Τουρκία – Η φτηνή λίρα φέρνει ρεκόρ ξένων αγοραστών στα ακίνητα

Η υποχώρηση της ισοτιμίας του τουρκικού νομίσματος και τα φτηνά δάνεια από τις τράπεζες έχουν προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον των ξένων, που σπεύδουν να αποκτήσουν σπίτια σε διάφορες πόλεις.

Τουρκία – Η φτηνή λίρα φέρνει ρεκόρ ξένων αγοραστών στα ακίνητα

Σήμα… γενικής επίθεσης στην τουρκική αγορά ακινήτων έχει σημάνει στις τάξεις των ξένων επενδυτών – ακόμη και των ιδιωτών αγοραστών. Η αιτία, όπως είναι προφανές, δεν είναι άλλη από την διαρκή υποχώρηση της λίρας έναντι του δολαρίου, του ευρώ και άλλων νομισμάτων, η οποία τους επιτρέπει να αγοράζουν σπίτια και γραφεία σε πολύ ελκυστικές τιμές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 40% της αξίας του έναντι του αμερικανικού από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα και σχεδόν το 50% από τις αρχές του έτους, με την ισοτιμία να κινείται κάτω από τις 14 λίρες ανά δολάριο (και σχεδόν 16 ανά ευρώ). Με βασική αιτία, όπως είναι γνωστό, την εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και τις διαρκείς μειώσεις επιτοκίων, κατ’ απαίτηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Αύξηση σχεδόν κατά 50%

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, οι αγορές ακινήτων από ξένους τον Νοέμβριο έφτασαν στις 7.363 μονάδες, κάτι που σημαίνει ότι αυξήθηκαν κατά 48,4% και διαμορφώθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ από το 2013, έτος κατά το οποίο άρχισαν να τηρούνται τα σχετικά αρχεία. Αντιπροσωπεύουν δε το 4,2% των συνολικών πωλήσεων ακινήτων τον ίδιο μήνα.

Έτσι, ο Νοέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας όλου του έτους μέχρι στιγμής. Στη διάρκεια των πρώτων 11 μηνών οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους παρουσιάζονται αυξημένες κατά 39,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Κι αυτό όταν στο ίδιο διάστημα οι συνολικές πωλήσεις ακινήτων υποχώρησαν κατά 9,2% έναντι του προηγούμενου έτους (αν και τον Νοέμβριο καταγράφηκε άλμα της τάξης του 59% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020).

Όσον αφορά στις πόλεις που προτίμησαν οι ξένοι τον Νοέμβριο, στην κορυφή βρίσκεται η Κωνσταντινούπολη, με 2.922 αγοραπωλησίες στη διάρκεια του μήνα. Ακολουθούν, στη δεύτερη και τρίτη θέση αντιστοίχως, η Αντάλεια και η Άγκυρα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το στοιχείο ότι ανάμεσα στους ξένους αγοραστές κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζουν οι γείτονες της Τουρκίας: Ενδεικτικά, πάντα σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, στην πρώτη θέση βρίσκονται οι υπήκοοι του Ιράν, ενώ ακολουθούν εκείνοι του Ιράκ και της Ρωσίας.

Τα δάνεια και ο τρόμος του Ερντογάν

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι τον Νοέμβριο αυξήθηκαν εντυπωσιακά και οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων – κατά 61% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020, με αποτέλεσμα να φτάσουν στα 39.366, αντιπροσωπεύοντας το 22% του συνολικού δανεισμού τη συγκεκριμένη περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι «έκρηξη» στον δανεισμό σημειώθηκε και πέρυσι, πρώτο έτος της πανδημίας, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων που πρόσφεραν οι κρατικές τράπεζες, οι οποίες μάλιστα έκαναν εκστρατεία προσέλκυσης αγοραστών.

Δεν είναι παράλογο, λοιπόν, που ο Ερντογάν φοβάται ότι ένας γύρος αύξησης των επιτοκίων θα προκαλέσει τσουνάμι καθυστερήσεων και μη εξυπηρέτησης των δανείων – δίνοντας και στον ίδιο την χαριστική βολή.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο