Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανησυχεί για τα κρυπτονομίσματα, ιδιαίτερα επειδή η αναδυόμενη αυτή αγορά αναπτύσσεται με τόσο σημαντικό ρυθμό, με αποτέλεσμα οι ρυθμιστικές αρχές να ακολουθούν τις εξελίξεις…

Η συνολική αξία όλων των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης ξεπέρασε τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους — αντιπροσωπεύοντας 10πλάσιο άλμα από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στις αρχές του 2020, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ.

Ο Έβαν Παπαγεωργίου, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος στο ΔΝΤ, είπε στο CNBC ότι «το οικοσύστημα κρυπτογράφησης έχει αναπτυχθεί σημαντικά… Η διαδικασία δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, αλλά υπήρξαν επίσης μερικά ενδιαφέροντα τεστ αντοχής».

Ένα από τα προβλήματα που έχει επισημάνει το ΔΝΤ είναι ότι πολλοί από τους ανθρώπους και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εμπορεύονται αυτά τα περιουσιακά στοιχεία «στερούνται ισχυρών λειτουργικών πρακτικών, πρακτικών διακυβέρνησης και κινδύνου».

Ως εκ τούτου, το Ταμείο είπε ότι οι καταναλωτές κινδυνεύουν, προσθέτοντας ότι υπάρχει απλώς «ανεπαρκής γνωστοποίηση και εποπτεία» σε αυτόν τον τομέα. Επιπλέον, πιστεύει ότι τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης δημιουργούν κάποια «κενά δεδομένων» και «μπορούν να ανοίξουν ανεπιθύμητες πόρτες για ξέπλυμα χρήματος, καθώς και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».

Όπως επισημαίνει το CNBC, άλλα ιδρύματα ζητούν περισσότερη δράση για να γίνουν αυτές οι επενδύσεις ασφαλέστερες. Τα κρυπτονομίσματα μπορεί να είναι ένα διχαστικό θέμα, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι είναι το μέλλον του χρήματος και άλλοι να παρουσιάζουν πιο δύσπιστα επιχειρήματα σχετικά με τους κινδύνους τους.

Κρυπτοεπιρροές

Η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου, η FCA, έχει προειδοποιήσει για τη σχέση μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των επενδύσεων κρυπτογράφησης.

«Οι χρήστες που επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πληρώνονται συνήθως από απατεώνες για να τους βοηθήσουν να αντλήσουν και να απορρίψουν νέα διακριτικά στη βάση της καθαρής κερδοσκοπίας. Ορισμένοι παράγοντες επιρροής προωθούν νομίσματα που αποδεικνύεται ότι απλά δεν υπάρχουν καθόλου», είπε ο Τσαρλς Ράντελ, πρόεδρος της FCA.

Πρόσθεσε ότι λόγω του πόσο νέα είναι αυτή η τεχνολογία, «δεν έχουμε δει τι θα συμβεί σε έναν πλήρη οικονομικό κύκλο. Απλώς δεν ξέρουμε πότε και πώς θα τελειώσει αυτή η ιστορία, αλλά –όπως με κάθε νέα εικασία– μπορεί να μην τελειώσει καλά».

Ένα επιπλέον ζήτημα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής είναι ότι οι νέοι ενδιαφέρονται πολύ για αυτήν την αγορά και συχνά κάνουν τις πρώτες τους επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, χρησιμοποιώντας δάνεια και πιστωτικές κάρτες για να το κάνουν.

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την FCA έδειξαν ότι περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέχουν κρυπτονομίσματα. Το 14% από αυτούς χρησιμοποιούν πίστωση για να τα αγοράσουν και το 12% από αυτούς πιστεύουν ότι θα προστατεύονται από την FCA εάν πάει στραβά. Αλλά η FCA είπε ότι δεν θα τους προστατεύσει.

Μια δημοσκόπηση σε 1.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών, έδειξε τον Ιούλιο ότι το 27% από αυτούς χρησιμοποίησαν πιστωτικές κάρτες για να επενδύσουν σε meme crypto dogecoin, το 17% χρησιμοποίησε το φοιτητικό τους δάνειο και το 12% είπε ότι χρησιμοποιούσε άλλους τύπους δανείων.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει δίκοπο μαχαίρι, καθώς οι επενδυτές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν απώλειες στα κρυπτονομίσματα τους και στη συνέχεια να δυσκολευτούν να αποπληρώσουν τα δάνεια και την πίστωση που πήραν για να κάνουν αυτές τις επενδύσεις.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να εργαστούν για να έχουν κοινούς κανόνες σε παγκόσμιο επίπεδο, να ενισχύσουν τη διασυνοριακή εποπτεία και επειδή είναι ένα τόσο νέο πεδίο, να πιέσουν για τυποποίηση δεδομένων.

«Ο χρόνος είναι ουσιαστικός και η δράση πρέπει να είναι αποφασιστική, γρήγορη και καλά συντονισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο για να επιτραπεί η ροή των οφελών αλλά, ταυτόχρονα, να αντιμετωπιστούν και τα τρωτά σημεία», δήλωσε το ΔΝΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto