
Με προσλήψεις ειδικευμένου στην τεχνολογία προσωπικού απαντούν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα στις ογκώδεις προκλήσεις που φέρνει μαζί της η πανδημία. Το περιβάλλον αστάθειας, που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εταιρείες, κάνει πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη για προσανατολισμένο στην καινοτομία και τεχνολογικά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό.
Οι επιχειρήσεις, από την πλευρά τους, απαντούν σε αυτή την ανάγκη με προσλήψεις εργαζομένων σε θέσεις εργασίας, που σχετίζονται με το ΙΤ. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2021, εν μέσω πανδημικής κρίσης, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα προχώρησαν σε μαζικές προσλήψεις υπαλλήλων με ειδίκευση στην τεχνολογία: το 53% των εταιρειών προσέλαβε το 2021 νέους υπαλλήλους σε ρόλους που σχετίζονται με την καινοτομία ή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Μάλιστα, παρά την οικονομική αβεβαιότητα, το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 11% σε σχέση με το 2020. Όσον αφορά τις δεξιότητες του προσωπικού, η αναλυτική και καινοτόμος σκέψη είναι η πιο σημαντική δεξιότητα που πιστεύουν ότι χρειάζονται οι εργαζόμενοι για να υποστηρίξουν το ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού (η ίδια απάντηση είχε δοθεί και το 2020).
Πάντως, το υπάρχον προσωπικό δεν φαίνεται να ακολουθεί την ταχύτητα με την οποία προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Για παράδειγμα, μόνο το 50% δηλώνει ότι έλαβε μέρος σε κάποιο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων εντός του 2021.
Εξειδικευμένα τμήματα
Οι επιχειρήσεις της χώρας προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις, αλλάζουν την εταιρική τους δομή, δημιουργώντας τμήματα που ασχολούνται αποκλειστικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Πλέον, οι περισσότερες εταιρείες έχουν δημιουργήσει ένα τμήμα αφιερωμένο στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την καινοτομία.
Πλέον περισσότερες από τις μισές εταιρείες στην Ελλάδα, το 54% απαντά ότι διαθέτει ένα αντίστοιχο τμήμα. Είναι εντυπωσιακή μάλιστα η εξέλιξη που σημειώθηκε μέσα σε έναν μόλις χρόνο, καθώς το 2020 το 58% των επιχειρήσεων δήλωνε ότι δεν διαθέτει ένα τμήμα που να ασχολείται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Την παραπάνω εξόχως ενδιαφέρουσα εικόνα αποτυπώνει το ετήσιο report των Found.ation και EIT Digital, το οποίο καταγράφει τις απόψεις των στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων σχετικά με τις διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού στην ελληνική αγορά.
«Όλοι αναγνωρίζουν πως οι διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού επιταχύνθηκαν σημαντικά από την πανδημία, ωστόσο η πραγματικότητα δείχνει πως το ανθρώπινο δυναμικό βίωσε τις συνέπειες αυτής της επιτάχυνσης, ενώ οι επιχειρήσεις προσπαθούν ακόμη να προσαρμοστούν σε μια νέα εποχή εργασίας» διαπιστώνουν οι συντάκτες του report “Digital Transformation in Greece 2021-2022”.
Ψηφιακή εγρήγορση
Σύμφωνα με τα ευρήματά του report, ένα σημαντικό ποσοστό (78%) των ελληνικών εταιρειών «τρέχει» σήμερα projects, που περιλαμβάνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό ή αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής DT. Μάλιστα, περισσότερο από το 70% των ερωτηθέντων συμμετέχει ενεργά σε αυτά τα projects.
Η πανδημία συνέβαλε σημαντικά σε αυτά τα εξαιρετικά στατιστικά σχετικά με την απορρόφηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς το 97,7% τόνισε ότι επιτάχυνε τις προσπάθειές για ψηφιακή μετάβαση σε κάποιο βαθμό. Το 65% των απαντήσεων κυμαίνεται από το «σε σημαντικό» έως το «σε υπερθετικό βαθμό».
Ασάφειες
Πάντως, Από τις απαντήσεις που δόθηκαν στο ερωτηματολόγιο, γίνεται αντιληπτό ότι δεν είναι σαφής σε όλους ο ρόλος και η ουσία του ψηφιακού μετασχηματισμού. Τα στελέχη συνδέουν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό περισσότερο όρους όπως η τηλεργασία, απ’ ότι η τεχνητή νοημοσύνη ή οι μεθοδολογία agile.
Ωστόσο, αναγνωρίζουν πως μέσα στο 2022 τα Big Data θα είναι η τεχνολογία που θα ήθελαν να αξιοποιηθεί περισσότερο από τις επιχειρήσεις τους.


Latest News

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Παραμένουν τα 25άρια - Πού θα σημειωθούν καταιγίδες
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σύρος – Blue Star: Τι συνέβη με το χάος των υπεράριθμων από Ικαρία – Πώς έφτασαν στον Πειραιά
Από το αδιαχώρητο στη Σύρο, στην έκτακτη δρομολόγηση του Blue Star Paros - Τι λένε οι επιβάτες από την Ικαρία

O Πάπας Φραγκίσκος είχε επιλέξει το κονκλάβιο που θα εκλέξει τον διάδοχό του
Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε επιλέξει καρδινάλιους που μοιράζονταν την ίδια κοσμοθεωρία και άλλους με κριτήριο τη γεωγραφική ποικιλομορφία του κονκλάβιου

Επιστρέφει ο δακτύλιος: Μονά - ζυγά από σήμερα στην Αθήνα
Ο δακτύλιος είχε σταματήσει για τις ημέρες του Πάσχα - Για ποιους δρόμους ισχύουν οι απαγορεύσεις

Αφρικανική σκόνη και 25άρια - Σε ποιες περιοχές θα βρέξει
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές – Πότε χτυπά το τελευταίο κουδούνι στα σχολεία
Πλησιάζουν οι ημερομηνίες για τη λήξη των μαθημάτων στα γυμνάσια και λύκεια της επικράτειας

Τι ισχύει στα μέσα μεταφοράς Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα - Πότε επιστρέφει ο δακτύλιος
Σε εφαρμογή πρόγραμμα Σαββατοκύριακου και αργιών στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Σε κυκλοφορία στα τέλη του 2026 ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Δυτικής Αττικής
O Προαστιακός Δυτικής Αττικής εκτός απο τις περιοχές με πληθυσμό που απασχολείται σε βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής, θα εξυπηρετεί και μεγάλο αριθμό logistics centers που υπάρχουν