Αγωγή για απάτη υπεβλήθη από ομάδα επενδυτών κατά της… βασίλισσας των ριάλιτι Κιμ Καρντάσιαν και του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή του μποξ Φλόιντ Μέιγουεδερ τζούνιορ με αφορμή αναρτήσεις τους με τις οποίες προέτρεπαν τους εκατομμύρια followers τους να επενδύσουν σε ένα άγνωστο κρυπτονόμισμα ονόματι EthereumMax.

Στην αγωγή που κατατέθηκε στην Καλιφόρνια οι δύο celebrities κατηγορούνται πως συνεργάστηκαν, μαζί με τους «μυστηριώδεις δημιουργούς» που βρίσκονται πίσω από το EtheureumMax, προκειμένου να δημιουργήσουν αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την κερδοσκοπική αύξηση της τιμής του ψηφιακού νομίσματος. Καρντάσιαν και Μέιγουεδερ κατηγορούνται δε, πως συνέβαλαν στον στόχο αυτό με «ψευδή και παραπλανητικά μηνύματα τους», τα οποία πόσταραν στα social media.

Το EthereumMax δεν έχει καμία απολύτως σχέση ή σύνδεση με το Ethereum, που είναι το δεύτερο κυριότερο ψηφιακό νόμισμα πίσω από το Bitcoin.

Μετά από μια ανοδική τροχιά που ξεκίνησε κυρίως την περασμένη άνοιξη, το κρυπτονόμισμα άρχισε να υποχωρεί και πλέον έχει απωλέσει περίπου το 97% της αξίας του από τον περασμένο Ιούνιο.

Η ίδια η Κιμ Καρντάσιαν προκάλεσε πράγματι αίσθηση μεταξύ των περίπου 250 εκατ. followers που αριθμεί στο Instagram, με μια ανάρτηση πέρυσι με την οποία διαφήμιζε το EthereumMax. «Ασχολείστε παιδιά με τα crypto? Αυτό δεν πρόκειται για χρηματοοικονομική συμβουλή, όμως μοιράζομαι αυτά που μου είπαν φίλοι για το EthereumMax token» έγραψε χαρακτηριστικά. Η ανάρτησή της, όμως, συμπεριλάμβανε το hashtag #ad που σημαίνει πως επρόκειτο για επί πληρωμή προωθητική ανάρτηση.

Δεν έχει γίνει γνωστό πόσα έλαβε η Κιμ για να προωθήσει το ψηφιακό νόμισμα, όμως είναι γνωστό πως οι αναρτήσεις της στο Instagram κοστολογούνται μεταξύ των 500.000 και του ενός εκατ. δολαρίου.

Αντιστοίχως, ο Μέιγουεδερ προέβαλε το ψηφιακό νόμισμα στον αγώνα του με τον σταρ του YouTube, Λόγκαν Πολ. Μάλιστα, τα εισιτήρια του αγώνα μπορούσαν να πληρωθούν και σε EthereumMax, μια κίνηση που σύμφωνα με την αγωγή ώθησε ακόμη περισσότερο τον εμπορικό τζίρο του νομίσματος. Ο μποξέρ προώθησε αργότερα το token και σε μεγάλο συνέδριο κρυπτονομισμάτων στο Μαιάμι.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένοι celebrities και όχι μόνο στοχοποιούνται για κερδοσκοπικά παιχνίδια πίσω από τα crypto.

H εν λόγω ανάρτηση της Κιμ Καρντάσιαν για το EuthereumMax είχε πυροδοτήσει την αντίδραση του επικεφαλής της αρμόδιας εποπτικής αρχής της Βρετανίας, ο οποίος σε ομιλία του τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε αναφερθεί στην «κρυπτο-φούσκα» που δημιουργούν οι celebrities. Μάλιστα, ο Τσαρλς Ράντελ είχε κατονομάσει συγκεκριμένα και την Καρντάσιαν και την αμφιλεγόμενη ανάρτηση της. «Οι influencers των social media πληρώνονται συχνά από απατεώνες, ώστε να τους βοηθήσουν να ανεβάσουν την αξία νέων ψηφιακών νομισμάτων και να κερδοσκοπήσουν στην πλάτη του κοινού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μέιγουεδερ, ωστόσο, επειδή το πράττει συχνά έχει βρεθεί υπόλογος και από την αμερικανική SEC, η οποία το 2018 τον κατήγγειλε για παράτυπη προώθηση επενδύσεων σε crypto. Τελικά οι δύο πλευρές συμβιβάστηκαν εξωδικαστικά με τον μποξέρ να πληρώνει τουλάχιστον 600.000 δολάρια πρόστιμο, αν και φαίνεται πως δεν έμαθε από το πάθημα του και συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, πιθανότητα διότι είναι… πολλά τα λεφτά!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto