
Δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει οδηγήσει στον θάνατο περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους ο πλανήτης είναι απροετοίμαστος μπροστά στο ενδεχόμενο μια νέας επιδημίας ή και πανδημίας.
Αυτό συμπεραίνουν οι ερευνητές που συντάσσουν τον Παγκόσμιο Δείκτη Ασφάλειας Υγείας, στο πλαίσιο του κοινού πρότζεκτ της Πρωτοβουλίας για την Πυρηνική Απειλή (Nuclear Threat Initiative) και του Κέντρου Τζονς Χόπκινς στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Bloomberg για την Ασφάλεια Υγείας. Για την κατάρτιση του δείκτη αξιολογείται η δράση 195 χωρών και διαπιστώθηκε ανεπαρκής ετοιμότητα των χωρών, με αποτέλεσμα ο κόσμος να είναι ευάλωτος σε μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που μπορεί να είναι πιο επώδυνες για την ανθρωπότητα από ό,τι η Covid-19.
Πώς αξιολογούνται 195 χώρες
Η αξιολόγηση της ικανότητας κάθε χώρας να προλαμβάνει, να ανιχνεύει και να ανταποκρίνεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία το 2021 βασίστηκε σε δημόσιες πληροφορίες. Οι ερευνητές στάθμισαν, επίσης, άλλους παράγοντες, όπως την εμπιστοσύνη του κοινού στην εκάστοτε κυβέρνηση. Ο μέσος όρος της βαθμολογίας όλων των χωρών που αξιολογήθηκαν για το 2021 ήταν 38,9/100, παραμένοντας αμετάβλητος από το 2019, ενώ καμία χώρα δεν σημείωσε βαθμολογία πάνω από 75,9.
Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός – Η πανδημία αύξησε το ποσοστό του παγκόσμιου πλούτου που κατέχουν οι δισεκατομμυριούχοι
Τι δεν πήγε καλά
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τον τεράστιο πλούτο και την επιστημονική επάρκεια παρέμειναν και το 2021 στην πρώτη θέση της συνολικής κατάταξης, όπως και το 2019 όταν διαμορφώθηκε ο πρώτος αντίστοιχος Δείκτης Ασφάλειας Υγείας.
Όμως, αναλύοντας τα επιμέρους στοιχεία, οι ΗΠΑ σημείωσαν και τη χαμηλότερη βαθμολογία όσον αφορά την εμπιστοσύνη του κοινού στην κυβέρνηση, η οποία συνδέεται άρρηκτα με τους υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων από κορωνοϊό. Αυτό εξηγεί και γιατί άλλες χώρες που αξιολογήθηκαν ψηλά το 2019 ανταποκρίθηκαν, επίσης, ανεπαρκώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Κατά τη διάρκεια σχεδόν δύο ετών, αναφέρεται στην έκθεση, οι πολιτικοί των ΗΠΑ αμφισβήτησαν τα κίνητρα και τα μηνύματα των αξιωματούχων υγείας και έθεσαν υπό συζήτηση τη σοβαρότητα του ιού και την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων. «Το αποτέλεσμα: σε πολλές περιοχές της χώρας, οι πολίτες ήταν πρόθυμοι να συμμορφωθούν με τις συστάσεις για τη δημόσια υγεία που θα επιβράδυναν την εξάπλωση του ιού», επισημαίνεται.
Οι άλλες χώρες 9 χώρες στο top 10 εκείνων με την υψηλότερη βαθμολογία στον Δείκτη Ασφάλειας Υγείας είναι οι εξής: Αυστραλία, Φινλανδία, Καναδάς, Ταϊλάνδη, Σλοβενία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Νότια Κορέα και Σουηδία.


Latest News

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.