Η πανδημία άνοιξε περαιτέρω την ψαλίδα ανάμεσα στους πλούσιους και φτωχούς φοιτητές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στις ΗΠΑ . Το ξεκίνημα της ακαδημαϊκής περιόδου επιφύλαξε ακόμα μια μείωση στις εγγραφές προπτυχιακών σπουδαστών κατά 3,5% σε σχέση με πέρυσι,  σύμφωνα με έκθεση του National Student Clearinghouse Research Center .

Η μείωση προστίθεται και στη περυσινή με απότελεσμα ο αριθμός των προπτυχιακών φοιτητών στο κολέγιο έχει κατά 7,8% στη διετία – τη μεγαλύτερη διετή πτώση των εγγραφών τα τελευταία 50 χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση.

Ένα σημαντικό συμπέρασμα που ανέδειξε η έρευνα είναι η μεγάλη ανισότητα μεταξύ των σχολών, με τα ιδρύματα που είναι λιγότερο επιλεκτικά και καθώς και με τα ιδρύματα που απεύθυνονται σε μαθητές χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη πτώση στις εγγραφές. Οι εγγραφές στα κοινοτικά κολέγια παρουσίασαν τη μεγαλύτερη πτώση, κατά 15% από το 2019, ενώ τα εξαιρετικά επιλεκτικά κολέγια σημείωσαν αύξηση 3,1% και επέστρεψαν στα προ πανδημίας επίπεδα.

Οι συνέπειες της ανισότητας

Οι συνέπειες για τα ιδρύματα που εγγράφουν λιγότερους μαθητές  κι άρα έχουν λιγότερα έσοδα από δίδακτρα των λιγότερων φοιτητών και των λιγότερων εσόδων από τα δίδακτρα θα μπορούσαν να είναι σοβαρές, σύμφωνα με τον Σαμ Πόλακ, συνεργάτη και ανώτερο στέλεχος της NEPC’s Endowments and Foundations.

Στην πραγματικότητα, το 62% των επικεφαλής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δήλωσε ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν τώρα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της NEPC.

Η ελίτ των Πανεπιστημίων ανθεί 

Την ώρα που ορισμένα μικρά κολλέγια έπρεπε να είχαν κλείσει εντελώς, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, που ανήκουν στην ελίτ των ΗΠΑ, έχουν εξαιρετική ανάκαμψη. Μια μικρή ομάδα πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένων πολλών που μετέχουν στο Ivy League, σημείωσε αύξηση ρεκόρ στις αιτήσεις εγγραφής  και στα καθαρά κέρδη.

Αυτά τα ιδρύματα ανακοίνωσαν επίσης κέρδη ρεκόρ από δωρεές που προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από επενδύσεις ιδιωτικών και επιχειρηματικών κεφαλαίων,όπως επισημαίνει στο CNBC o Πόλακ. Ορισμένα κληροδοτήματα μάλιστα αυξήθηκαν περισσότερο από 50%.

Ως αποτέλεσμα, πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Στάνφορντ και το Πρίνστον είναι σε θέση να επεκτείνουν τις προσφορές οικονομικής βοήθειας, μειώνοντας το κόστος και αυξάνοντας την απήχηση σε ακόμη περισσότερους φοιτητές σε εθνικό επίπεδο.

Στον αντίποδα τα λιγότερο ανταγωνιστικά σχολεία,  χωρίς τους ίδιους πόρους, κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη περισσότερους μαθητές, διευρύνοντας το χάσμα, επισημαίνει και καταλήγει ο Πόλακ «Όπως συμβαίνει στο έθνος , αυξάνεται η διχοτόμηση μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων και αυτό φαίνεται να ισχύει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή