
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, επεκτείνοντας το ράλι των προηγούμενων συνεδριάσεων. Η άνοδος τροφοδοτείται από τις αναταραχές στο Καζακστάν, χώρα μέλος του ΟΠΕΚ+ και από τη μείωση της παραγωγής στη Λιβύη.
Ο παγκόσμιος δείκτης futures αργού Brent ενισχύθηκε κατά 93 σεντς , ή κατά 1,2%, στα 78,78 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού WTI σημείωσαν άνοδο κατά 87 σεντς, ή κατά 1,1% στα 81,67 δολάρια το βαρέλι. Και τα δύο συμβόλαια βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τις τιμές του Νοεμβρίου.
Η Ρωσία έστειλε αλεξιπτωτιστές στο Καζακστάν την Πέμπτη για να βοηθήσουν στην καταστολή της εξέγερσης σε ολόκληρη τη χώρα, μετά τη φονική βία που εξαπλώθηκε σε όλο το αυστηρά ελεγχόμενο πρώην σοβιετικό κράτος.
«Η πολιτική κατάσταση στο Καζακστάν γίνεται όλο και πιο τεταμένη», αναφέρει η Commerzbank και συμπληρώνει ότι η χώρα παράγει σήμερα 1,6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Μέχρι στιγμής όμως δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι η παραγωγή πετρελαίου έχει επηρεαστεί.
Παράλληλα, στη Λιβύη η παραγωγή πετρελαίου μειώνεται κατά περισσότερα από 500.000 βαρέλια την ημέρα λόγω της συντήρησης του αγωγού και της διακοπής λειτουργίας των κοιτασμάτων πετρελαίου.
Στις ΗΠΑ τα αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν πάνω από 10 εκατομμύρια βαρέλια, καθώς οι προμήθειες ενισχύθηκαν στα διυλιστήρια λόγω της μειωμένης ζήτησης καυσίμων.
Επίσης, τα πρακτικά από την συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να αυξήσουν τα επιτόκια πιο γρήγορα από ό,τι οι αγορές ανέμεναν, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν αρνητικά περιουσιακά στοιχεία με μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως το πετρέλαιο.
Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε την Τρίτη να ενισχύσει με επιπλέον 400.000 βαρέλια την παγκόσμια προσφορά τον Φεβρουάριο, όπως κάνει κάθε μήνα από τον Αύγουστο.
Τέλος, η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία, μείωσε την επίσημη τιμή πώλησης για όλες τις ποιότητες αργού πετρελαίου \ στην Ασία τον Φεβρουάριο κατά τουλάχιστον 1 δολάριο το βαρέλι, δήλωσαν στο Reuters την Πέμπτη τρεις πηγές με γνώση του θέματος.


Latest News

Άντεξαν και σήμερα οι ευρωαγορές, ισχυρά τα εβδομαδιαία κέρδη
Αντοχές έδειξαν και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Εισροές κεφαλαίων που αποχωρούν από άλλα περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου κινδύνου

Κράτησε τις 1.700 μονάδες το ΧΑ, έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα
Ο Απρίλιος αποδεικνύεται «πολύ σκληρός για να πεθάνει» υπερασπίζοντας την φήμη του, ως τον καλύτερο μήνα του έτους

Προβληματίζει και πάλι τη Wall Street ο Τραμπ
Επανέρχονται στην Wall Street οι ανησυχίες για τους δασμούς

Οπισθοχωρεί στην άμυνα το Χρηματιστήριο - Πιέσεις στους πρωταγωνιστές του Απριλίου
Πολλά χαρτοφυλάκια αποζητούν την κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Προς εβδομαδιαία πτώση οι τιμές του πετρελαίου με φόντο την αύξηση της παραγωγής
To πετρέλαιο διέγραψε τα προηγούμενα κέρδη λόγω των φόβων ότι η παραγωγή μπορεί να είναι υπερβολική σε σχέση με τη ζήτηση

Βρίσκει καύσιμα για υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τα καύσιμα ώστε να κλείσει τελείως την ψαλίδα της πτώσης του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου

Γαλλικές στηρίξεις παίρνουν οι ευρωαγορές - Άλμα για τη Safran
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,07%.

Τρίτη ημέρα ανόδου για τις αγορές της Ασίας
Καταλύτης οι πληροφορίες ότι η Κίνα εξετάζει εξαίρεση αμερικανικών προϊόντων από τους δασμούς 125%

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού