Τον τίτλο της «χώρας της χρονιάς» για το 2021 απένειμε ο Economist στην Ιταλία.

Όπως εξηγεί, η διάκριση δεν απονέμεται στη μεγαλύτερη χώρα, στην πλουσιότερη ή σε εκείνη με τους πιο ευτυχισμένους πολίτες, αλλά σε αυτήν που σημείωσαν τη μεγαλύτερη βελτίωση.

Και, σε ό, τι αφορά την Ιταλία, η απονομή του δεν εκπορεύεται ούτε από την κατάκτηση του Euro, ούτε από την πρώτη θέση που κατέλαβε στη Eurovision, όπως σημειώνουν με έμφαση, αλλά στην πολιτική της κυβέρνησης Ντράγκι.

Αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον του πρώην πρωθυπουργού μεγιστάνα των ΜΜΕ, Σίλβιο Μπερλουσκόνι -για τον οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικός εάν εφάρμοζε την προτροπή του ιταλικού τραγουδιού που κέρδισε τη Eurovision, «κλείσε το στόμα και κάνε αυτό που πρέπει»- ο Economist είδε στο πρόσωπο του Μάριο Ντράγκι έναν ικανό πρωθυπουργό που χαίρει της εκτίμησης της διεθνούς κοινότητας.

Για μια φορά, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών της έβαλε στην άκρη τις μεταξύ της διαφορές για να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα ριζικής μεταρρύθμισης, με βάση το οποίο η Ιταλία θα λάβει τα κεφάλαια του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία, εγκωμιάζουν την ιταλική κυβέρνηση οι συντάκτες του Economist.

Επίσης, το ποσοστό εμβολιασμού στην Ιταλία είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, και μετά από ένα δύσκολο 2020, η οικονομία της ανακάμπτει πιο γρήγορα από εκείνη της Γαλλίας ή της Γερμανίας.

Χωρίς να κρύβουν τον ενθουσιασμό τους καταλήγουν χαρακτηριστικά: «Παρόλο που είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αυτή η έκρηξη λογικής διακυβέρνησης να ανατραπεί, είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι η σημερινή Ιταλία είναι μια καλύτερη χώρας σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020. Συγχαρητήρια!».

Κάθε χρόνο o Economist διακρίνει τη «χώρα της χρονιάς».

H διάκριση δεν απονέμεται στη μεγαλύτερη χώρα, στην πλουσιότερο ή σε εκείνη με τους πιο ευτυχισμένους πολίτες, αλλά σε αυτόν που με βάση τα κριτήρια της ομάδας αξιολόγησης σημείωσαν τη μεγαλύτερη βελτίωση.

Τις προηγούμενες χρονιές, πρωταθλητές αναδείχθηκαν το Ουζμπεκιστάν (για την κατάργηση της δουλείας), η Κολομβία (για τη σύναψη ειρήνης) και η Τυνησία (για την επαναφορά της δημοκρατίας).

Δύσκολη χρονιά

Η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη, σύμφωνα με τους συντάκτες του εμβληματικού οικονομικού εντύπου. Σηματοδοτήθηκε από την εξάπλωση των ανισοτήτων μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών όσον αφορά την κατανομή των εμβολίων για την αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και την εμφάνιση νέων στελεχών του ιού με τις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον.

Σε πολιτικό επίπεδο, σε πολλές χώρες οι πολιτικές ελευθερίες και η δημοκρατία επλήγησαν, ενώ αλλού εκδηλώθηκαν εμφύλιες διαμάχες.

Αχτίδες φωτός

Ωστόσο, τα σκοτάδια του 2021 φώτισαν πολλές χώρες.

Τέτοιες ήταν η Σαμόα όπου καθαιρέθηκε μετά από 33 χρόνια η κυβέρνηση που υποστήριζε ότι ήταν… θείο θέλημα, η Μολδαβία, από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, που για χρόνια αποτελούσε κέντρο ξεπλύματος ρωσικού βρώμικου χρήματος και το 2021 ανέθεσε την προεδρία της χώρας στη Μάγια Σάντου η οποία υποσχέθηκε να απαλλάξει τη χώρα από τη διαφθορά.

Ακόμη, η Ζάμπια, η οποία επέστρεψε στη δημοκρατία, αλλά και η Λιθουανία η οποία υπερασπίστηκε επίσης τις δημοκρατικές αξίες, αντιστάθηκε σε αυταρχικά καθεστώτα και έγινε άσυλο για αντιφρονούντες από τη Λευκορωσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση
Επικαιρότητα |

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση

Με το πιο θανατηφόρο, τουλάχιστον τα τελευταία 60 έτη, σιδηροδρομικό ατύχημα να απλώνει βαρύ το πέπλο του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά».