Στην κρίσιμη συνάντηση τους συναντιούνται οι πρυτάνεις των ΑΕΙ από την Τετάρτη 15 του μήνα και μέχρι το ερχόμενο Σάββατο 18 του μήνα, όπου αναμένεται η ομιλία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, πριν την ανακοίνωση των πορισμάτων και ψηφισμάτων της ηγεσίας των ελληνικών πανεπιστημίων.

Και παρότι οι τελευταίες Σύνοδοι των ελληνικών πανεπιστημίων χαρακτηρίζοντας από χαμηλούς τόνους και «νωχελικά» ψηφίσματα, η επόμενη συνάντηση τους με «οικοδεσπότη» το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αναμένεται να οδηγήσει σε ζωηρές συζητήσεις και έντονες τοποθετήσεις.

Για παράδειγμα, πως θα σχολιάσουν οι υπεύθυνοι για τα οικονομικά των ΑΕΙ, αρμόδιοι αντιπρυτάνεις στην συνάντηση τους την πρώτη ημέρα της Συνόδου, το γεγονός ότι αναμένεται με τον νέο χρόνο η κατάθεση ενός νέου Νόμου Πλαισίου από την κυβέρνηση που αφαιρεί από τα πρυτανικά συμβούλια την διαχείριση των κρίσιμων λογαριασμών έρευνας ΕΛΚΕ (εκείνων δηλαδή των λογαριασμών στους οποίους βρίσκονται όλα τα χρήματα) και την δίνει στα Συμβούλια διοίκησης τους, τα οποία και αναμένεται να ξανασυσταθούν;

Η πως θα σχολιάσουν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων τις φήμες περί μείωσης του αριθμού του βασικού οργάνου διοίκησης των ΑΕΙ, της Συγκλήτου τους και τον περιορισμό της μόνο στην διαχείριση ακαδημαϊκών θεμάτων;

Έτσι η αλλιώς, οι τελευταίες πληροφορίες, αφορούν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που θα συζητήσουν οι «ηγέτες» των ΑΕΙ τα οποία και είναι τα παρακάτω:

  • Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου: Χαιρετισμός του αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΕΜΠ Ιωάννη Χατζηγεωργίου και συζήτηση για θεσμικά και οικονομικά θέματα (διαδικασία διαχείρισης προκαταβολών – προπληρωμών, θεματα λειτουργίαςπροτάσεις απλοποίησης διαδικασιών παρακολούθησης του προυπολογισμού κλπ). Στην συνεδρίαση αυτή αναμένεται ενημέρωση από εκπρόσωπο του υπουργείο Παιδείας για το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΕΛΚΕ των ΑΕΙ. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν στην διάρκεια της ημέρας είναι τα πορίσματα ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στους Ε.Λ.Κ.Ε., το διαχειριστικό καθεστώς παροχής υπηρεσιών από τα εργαστήρια των πανεπιστημίων, προτεινόμενες διατάξεις για τροποποίηση των διαδικασιών διεξαγωγής απευθείας αναθέσεων, εκσυγχρονισμού, απλοποίησης και αναμόρφωσης του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων/ προμηθειών στους Ε.Λ.Κ.Ε. βελτίωση του πλαισίου μετακινήσεων στο πλαίσιο των υλοποιούμενων έργων, έναρξη διαδικασίας ηλεκτρονικής τιμολόγησης – Μy Data. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συζήτηση για την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων για την απόδοση υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες.

Στην απογευματινή συνεδρία της  ίδιας ημέρας θα είναι προσκεκλημένοι εκπρόσωποι Φορέων, ενώ θα μιλήσουν οι Ξένη Χρυσοχόου, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. (Ελληνικό Ίδρυμα Καινοτομίας και Έρευνας) και ασκούσα καθήκοντα διευθύντριας του  Χαράλαμπος Σαββάκης, αντιπρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., Ελένη Πουλακάκη, Πολυτίμη Σακελλαρίου, Ανδριάνα Μανώλη και Αντωνία Μανιατάκου, στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και Βαγγέλης Αργουδέλης, εκπρόσωπος του Διικτύου «Πράξη»

  • Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου. Έναρξη εργασιών της 83ης Συνόδου αντιπρυτάνεων Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης. Χαιρετισμός από τον πρύτανη του ΕΜΠ Ανδρέα Μπουντουβή και τον αντιπρύτανη κ. Χατζηγεωργίου. Παρουσίαση πορισμάτων, συζήτηση των θεμάτων και λήψη αποφάσεων. Συζήτηση με τους Σπύρο Πρωτοψάλτη, διοικητή και πρόεδρο Δ.Σ. Ο.Α.Ε.Δ, Ελένη Πουλακάκη, στέλεχος υπουργείο Ανάπτυξης, Νικόλαος Θωμαΐδης, αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) της Περιφέρειας Αττικής, Μιχάλης Δρίτσας, επικεφαλής Γραφείου υφυπουργού Ανάπτυξης.

Το απογευμα της ίδιας ημέρας θα συζητηθούν θέματα φορολογίας των προσόδων των λογαριασμών Ταμειακής Διαχείρισης των ΕΛΚΕ, Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων, συνεργασία Κέντρων Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) πανεπιστημίων με Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης, κλπ.

Ιδιαίτερη συζήτηση θα γίνει για το νέο Νόμο περί ίδρυσης εταιρείων – τεχνοβλαστών (spin offs) στα πανεπιστήμια. Ακόμη, θα γίνει ενημέρωση από τον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Περικλή Μήτκα και την γενική διευθύντρια της Αρχής Χριστίνα Μπέσκα και συζήτηση για την πιστοποίηση των νέων τμημάτων των ΑΕΙ, ενημέρωση από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, θέματα φοιτητικής μέριμνας, εμπειρία με συνεργασία πανεπιστημίων του εξωτερικού, αποτίμηση της δια ζώσης διδασκαλίας Υγειονομική κατάσταση, υποστήριξη Γραφείων Διδασκαλίας και Μάθησης, μέτρα «αυτοκάθαρσης στις δημόσιες συμβάσεις, χρηματοδότηση μέτρων προστασίας έναντι της πανδημίας covid-19, ένταξη των πανεπιστημίων στο ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

  • Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου.Επίσημη έναρξη εργασιών της 98η Συνόδου πρυτάνεων και προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των ελληνικών πανεπιστημίων. Χαιρετισμοί από τους πρύτανη πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, Π. Σκλιάς, και προεδρεύοντας Συνόδου κυπριακών πανεπιστημίων, Περ. Μήτκα και πρόεδρος Ερευνητικών Κέντρων, Γ. Εμίρη. Ομιλίες από γενικό γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, Αθαν. Κυριαζή, την πρόεδρο του Συνδέσμου ελληνικών ακαδημαικών βιβλιοθηκών Θεοδώρα Ιωαννίδου, εκπρόσωποι κομμάτων σε θέματα παιδείας
  • Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου. Ομιλία της υπουργού Παιδείας και ενημέρωση των πρυτάνεων των ΑΕΙ. Εργασίες 98ης Συνόδου με εισηγήσεις Αντιπρυτάνεων α) Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας και β) Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης και συζήτηση θεμάτων επικαιρότητας. Θα ακολουθήσει συζήτηση και πορίσματα.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ ήρθε για να γίνει κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό