Δυο πολύ σημαντικά κείμενα της UNESCO, οι λεγόμενες «συστάσεις για την ανοικτή επιστήμη και την τεχνητή νοημοσύνη», παρουσιάστηκαν σήμερα σε διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε το Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη σε συνεργασία με τον σύλλογο «Ελπίδα» και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου.
Με τον όρο ανοικτή επιστήμη δεν νοείται παρά η ελεύθερη πρόσβαση στην επιστημονική γνώση. Και η σημασία της αποτυπώνεται στο γεγονός πως κάθε χρόνο νοσούν 400.000 παιδιά από καρκίνο, χωρίς όμως να έχουν όλα την ίδια πρόσβαση στη θεραπεία. Η ανισότητα αυτή σχετίζεται με μια σειρά από πραγματολογικά στοιχεία: Η πρόσβαση στο 70% των επιστημονικών δημοσιεύσεων είναι επί πληρωμή, κάτι που, όπως ειπώθηκε στην ημερίδα, καθυστερεί την πρόοδο στην επιστημονική έρευνα. Πρόοδος που κατέστη δυνατή στην αντιμετώπιση της πανδημίας και επειδή η πρόσβαση στο 85% των σχετικών δημοσιεύσεων ήταν εντελώς ελεύθερη. Αντιστοίχως στην περίπτωση των μελετών για την κλιματική αλλαγή, η ελεύθερη προσβασιμότητα φτάνει μόλις στο 50%, ενώ το 2010 η ελεύθερη πρόσβαση στις μελέτες για τον παιδικό καρκίνο έφτανε μόλις στο 42%.
Τα ποσοστό της προσβασιμότητας έχουν αυξηθεί κάπως τα τελευταία χρόνια. Όπως όμως τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας στον χαιρετισμό της, «η ανοικτή επιστήμη προάγει τη διαφάνεια» για να τονίσει πως «είναι σημαντικός ο διάλογος επιστήμης και κοινωνίας στη χώρα μας».
Αξιοποίηση
Την ανάγκη τής «πλήρους αξιοποίησης που προσφέρει η πρόοδος της επιστήμης μέσα από την καθολική πρόσβαση στην επιστημονική έρευνα» τόνισε από την πλευρά της η Άντρη Αναστασιάδη, σύζυγος του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, ενώ η Μαρέβα Μητσοτάκη, σύζυγος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προέβαλε τη σημασία του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα που πρέπει να έχει η επιστήμη: «Δεν υπάρχει αληθινή πρόοδος εάν δεν έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο» σημείωσε.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό προκλήσεων και κινδύνων» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και από αυτήν την άποψη «οι συστάσεις της UNESCO είναι πολύ σημαντικές» όπως ανέφερε στον δικό του χαιρετισμό ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερακάκης.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και η γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρέ Αζουλέ, υπογραμμίζοντας την αξία των δυο συστάσεων του Οργανισμού. Όπως ανέφερε, η ανοικτή επιστήμη είναι ο ένας πυλώνας της προόδου, αλλά πρόοδος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ένα πλαίσιο ηθικής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο εξασφαλίζει η δεύτερη σύσταση που επεξεργάστηκε η UNESCO.
Όπως εξάλλου είπε στην αρχή της ημερίδας η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, τα δυο αυτά κείμενα του διεθνούς οργανισμού στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα αισιοδοξίας ανοίγοντας μια εποχή ασύλληπτης προόδου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Πόσα έχασε ο Μάικλ Τζόρνταν πουλώντας την τεράστια έπαυλή του στο Σικάγο
Ακόμη και για είδωλα όπως ο Μάικλ Τζόρνταν δεν είναι κάθε τελευταία βολή πετυχημένη
Ποια είναι η κολομβιανή Τέιλορ Σουίφτ
Φέτος, το άλμπουμ Mañana Será Bonito της KarolG ήταν το τέταρτο σε μεταδόσεις παγκοσμίως στο Spotify
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή