Τον τίτλο της «χώρας της χρονιάς» για το 2021 απένειμε ο Economist στην Ιταλία.
Όπως εξηγεί, η διάκριση δεν απονέμεται στη μεγαλύτερη χώρα, στην πλουσιότερη ή σε εκείνη με τους πιο ευτυχισμένους πολίτες, αλλά σε αυτήν που σημείωσαν τη μεγαλύτερη βελτίωση.
Και, σε ό, τι αφορά την Ιταλία, η απονομή του δεν εκπορεύεται ούτε από την κατάκτηση του Euro, ούτε από την πρώτη θέση που κατέλαβε στη Eurovision, όπως σημειώνουν με έμφαση, αλλά στην πολιτική της κυβέρνησης Ντράγκι.
Αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον του πρώην πρωθυπουργού μεγιστάνα των ΜΜΕ, Σίλβιο Μπερλουσκόνι -για τον οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικός εάν εφάρμοζε την προτροπή του ιταλικού τραγουδιού που κέρδισε τη Eurovision, «κλείσε το στόμα και κάνε αυτό που πρέπει»- ο Economist είδε στο πρόσωπο του Μάριο Ντράγκι έναν ικανό πρωθυπουργό που χαίρει της εκτίμησης της διεθνούς κοινότητας.
Για μια φορά, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών της έβαλε στην άκρη τις μεταξύ της διαφορές για να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα ριζικής μεταρρύθμισης, με βάση το οποίο η Ιταλία θα λάβει τα κεφάλαια του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία, εγκωμιάζουν την ιταλική κυβέρνηση οι συντάκτες του Economist.
Επίσης, το ποσοστό εμβολιασμού στην Ιταλία είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, και μετά από ένα δύσκολο 2020, η οικονομία της ανακάμπτει πιο γρήγορα από εκείνη της Γαλλίας ή της Γερμανίας.
Χωρίς να κρύβουν τον ενθουσιασμό τους καταλήγουν χαρακτηριστικά: «Παρόλο που είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αυτή η έκρηξη λογικής διακυβέρνησης να ανατραπεί, είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι η σημερινή Ιταλία είναι μια καλύτερη χώρας σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020. Συγχαρητήρια!».
Κάθε χρόνο o Economist διακρίνει τη «χώρα της χρονιάς».
H διάκριση δεν απονέμεται στη μεγαλύτερη χώρα, στην πλουσιότερο ή σε εκείνη με τους πιο ευτυχισμένους πολίτες, αλλά σε αυτόν που με βάση τα κριτήρια της ομάδας αξιολόγησης σημείωσαν τη μεγαλύτερη βελτίωση.
Τις προηγούμενες χρονιές, πρωταθλητές αναδείχθηκαν το Ουζμπεκιστάν (για την κατάργηση της δουλείας), η Κολομβία (για τη σύναψη ειρήνης) και η Τυνησία (για την επαναφορά της δημοκρατίας).
Δύσκολη χρονιά
Η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη, σύμφωνα με τους συντάκτες του εμβληματικού οικονομικού εντύπου. Σηματοδοτήθηκε από την εξάπλωση των ανισοτήτων μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών όσον αφορά την κατανομή των εμβολίων για την αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και την εμφάνιση νέων στελεχών του ιού με τις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον.
Σε πολιτικό επίπεδο, σε πολλές χώρες οι πολιτικές ελευθερίες και η δημοκρατία επλήγησαν, ενώ αλλού εκδηλώθηκαν εμφύλιες διαμάχες.
Αχτίδες φωτός
Ωστόσο, τα σκοτάδια του 2021 φώτισαν πολλές χώρες.
Τέτοιες ήταν η Σαμόα όπου καθαιρέθηκε μετά από 33 χρόνια η κυβέρνηση που υποστήριζε ότι ήταν… θείο θέλημα, η Μολδαβία, από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, που για χρόνια αποτελούσε κέντρο ξεπλύματος ρωσικού βρώμικου χρήματος και το 2021 ανέθεσε την προεδρία της χώρας στη Μάγια Σάντου η οποία υποσχέθηκε να απαλλάξει τη χώρα από τη διαφθορά.
Ακόμη, η Ζάμπια, η οποία επέστρεψε στη δημοκρατία, αλλά και η Λιθουανία η οποία υπερασπίστηκε επίσης τις δημοκρατικές αξίες, αντιστάθηκε σε αυταρχικά καθεστώτα και έγινε άσυλο για αντιφρονούντες από τη Λευκορωσία.
Latest News
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;