Το Ιράν ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε μια νέα εκτόξευση πυραύλου στο διάστημα, σε μια κίνηση που ενδέχεται να ενοχλήσει τις δυτικές δυνάμεις εν μέσω των σκληρών συνομιλιών για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

«Ο εκτοξευτής δορυφόρων Simorgh μετέφερε τρία ερευνητικά φορτία στο διάστημα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Αχμάντ Χοσεϊνί, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

«Οι ερευνητικοί στόχοι που προβλέπονταν για αυτή την εκτόξευση έχουν επιτευχθεί», πρόσθεσε ο Χοσεϊνί, χωρίς να διευκρινίσει τη φύση της έρευνας.

Τον Φεβρουάριο, το Ιράν ανακοίνωσε μια επιτυχημένη δοκιμή του ισχυρότερου, μέχρι σήμερα, πυραύλου στερεών καυσίμων, του Zoljanah, λέγοντας ότι μπορεί να φέρει σε τροχιά ένα ωφέλιμο φορτίο 220 κιλών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν ανησυχία για αυτή την εκτόξευση, λέγοντας ότι η δοκιμή θα μπορούσε να ενισχύσει την τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν σε μια στιγμή που τα δύο κράτη προσπαθούν να επανέλθουν σε κάποιες διπλώματικές επαφές.

Το ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης, καθώς και άλλα ημιεπίσημα πρακτορεία ειδήσεων του Ιράν, δεν ανέφεραν πότε πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση ούτε ποιες συσκευές φέρονταν επί του πυραύλου. Ωστόσο, η εκτόξευση έρχεται εν μέσω δύσκολων διαπραγματεύσεων στη Βιέννη για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν. Οι προηγούμενες εκτοξεύσεις προκάλεσαν αντιδράσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε πλάνα από τον λευκό πύραυλο με τις λέξεις «Δορυφορικός φορέας Simorgh» και το σύνθημα «Μπορούμε» να εκτοξεύεται στον πρωινό ουρανό από το διαστημικό κέντρο Ιμάμ Χομεϊνί του Ιράν. Ένας δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης σε μια κοντινή τοποθεσία στην έρημο χαιρέτισε την εκτόξευση ως «ένα ακόμη επίτευγμα Ιρανών επιστημόνων».

Ωστόσο, αρχικά, οι αξιωματούχοι δεν ανέφεραν εάν τα εκτοξευόμενα αντικείμενα είχαν όντως φτάσει σε τροχιά. Αργότερα όμως παραδέχτηκαν ότι απέτυχαν. «Για να μπει ένα ωφέλιμο φορτίο σε τροχιά, πρέπει να φτάσει ταχύτητες πάνω από 7.600 [μέτρα ανά δευτερόλεπτο]. Φτάσαμε στα 7.350», είπε ο Χοσεϊνί, σε ένα ντοκιμαντέρ για το όχημα εκτόξευσης που μεταδόθηκε στην κρατική τηλεόραση και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Το μη στρατιωτικό διαστημικό πρόγραμμα του Ιράν έχει υποστεί μια σειρά αποτυχιών τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων  θανατηφόρων πυρκαγιών και μιας έκρηξης πυραύλων στο σημείο εκτόξευσης.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν προσέφεραν πρόσφατα μια λίστα με τις επερχόμενες προγραμματισμένες εκτοξεύσεις δορυφόρων για το πολιτικό διαστημικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Η παραστρατιωτική Επαναστατική Φρουρά του Ιράν εκτελεί το δικό της παράλληλο πρόγραμμα που έθεσε με επιτυχία έναν δορυφόρο σε τροχιά πέρυσι.

Οι νέες απαιτήσεις του Ιράν στις συνομιλίες για τα πυρηνικά έχουν εξοργίσει τα δυτικά κράτη και έχουν οξύνει τις περιφερειακές εντάσεις. Διπλωμάτες έχουν κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο χρόνος τελειώνει για να αποκατασταθεί η συμφωνία, η οποία κατέρρευσε πριν από τρία χρόνια όταν η Αμερική αποσύρθηκε μονομερώς υπό τον τότε πρόεδρο Τραμπ.

Το Ιράν έχει πλέον εγκαταλείψει όλους τους περιορισμούς βάσει της συμφωνίας και έχει αυξήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου από καθαρότητα κάτω του 4% σε 60%, ένα βήμα πριν από το επίπεδο χρήσης σε οπλικά συστήματα. Οι διεθνείς επιθεωρητές αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην παρακολούθηση των προόδων της Τεχεράνης.

Οι δορυφορικές εικόνες υποδηλώνουν ότι η εκτόξευση ήταν επικείμενη νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Οι εικόνες έδειχναν προετοιμασίες στο διαστημόπλοιο στις πεδιάδες της ερήμου της επαρχίας Σεμνάν του Ιράν, περίπου 240 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τεχεράνης.

Την τελευταία δεκαετία, το Ιράν έστειλε αρκετούς βραχύβιους δορυφόρους σε τροχιά και το 2013 εκτόξευσε έναν πίθηκο στο διάστημα. Αλλά υπό τον Ραΐσι, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αυξήσει την εστίασή της στο διάστημα. Το Ανώτατο Συμβούλιο Διαστήματος του Ιράν συνεδρίασε για πρώτη φορά εδώ και 11 χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία