνθρωποι της κοινωνίας και βλέπουμε τα προβλήματα της κοινωνίας».

Με στόχο την επίτεξη της ανοσίας της αγέλης

Την δική του εξήγηση πίσω από την αύξηση των εμβολιασμών αλλά και τα δεδομένα που ισχύουν πλέον για την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης, παρέθεσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όπως εκτίμησε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, οι ανεμβολίαστοι που προχώρησαν στον εμβολιασμό τους τις τελευταίες ημέρες, δεν παρακινήθηκαν από τις εισηγήσεις των υγειονομικών αλλά από την «καθημερινή παρουσία των θανάτων δίπλα τους» εξήγησε.

«Είναι πικρό να το λέμε, αλλά είναι μια πραγματικότητα. Εμείς θα συνεχίσουμε να τους συμβουλεύουμε και να απαντάμε στους λογικούς φόβους και απορίες που έχουν για να πράξουν το αναγκαίο για την προστασία τους», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όσον αφορά στην ανοσία της αγέλης, ο ιατρός συμφώνησε πως κάποια στιγμή τα κρούσματα κοροναϊού θα αφορούν «συναχωμένους», ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτό θα γίνει πραγματικότητα υπό συγκεκριμένους όρους: «Δεν αρκεί να φτάσουμε 7-8 εκατ. εμβολιασμένους μέσα σε 12 ή 18 μήνες. Πρέπει να είμαστε όλοι εμβολιασμένοι την ίδια στιγμή» ανέφερε, ενώ είπε ότι βρισκόμαστε σε μια στιγμή που θα πρέπει να ανανεώνεται η άμυνα των ήδη εμβολιασμένων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube