Τη χειρότερη χρονιά τους από το 1999 κατέγραψαν οι διεθνείς αγορές ομολόγων, σύμφωνα με τους «Financial Times», έντονα επηρεασμένες από τη συνεχόμενη ανοδική πορεία του πληθωρισμού.

Ενδεικτικά, ο συγκεντρωτικός δείκτης διεθνών ομολόγων της Barclays, που παρακολουθεί κρατικά και εταιρικά ομόλογα αξίας 68 τρισ. δολαρίων, παρουσιάζει, λίγο πριν την εκπνοή του 2021, μια αρνητική απόδοση της τάξεως του 4,8%. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση για το δείκτη από το 1999, όταν είχε υποχωρήσει κατά 5,2% με φόντο την μαζική έξοδο των επενδυτών από τις αγορές ομολόγων και την στροφή τους στα χρηματιστήρια προκειμένου να εκμεταλλευτούν την τότε έκρηξη των μετοχών dotcom.

Η φετινή υποχώρηση αποδίδεται σε δύο περιόδους μαζικών ρευστοποιήσεων κυρίως κρατικού χρέους. Στις αρχές της χρονιάς, οι επενδυτές «ξεφορτώθηκαν» μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα εκτιμώντας πως η ανάκαμψη από την πανδημία θα εισήγαγε μια περίοδο βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και υψηλού πληθωρισμού. Και έπειτα, γύρω στο φθινόπωρο, το βραχυπρόθεσμο χρέος σφυροκοπήθηκε από τις ενδείξεις ότι οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να αλλάξουν ρότα και να μπουν σε τροχιά αύξησης των επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις.

Στις ΗΠΑ, όπου ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο υψηλότερο σημείο εδώ και μια δεκαετία το Νοέμβριο, στο 6,8%, η απόδοση του 10ετούς έχει αυξηθεί γύρω στο 1,49% όταν στις αρχές της χρονιάς βρισκόταν μόλις στο 0,93%, ακολουθώντας τις μειωμένες τιμές στα ομόλογα. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου έχει ανέβει από το 0,12% στο 0,65%.

«Δεν πρέπει να είμαστε έκπληκτοι που τα ομόλογα έχουν εξελιχτεί σε κακή επένδυση, όταν ο πληθωρισμός “τρέχει” στο 6%» επεσήμανε ο Τζέιμς Άθεϊ της Aberdeen Standard Investments, εξηγώντας πως πιθανότητα και η επόμενη χρονιά δείχνει δύσκολη για τον κλάδο. «Έχουμε την πιθανότητα ενός ακόμη σοκ, αν οι κεντρικές τράπεζες κινηθούν πιο γρήγορα από ότι αναμένεται» σχολίασε.

Πάντως, παρά τις απώλειες της φετινής χρονιάς και τις προοπτικές σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής την ερχόμενη χρονιά από την Federal Reserve και έτερες κεντρικές τράπεζες, έτεροι fund managers κρίνουν πως είναι ακόμη πρόωρη για αρνητική εκτίμηση για τον κλάδο.

Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων έφτασαν στο ανώτατο σημείο τους τον Μάρτιο, αλλά έκτοτε έχουν υποχωρήσει σημαντικά, παρά το γεγονός ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής των τραπεζών. Η αμερικανική και όχι μόνο αγορά αναμένει πως η Federal Reserve οδεύει προς δύο ή και τρεις αυξήσεις των επιτοκίων, όπως και ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει σε έως τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων, μαζί με την μείωση της αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως εξηγεί ο Νικ Χάγιες της Axa Investment Managers, η πρόσφατη ενδυνάμωση στο μακροπρόθεσμο χρέος συνιστά ένα σημάδι πως οι επενδυτές θεωρούν πως οι κεντρικοί τραπεζίτες μπορεί να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη ή ακόμη και να πυροδοτήσουν ένα sell-off στο χρηματιστήριο, εάν προχωρήσουν σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής πολύ γρήγορα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%