Οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ εκτιμούν ότι τα κρυπτονομίσματα και η κλιματική αλλαγή είναι από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, το Συμβούλιο Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSOC) – μια ρυθμιστική ομάδα που δημιουργήθηκε μετά την οικονομική κρίση για την παρακολούθηση των κινδύνων που θέτουν οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες για τη συνολική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα – σημείωσε ότι η ταχεία ανάπτυξη των ψηφιακών νομισμάτων – συμπεριλαμβανομένων των σταθερών νομισμάτων και του δανεισμού κρυπτονομισμάτων– είναι μια «σημαντική πιθανή αναδυόμενη απειλή».

Του συμβουλίου προεδρεύει η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και αποτελείται από τους επικεφαλής των κορυφαίων χρηματοοικονομικών ρυθμιστικών οργανισμών. Επίσης, περιλαμβάνει την Federal Reserve και την Securities and Exchange Commission.

Οι ρυθμιστικές αρχές τονίζουν ότι οι αγορές είναι ευάλωτες γενικά και οι τιμές των κρυπτονομισμάτων είναι εξαιρετικά ασταθείς – και ότι η κερδοσκοπία οδηγεί την πλειονότητα των κινήσεων της αγοράς.

Προειδοποιούν ότι δεν είναι σαφές πόσο συνδέεται άμεσα με την οικονομία, αλλά πρόσθεσαν ότι ακόμη και όταν ο τομέας αυξάνεται σε δημοτικότητα μεταξύ των μικρών αγοραστών, «μπορεί να μην είναι κατάλληλος για πολλούς επενδυτές».

Οι αξιωματούχοι προειδοποιούν επίσης γενικά για την πιθανότητα λειτουργικών αποτυχιών, απάτης και χειραγώγησης της αγοράς στα κρυπτονομίσματα , όπου οι απάτες έχουν πολλαπλασιαστεί πρόσφατα.

Τονίζουν τους κινδύνους με άμεσες ή έμμεσες διασυνδέσεις με τραπεζικές υπηρεσίες, χρηματοπιστωτικές αγορές και χρηματοπιστωτικούς μεσάζοντες και προειδοποιούν για το ξέπλυμα χρήματος, τη φοροδιαφυγή και τη χρήση κρυπτονομισμάτων σε επιθέσεις ransomware.

Ανησυχία για το stablecoin

Τα Stablecoins είναι ψηφιακά νομίσματα με αξίες συνδεδεμένες με νομίσματα fiat όπως το δολάριο ΗΠΑ ή βραχυπρόθεσμους τίτλους. Είναι κεντρικά σε πολλές δραστηριότητες κρυπτονομισμάτων και χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.

Οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν για τη χρήση των ψηφιακών νομισμάτων και τη χρήση τους σε συστήματα πληρωμών, τα οποία ενδέχεται να αντιμετωπίζουν μερικούς από τους ίδιους βασικούς κινδύνους με τα παραδοσιακά συστήματα πληρωμών που επηρεάζουν την πίστωση, τη ρευστότητα, τη διακυβέρνηση και τον διακανονισμό.

Η αρχή ανέφερε ότι είναι διατεθειμένη να εξετάσει τα βήματα που έχει στη διάθεσή της για την αντιμετώπιση των κινδύνων των stablecoin, εάν το Κογκρέσο δεν θεσπίσει νομοθεσία. Ωστόσο, ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών λένε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας, προθεσμία ή όριο αυτή τη στιγμή για να καθοριστεί εάν θα χαρακτηριστούν τα stablecoin ως συστημικά επικίνδυνα.

Οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι το Κογκρέσο θα θεσπίσει νομοθεσία, παρόλο που συνεχίζουν να αξιολογούν και να παρακολουθούν τους κινδύνους. Προτείνουν αυτή τη στιγμή οι πολιτειακές και ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές να χρησιμοποιούν τα εργαλεία και τις αρχές που διαθέτουν επί του παρόντος για τη ρύθμιση των stablecoins και των κρυπτονομισμάτων γενικά.

Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν σχεδιάσει μια λίστα υποχρεώσεων για το 2022 που αποκαλούν «crypto sprint», η οποία θα επικεντρωθεί στην επίβλεψη του τρόπου με τον οποίο οι τράπεζες θα μπορούσαν να αποθηκεύουν περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης με ασφάλεια, να χειρίζονται την ανταλλαγή νομισμάτων fiat για κρυπτογράφηση και να επεξεργάζονται συναλλαγές, μεταξύ άλλων.

Αυτή είναι επίσης η πρώτη έκθεση από το FSOC που υπογραμμίζει τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Οι αξιωματούχοι συνιστούν τη λήψη «άμεσης δράσης» για τη βελτίωση των δεδομένων και των εργαλείων μέτρησης για την αξιολόγηση των κλιματικών κινδύνων για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και συμβουλεύουν τις ρυθμιστικές αρχές να προωθούν συνεπείς γνωστοποιήσεις που επιτρέπουν στους επενδυτές να λαμβάνουν υπόψη το κλίμα για αποφάσεις επενδύσεων και δανείων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto