Η κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια και να συσφίξει επιθετικά τη νομισματική της πολιτική θα θέσει προσκόμματα στην οικονομική ανάκαμψη στην Ασία, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και το επίπεδο των αποθεματικών είναι πολύ υψηλότερα στις χώρες της Ασίας αυτή τη φορά σε σύγκριση με το 2013 κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «taper tantrum» (του νευρικού ξεσπάσματος της αγοράς στις διαρροές ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ενδεχομένως να φρέναρε το τύπωμα χρήματος), δήλωσε ο Changyong Rhee, διευθυντής του τμήματος Ασίας και Ειρηνικού στο ΔΝΤ, εν αναμονή των αποφάσεων της Fed σήμερα.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Οι 4 απειλές για την παγκόσμια οικονομία – Οι νέες προβλέψεις [πίνακας]

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το υψηλότερο βάρος του χρέους αποτελεί πρόβλημα για την περιοχή.

«Συνολικά, το χρέος έχει αυξηθεί αρκετά σημαντικά μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Γύρω στο 2007, η Ασία αντιπροσώπευε περίπου το 27% του παγκόσμιου χρέους. Το 2021, η Ασία αντιπροσώπευε σχεδόν το 40% του παγκόσμιου χρέους» εξήγησε, μιλώντας στο CNBC.

Το 2013, η Fed πυροδότησε το λεγόμενο ένα «taper tantrum», όταν άρχισε να τερματίζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν και πυροδοτήθηκε sell-off, προκαλώντας άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.

Ως αποτέλεσμα, οι αναδυόμενες αγορές στην Ασία υπέστησαν έντονες εκροές κεφαλαίων και υποτίμηση του νομίσματος εκείνη την εποχή, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες της περιοχής να αυξήσουν τα επιτόκια.

Διαβάστε επίσης: Ράγισε η οικονομική κρυστάλλινη σφαίρα του ΔΝΤ

Αυτήν τη φορά, τα υψηλότερα επιτόκια της Fed «μπορεί να μην προκαλέσουν μεγάλο σοκ στη χρηματοπιστωτική αγορά, αλλά σίγουρα μπορούν να επιβραδύνουν την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της Ασίας», πρόσθεσε ο Rhee.

Η δύσκολη διατήρηση ισορροπιών στην Ασία

Οι ασιατικές κυβερνήσεις μπορεί να χρειαστεί να προετοιμαστούν για ταχύτερη ομαλοποίηση της πολιτικής μετά την κίνηση της Fed να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με τον Rhee.

«Η κατάσταση είναι αρκετά ετερογενής στην Ασία. Όπως η Σιγκαπούρη, έτσι και η Νότια Κορέα και αρκετές ασιατικές χώρες, αντιμετωπίζουν ήδη υψηλότερο πληθωρισμό και ο πληθωρισμός είναι ήδη υψηλότερος και το παραγωγικό κενό είναι μικρό. Επομένως, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να κινηθούν γρήγορα, όπως έκανε η Σιγκαπούρη αυτή την εβδομάδα», είπε, αναφερόμενος στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Σιγκαπούρης την Τρίτη να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.

Το παραγωγικό κενό μετρά τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής παραγωγής της οικονομίας και της δυνητικής παραγωγής που μπορεί να παράγει η οικονομία σε πλήρη δυναμικότητα.

Ωστόσο, άλλες ασιατικές χώρες έχουν ένα κενό παραγωγής που εξακολουθεί να είναι σχετικά μεγάλο επειδή επλήγησαν από την παραλλαγή Δέλτα πέρυσι και δυσκολεύτηκαν να ανακάμψουν οικονομικά, σημείωσε ο Rhee.

Η άνοδος των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα αναγκάσει τις ασιατικές χώρες να αντιδράσουν, συνεπώς έχουν μια δύσκολη άσκηση εξισορρόπησης αυτήν τη στιγμή, σχολίασε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή